August 24, 2011

Dah nak raya

Wah, sekejap jer dah masuk ramadhan ke 25 kan.  Pejam celik dah nak abis ke penghujung rupanya.  Sedih sbb Ramadhan dah nak berakhir, gembira sbb  menyambut hari kemenangan umat Islam.  Seharusnya kita bergembira di hari raya bukan nak bersedih menangis dan meratap2 pilu cam citer2 drama rashid sibir kat tv tu.  Tiap tahun buat citer sedih2 jer. Tikar buruk, pondok buruk..Quran buruk..sumanya citer sedih2 menangis2 dan meratap2.  Bukan ke hari raya hari untuk kita bergembira, TV pun hagak2 lah kan. Asik2 citer itu diulang tayang. Bohsan mak.

Tiap kali raya gak, dalam terpaksa dan rela aku kena buat perkara yg paling aku tak suker dalam hidup iaitu : Menjahit.  Somehow aku menci sgt tau nak pegang jarum apatah lagi menjahit. NAMUN, dah bergelar isteri dan ibu ni aku takde pilihan.  Kalau awal sekolah sebuk nak jahit lencana bagai, time nak raya pun sama gak.  Salu jer kena jahit baju melayu atau seluar melayu atau baju kurung.  Lengan panjang sgt, suar panjang sgt.  Tpi tu lah, nak buat cam ne kena terpaksa aku gagahkan jugak.

Bagilah aku memasak bape byk pun aku rela.  Tpi bab menjahit ni mmg aku langsung takde talent.  Maybe tak kreatif or rather sbb tak sabar sgt kot?. Laen mcm kakak aku tu. Pandai sgt menjahit. Buat langsir, buat sarung bantal ..aku? hampeh tau.

Jadik malam tadi, aku terpaksa menjahit baju melayu amal..pendk kata kena alter lah. So far, Alhamdulillah suma persiapan untuk anak2 dah ready. Mereka pun sgt teruja nak raya. Nak travel balik kampung. Nak maen bunga api.  Juga excited nak pakai baju baru.  Baju baru beli tuk raya dah tak sabar2 nak mengacu2.  Maklum bdak2.  Smlm jugak aku menyudahkan aktiviti kedua yg aku paling tak suker..iaitu melipat kaen.  Namun aku gagahkan jugak. Maklum masing2 dah merungut nak carik stokin nak carik spende tk jumpe. Dek bertimbun kaen tak berlipat. So malam tadi aku paksakan diri tuk menghabiskannya. 

Lagi bbrapa hari jer lagi dah nak raya kan.  Mcm aku kata persiapan aku biasa2 jer. Buat ala kadar.  Kueh raya pun. Suma jenis tunjuk jer.  Tak ada hati nak buat biskut ke apa tahun ni lah..Ada takde maybe buat kek seketul dua tu jer lah.

Aku bole nampak partner aku tu excited sungguh nak balik kg.  Terpancar (ceeeh,) kat muka dia berseri2 bila dgr lagu raya. Aku paham perasaan dia. Sbb jarang dapat balik kg dia kan, mestilah dia excited nak balik. Dgn tak sabar2 menahan, jumaat malam gak katanya nak bergerak ala konvoi dgn sebuah keta anak sedara dia.  Plannya kami nak singgah sahur kat umah kak dia on the way balik kg MIL nanti.

Yg pasti anak2 dah stat nyanyi lagu balik kampung. Masing2 dah menyusun baju baru dalam beg dan menghitung hari untuk sampai ke hari jumaat..Opps, alamak kasut raya derang belum sempat nak beli lagi.  Baju baru SP (TShirt) pun lum sempat nak beli. Hari tu masa ke Maju junction takde pulak kedai jual baju lelaki.  Gayanya terpaksa lari ke Isetan or Parkson kejap tghari ni at least 2 helai baju baru cukup. Karang harus aku kena bebel dek MIL sbb SP takde tshirt baru.  MIL aku sgt concern pasal baju anak dia. Dia bole tau samada tu baju baru or baju lama..haiish. Sekali aku aku kena sound dulu sampai skg terasa.  MIL sound, kalau beli baju raya anak2 beli lah sekali baju SP katanya..kebetulan pulak masa tu aku lupa nak beli..or rather SP yg taknak kot.  Haa kau, lepas tu aku makesure kalau raya ke Johor aku bawak balik bju2 yg MIL x pernah nampak SP pakai. Ye, aku paham dia nasihat tu. So aku pun terima dgn lapang dada. Tak perlu nak terasa ke sentap ke kan..afterall kan SP anak feveret dia, mesti dia nak anak dia pun hencem di pagi raya...Mujo baju melayu SP dah settle..oh ya tahun ni aku pilih kaler kelabu sedondon untuk lelaki2 melayu terakhir aku tu.  Manakala yg perempuan pulak baju  kurung ala2 ada warna kelabu skit...for mak? of kos kena laen sikit. Baru ler outstanding kan..

Esok - Jumaat aku akan sgt sebok dgn closing account, closing sales dan report submission.. Jadi ni maybe jadik entry terakhir untuk ramadhan kali ini.

Di kesempatan ini, kami sekeluarga nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN  pada anda semua.  Hati2 ketika memandu, semoga kalian suma selamat sampai dan bergembira di hari raya...Wassalam

August 23, 2011

Orang ke tiga aka the third party

Dalam hidup berumahtangga kan, mmg penuh dugaan dan pancarobanya. Bukannya sentiasa wangi2 jer. Bukan sentiasa romantik, bahagia dan gembira jer. Pendek kata suma pun ada. Masam, manis suka dan duka. Lebih2 lagi bila usia perkahwinan tu mencapai tahap lama..seperti 10 years above.

Seriusnya, aku tak pernah terfikir untuk diduga dgn kehadiran org ketiga dalam perkahwinan kami. Apatah lagi selepas 10 tahun kawin.  Biasalah mula2 kawin tu mmg salu gak gaduh. Maklum org kata dalam proses penyesuaian tu antara tempoh 1-3 thn, 3-5 tahun dan 5-10 tahun.  Mmg masa dulu kalau gaduh mmg bagai bdak2 gitu. Majuk. Hentak2 kaki.  Ada masa gaduh besar sikit, mula la bungkus kaen baju.  Mula la kata, antar ai balik umah mak bapak ai. Tu masa anak satu. Masa penyesuaian maklum baru lepas dpat anak. Ekonomi pun tak bape nak stabil lagi kan.

Lepas dapat anak 2, seterusnya 3.  Mmg aku tak nafikan, perempuan kalau tgk SP mmg tak sangka umurnya dah byk..dah masuk 42 tahun pun. Sbbnya? muka sweet. Senyum jer. Ckp pun mak ai romantik lembut tak hengat. Mana tak anak2 dara. andalusia, janda2 kat bangunan tmpat dia keje tu nak terai kan.  Bukan tu jer, bahkan aku dgr dgn vendor2..dgn kerani2 vendor pun bukan maen lagi kalau  bercakap kat phone lemah lembut mak ai. Even dgn aku pun. Klau kat telefon mmg lah mendayu2 suara lembut dia tu haiish.. Salu jer secretary spy leman aku kat off dia tu dok remind dia. Ooi, lembut sgt ko berckap tu nanti awek2 tu tangkap leleh.. tapi nak buat camne..tu lah laki aku tu.  Mmg sangat lemah lembut, sabar dan tenang orgnya kan.

Masa mula2 dia ada affair tu aku tak sense pun. Mebe ada sense kot tapi aku cuba menidakkan perasaan. Pada aku tak mungkin dia ada affair. Maklum dah 10 tawun aku kwin dgn dia tak pernah ada apa2 pun. Ternyata aku silap.   Aku take all things for granted sampai tak pernah letak rasa sangsi pada dia. Sampai tak pernah nak cek2 hp dia.  Ada bberapa kali tu aku terbaca SMS dia..pasal tak sempat nak buat bubur jagung lah..pasal memacam lah. Bila aku tnya sapa yg msj ni, sbb takde nama..nombor jer dia kata..entah. Salah nombor gaknya.  Aku percaya bulat2. Aku tak pernah nak letak rasa sangsi pada dia. Aku x pernah nak rasa cemburu.  Sbb aku take things for granted dan aku rasa x mungkin dia main kayu tiga.

Masa tu pun gerak hati ada berkata2. Tapi akal menidakkannya.  Ada aku ingat sekali tu, aku dgn SP pi mydin nak beli barang2 sekolah anak. Masa tu hari keje. Petang kot. Masa aku pi dgn dia ada panggilan kat HP dia. Aku cuma dgr dia kata, kat luar ni. Nanti kol balik. Aku mmg ingt tu kwn2 off dia.  Padahal masa tu perempuan hingusan (PH)  tu yg kol. 

Masa tu gak aku dah notis sikit. Terutama pasal HP. Klau dulu HP dia bersepah jer dia letak. Tp masa tu dia dah stat sorok2. Mula sentiasa pegang jer HP.  Nak dijadikan cerita, dan mungkin Allah nak tunjuk betapa lalai ialah, masa tu kami on the way balik keje. Kat Dalam keta, ttba HP dia bunyi. Hati aku masa tu cemas giler. Berdegup kencang mcm org berlari 100 meter. Yg aku dgr cuma SP kata, kol balik tgh drive ni.  Pastu letak phone.  Aku cuak so aku tnya dia .Sapa kol??. Muka dia dah cemas satu macam..aku tnye lagi..dia kata kawan. Then aku kata, bak sini phone tu....

Aku selamba kadak jer rampas phone tu. Memula tu aku bkak msj dulu.  Ada la msj aku baca perihal PH tu kunun bgtau nak balik, tgh tunggu bas bla bla bla... Hati aku dah mula panas menggelegak nih..Emosi dah kecamuk.  Darah teros naek kat kepala dah.  So apa aku buat, aku kol balik last no yg kol dia tu.

PH yg angkat. Aku tanya dia sapa?..Dia tnya aku balik You siapa?..Aku jawap balik, tadi ko becakap dgn siapa??. Ni bini dia cakap.  Terkesima PH tu. Terdiam dia. Aku tanya lagi kau siapa?.Kau tau tak lelaki yg kau kol tadi tu laki orang, bapak orang. Anak dah tiga. Umor dah dkat 40 tawun takpe..dia ada anak dara dah.  Dah 10 tahun dia kawin. Abiss ko tu sapa???.  Mengigil2 gak minah tu jawab. Pastu katalah, dia x tau SP dah kawin bla bla bla...alasan skema. Tak logik langsung.

Lepas insiden tu, hati aku panas sungguh. Ibarat gunung berapi nak meletup macam tu.  Seminggu aku mogok. Aku x berckp dgn dia. Aku x layan makan minum dia. Lantak ko situ. Yg kelakar sbb pi keje naek moto sama2 kan. So aku dok jejauh. Aku tak peluk hatta aku x pegang dia pun.  Aku pegang ujung baju jer..hehehe

Bermulalah perang dunia ke 3 dalam umah tangga kami.  Mula2 kami bergaduh besar, perang mulut.  Masa tgh gaduh2 tu dia humbankan hP dia. Aku dgn bijak amik sim card dia....lepas gaduh tu aku x berckp langsung dgn dia. Hati aku masa tu sedih giler.  Tak tergambar hancur hati aku rasa bekeping2 jadi abu. 

Masa kat off aku amik kesempatan menyamar. Dengan menggunakan SIM KAD sp aku SMS PH tu.  Marah sungguh dia. Jenuh dia maki SP (padehal aku) kata, puaslah hati awak smlm bini awak maki saya..bla bla bla. Entah apa lagi lagi SMS dia.  Mmg dia marah sesgat.  Pastu aku guna HP aku pulak aku sms PH tu. Aku tanya dah bape lama beraffair ..mcm2 lagi aku tnya.  Masa tu lah aku tau umur dia baru 21 tahun you...masa tu aku baru tau yg dia mmg giler angau sungguh sama laki aku tu.  Masa tu gak aku tau yg dia keje kat sama building, sama bank cuma laen department. Dan masa tu aku tau nama dia..AIN..sampai skg aku benci dgr nama ni taw...masa tu PH tu mintak ampun maaf bagai dgn aku kata x tau SP tu dah kawin..

Aku cuma nasihat dia cam ni jer...Awak baru 21thn. Awak masih muda, perjalanan awak masih panjang. Masih ramai lagi lelaki muda kat luar sana tu, tak perlu la ganggu gugat umah tangga org laen.  Saya perempuan awak perempuan, awak patut tahu apa yg saya rasa. Nak nak lagi kami dah 10 tahun kawin ...dia janji konon2 x mo berhubungan apa2 lagi bla bla..

SP mana tahan kalau aku mogok suara kan. Aku x ckp apa2 pun. Aku x buat apa pun. Makan minum dia aku bo layan. Bibik ada masa tu kan, tp since dia x makan masakan bibik, masak ler dia berlapor..sbb aku x masak. Aku mogok.  Bila dah x mau bercakap tu mmg tido asing2 lah kan. Dia masuk bilik aku kuar. Dia kuar aku masuk, cenggitu lah.  Aku cuma ckp dgn anak2 jer. Masa tu anak2 noticed.  Siap kata...pesal dua org ni x becakap neh..??

Dah lama menahan sakit hati, aku x leh tahan lagi.  Nak ckap mmg x leh nak tgk muka kan. So aku tulis surat. Surat berantai yg panjangnya 7 muka surat.  Gilos aku tulis surat tu time kul 3 pagi.  Masa tgh sakit hati dgn bengang sangat. Dalam surat tu aku tulis segala mala yg tersurat dalam hati aku. Tu pasal panjang. Lenguh tangan tau..

Aku x ingat mana ntah surat tu...gaknya dia simpan ke bakar ke.  Yg pasti dalam akhir surat tu aku tulis. Skg ni ko berhak buat pilihan. Aku atau dia..(ceh cam dalam drama kan).  Kalau ko nak pilih dia, aku akan bungkus kaen baju, hangkut anak2..so ko buat lah apa yg ko nak..apa ko suka.  Aku paling pantang di tipu dan dikhianati. Kalu ko rasa dia lebih bagus, pi lah. Aku rela...cam tu lah lebih kurang ayat aku..

Rupanya 7 muka surat yg aku tulis tu dgn deraian airmata tau buat dia tersedar agaknya.  Masa tu lah di tengah malam yg hening, kami duk bersemuka dan bincang dari hati kehati perihal permasalahan kami tu.  Aku akui mmg masa tu lah first time dalam hidup aku tgk dia nangis betul2 mcm bdak kecik sbb menyesal katanya.  Sbb dari terai2, dan main2 langsung terjebak dgn affair selama 5 bulan..dari cuba2 market dan saham dia, dia sendiri terjebak.

Entahlah, hati aku lembut pulak nak memaafkan dia..walaupun sampai sekarang masih berbekas di hati aku. Cuma aku beri dia satu syarat kalau aku nak berbaik2 semula.  Tidak akan mengulangi lagi perkara sama..dan sekiranya mengulanginya lagi...aku akan hangkut anak2 pergi jauh sampai dia takkan dapat jumpa anak2 lagi sampai bebila.  Sbbnya, kalau hati dah ada org lain kan, buat apa kami dalam hidup dia??.

Alhamdulillah...itu hikmah dari permasalahan kami.  Aku betul2 mengkaji dan memuhasabah diri jugak camne sampai bole berlaku tragedi org ketiga ni.  Pertamanya, kami sendiri yg beri ruang sampai masuk org ketiga. Kami kurang berkomunikasi, tak mesra alam. Masing2 buat hal memasing.  Dan paling kelakar SP suspect aku ada affair dgn cikgu sek mandu yg ajar aku tu..sbb tu katanya dia terai2 dgn minah tu.  Yg benarnya, mmg cikgu tu terai2 aku gak. Dan aku hampir2 terjebak melayan dia.  Tp trust me, kalau suh cikgu mandu tu diri sebelah SP..SP 10x kacak dan tampan lagi dari dia. Dgn hitam, perut boroi muka pecah rumah lagi... mmg pada mulanya aku cam terlayan. Bersms dgn mamat tu..tpi aku rasa lebih kepada ilmu apa yg mamat tu cuba kat aku.  Geli aku bila teringat cikgu tu salu ngadu kegersangan sbb bini x mo layan..padahal masa tu dia tgh ajar aku driving boleeh??.  Salu dia sms2 aku gak. Aku jwp gak, tpi selebihnya aku salu basuh dia sbb cuba mengorat semua perempuan yg belajar driving dgn dia..Mujur gak aku rasa masa tu masih ada pendinding kat aku. Sbb aku kerap gak baca surah yassin masa tu ..hampir tiap2 malam, sbb arwah pak baru meninggal masa tu. Mebe sbb tu guna2 dia tak menjadik.  SP sangka aku mmg beraffair dgn mamat tu. Dia buat assuming jer tanpa tanya aku cerita sebenar..sbb tu lah dia jugak cuba carik alternatif dgn layan PH tu.

Yg pasti punca utama kami ialah komunikasi.  Kurangnya eye contact, kurang segalamala termasuk dok ber2 kat kedai kopi sambil sembang2. Padahal peluang tu banyak..sbb masa tu kami ada bibik. Bole jer nak kuar bila2 masa suka. berdua. Tpi kami tak menafaatkan..kami alpa amik enteng suma perkara...dah takde rasa nk romantik2 cam masa bercinta2 dulu..pada kami tu suma tak perlu dah sbb kami dah kawin..10 tahun pulak tu....tapi kami berdua ternyata sangat salah..sangat silap sbb bila dah lama kawinlah perlu suburkan balik suma rasa tu mcm2 zaman2 bercinta dulu...mmg kami berdua lalai....

Bila dah berbaik2, kami janji takkan mengungkit2 lagi citer2 ni.  Since masing2 gak berjanji nak memperbaiki diri dan memperbaiki perhubungan yg mmg dah lama cold shoulder.  Sejak dari tu, aku cuba melupakan walaupun jelas aku katakan kat SP yg aku x akan pernah lupa perisitiwa ni sampai bila2. Sampai mati. Dan sbb ini jugalah, aku langsung x de trust dah kat dia.  Aku cuma beri 10 persen jer. Yg lelain tu sendiri mau ingat. Sendiri carik masalah kan.

Hubungan kami tambah rapat lepas tu. Salu luang masa bersama,sembang2 ..buat aktiviti riadah bersama2.  Aku kira masa tu PH dah takde wujud lagi, tapi..dasaar perempuan hingusan dan gatal kan. Satu malam lepas bebarapa bulan aku dikhabarkan kununnya dia dah kawin dgn duda..dia miss kol kat hP SP. Masa tu aku kat kg mak.  Mmg menyirap lagi la darah aku, aku sound dia direct. Ape hal kol2 suami org time2 kol 10 lebih ni??..kok org nak tido ke nak projek ke. Apa u nak lagi ni?...lepas tu mmg kena dua tiga das la aku sound kt SP. Kunun nak jemput pi kenduri kwin dia bley??..tp haram aku x pernah nampak kad pun. Tu sbb aku kata mmg aku suspek dia x pernah kawin pun.  Mmg aku bahasakan dia cukup2 lah. Aku bahasakan SP sekali..jgn carik pasal aku kata..

Bila taem2 dah baik dgn SP tu aku korek le segalamala rashia camne bole tersangkut..Its totally takes 2 to tango taw..Tepuk sebelah tangan mmg tak berbunyi.  Kesahnya SP kan maintenance staff. So PH hingusan salu kol2 dia. Lampu rosak lah, ekon tak sejuk lah , itu lah ini lah..sudahnya selalu sgt tel2 kan tersangkut.  SP cam biasa lah takkan akan citer atau buka mulut kalau aku tnya pernah dating ke tak..mengikut sumber2 di percayai mmg meka x pernah dating pun..paling koman aku rasa makan tghari kat food court..kalau hari sabtu time2 SP OT tu aku tak tau lah kan. Tapi org2 kat off dia kata x pernah pulak dia ngular pi kuar ke apa..

Dah lama benda tu berlaku dan aku hampir lupa again, PH tu kol hp SP. Sejak dari peristiwa tu kan, mmg on off aku terasa nak cek phone SP aku buat jer. Dpan2 dia. Selamba.  Kalau takde hal apa nak takut ye dak?.  Aku siasat suma bil2 hp. Aku kol nombor yg salu sgt dia kol..tp cam baser ler, kadang2 aku pernah terfikir dorang ni bersekongkol.  Tpi tak pe, SP tau aku camne. Tiap apa yg aku kata, aku akan kotakan jadik dia cam ase sikit takut la kot.

Dan tak semena2 ada sekali tu lepas sekian lama aku nampak no tel minah tu lagi..Aku still simpan no HP perempuan tu hokey....bila aku desak2 tnya SP dia kata minah tu yg kol dia..entah ya entah tidak..sbb nak tanya ada umah sewa ke dak...mmg nak kena lah kan. Pnya ramai org kat off dia dari tgkt 1-26 pesal kau juga yg dia carik??? carik nahas lah. Lagi sekali aku kata dia berani tel hp ko lagi, aku pi carik dia kat bank tu aku tak kira...aku nak tgk muka dia ganyang2 dgn kasut aku.  Tapi syukurlah, dah lama dah takde timbul citer lagi pasal PH tu.  Takde dah aku nmpak no dia kat hp SP. Tak ada dah instict aku kata minah tu kontek2.  Aku tnya2 gak SP minah tu ada lagi ke dak kat bank. SP cam  biasalah, jawap cam tak clear..ntah, tak pasti dia kata x pernah jumpa..

Menurut sumber2 aku katanya ada lagi kat sana..tapi biarlah. Malas aku nak meroyan dan mengamuk x tentu pasal.  Sbbnya, aku mmg selalu sgt ke off SP tu. Kadang2 aku sengaja datang mengejut..ala2 buat spot check. SO far alhamdulillah..Takde apa yg mencurigakan.. Malah SP pulak yg manjang ase jeles dgn aku. Maklum aku kan ramai kawan fesbuk...mujo dia taktau aku dah add suma x bf dalam FB list hahaha..ye lah dia pnye akaun FB aku menten kan..pe ada hal

Yg pasti, kecurangan tu takkan berlaku kalau satu pihak jer yg beria2. Yg menjadiknya..bila tepuk tangan sebelah ada org sambut mmg lah menjadik. Nak nak lagi lelaki yg dah masuk 40 thn kan.  Rasa muda rasa stabil..sbb tu nak menerai2 saham meka.

Kita kena selalu kembali pada fitrah.  Berusaha untuk memperbaiki hubungan suami isteri tu tak kira berapa lama dah kawin.  Hubungan tu mmg kena salu semarakkan kan oleh kedua belah pihak.  Kedua2nya mesti sama2 berusaha nak memperbaiki diri dan mengakui kelemahan diri. Yg pasti komunikasi tu sgt penting.

Kalau ada x puashati toksah nak merajuk, hentak2 kaki bagai. Duk berbincang. Pi kuar bedua, lepak kedai mamak dan bincang apa masalahnya. Apa yg tak puashati. Tk perlu berkias2. Direct jer. Kalau suka kata suka kalau tak kata tak. Kita bukan ada crystal ball yg bole tgk dan tau apa yg pasangan kita fikirkan.

Jgn kata dah tua2 tak payah nak susah2..TAK. Salah statement tuh. Bahkan lagi tua lagi kena selalu mesra dan semarakkan hubungan tu.  Perkahwinan tu takkan bertahan lama kalau masing2 ego, keras kepala.  Yg paling penting, sabar, tolak ansur dan saling hormat menghormati.

Syukurlah, November nanti genap dah 15 tahun kami bersama. Dan masih bersama Insya Allah.  Bermacam dugaan, cubaan dan pahit manis suma pun ada kami jadikan pengajaran dan panduan.  Yg salah tu kami jadikan peringatan. Yg baik tu kami mmg sentiasa amalkan. Yg penting sentiasa jaga SOLAT insya Allah.

Kalau takde dugaan dan cabaran tak ler thrill hidup berumah tangga ni kan.  Kena sentiasa muhasabah diri sendiri...kena salu fikir anak2..masa depan mereka. Rancang la aktiviti apa2 sekeluarga supaya sentiasa ada rasa kekeluargaan.  Paling penting masak selalu kat umah. Ikat perut suami tu. Jadik ibaratnya baru 2-3 hari dia tak makan masakan kita hidup dia rasa tak tentu arah rasa kosong. Ini yg SP akui bila aku mogok masak selama seminggu. Tak tentu hala katanya dia makan, suma yg dimakan langsung taksedap..Langsung tawar. Dia asik teringat2 sambal yg aku masak..asik teringat makanan sedap2 yg aku masak...betapa dia tak sanggup makan kat luar kalau aku merajuk dan mogok dari masak...

Tapi tu lah..kami masing2 sentiasa nak memperbaiki diri. Sekarang ni aku rasa lagi senang. Sb aku bole cakap apa jer aku tak puashati kat dia bdepan2. Tak perlu nak berkias2 takut dia tersinggung. Dia pun sama. Kalau dia tak puashati atas satu perkara tu dia ckp jer direct. Tk pun SMS jer direct. Senang. Dua2 pun paham.Maksud pun sampai.

We totally learn our lesson dari peristiwa tu.. Sejak dari tu jugak aku rasa betapa pentingnya untuk menerima pasangan kita seadanya.  Menerima dgn ikhlas. Insya Allah.


August 22, 2011

Stabil dan Tenang

Yes, dua perkataan dia atas menggambarkan diri aku hari ni. Emotionally and spiritually.  To all friends out there yg membaca blog ni dan sentiasa concern akan keadaan mak, terima kasih atas keprihatinan korang. Terima kasih sbb sudi gak menghulurkan kata2 nasihat, perangsang dan doa untuk aku yg selalu jer berkecamuk lately nih. Terima kasih gak sbb ada yg sudi menghulur sapu tangan dan menghulur bahu mendengar sedu sedan di kala aku besusah hati dan berduka lara.

As for now, Alhamdulillah. Aku ok. Tenang dan tenteram dah perasaan nih. Ada dah sikit mood nak beraya walaupun tak seratus peratus.  Hidup perlu diteruskan perjuangan harus disambung jugak. At the same time memohon doa yg baik2 sahaja untuk mak.

Hujung minggu aku abiskan masa dgn mak, dgn akak kat kg. Sempat suap mak makan, beri mak minum. Mandikan mak, cuci kencing, tukar pampers. Tu lah aktiviti 2 hari kat kg.  Mak masih cam tu gak. Tak mau makan. Aku paksa mak makan ada lah 2-3 suap.  Cumanya mak byk minum air.  Air sirap, air teh. Air apa2 je yg sjuk dari peti mak minum.  Air yg kami beli kat bazar bermacam2 ada air jagung, air longan dan ntah hape2 lagi kan penangan dek bdak2 puasa. Mak minum gak.  Cuma maybe sbb mak x makan, lemah gak badan dia.  Other than that kesihatan mak Alhamdulillah.

Maybe lepas dah jumpa mak, dah dapat peluk mak aku rasa lega teramat sgt. Baru rasa lapang dan released nak beraya ke umah SP kat Johor. Betul akak kata, let its flow by its flow. Kita reda dan tempuh jer apa yang mendatang.  Ini dugaan dan ujian jadik kita mohon yg baik2 jer untuk mak.insya Allah.

Plan nak buat kueh raya pun ntah ke lauut.  Malas sungguh. Sudahnya masa2 senggang kami lepak2 jer bawah umah, sambil baca2 majalah. Sambil2 lelap mata ketiduran. Cuaca sungguh nyaman dek mendung angin kuat pulak tu. Maklum kat sawah kan..angin mmg heaven.

Seblum balik jumaat tu mmg baju sekolah dan kasut2 sek mmg dicampak jer ke dalam keta kan, so bila balik kg mencuci segala mala tu lah.  Hari pulak mendung dan hujan. Mmg mana la nak kering.

Sabtu malam tu kami panggil mak cik La datang umah urut mak.  Mak merengek2 sakit masa mak cik la urut dia..Tpi malam tu mak tido lena, mgkin rasa sedap lepas diurut gaknya.  Yg best, aku pun tumpang semangkuk.  Berurut dkat 2 jam, wah mmg rasa lega sgt2. Nak2 lagi  belakang aku yg sakit jer manjang ni. Rasa relieved.

Hari Ahad pagi tu cuaca panas bedengkang.  Membawa ke petang.  Aku ni dok ngidam sgt nak makan lontong feveret aku kat kg mak tu, mujo lah ada rezeki hari ahad tu dapat gak beli kat bazar.  Tercapai hajat tak. Ahad tu aku dgn akak masak lauk pauk lebih sikit sbb aku nak bekal bawak balik for sahur.

Lepas bebuka dan solat, kami mula nak gerak balik. Semua pun termasuk anak2 datang kat mak salam. Cuma delin jer salam dan peluk mak..lamaaa tu. Mak pun peluk delin sama.  Antara 3 org anak2 mmg delin yg pandai amik hati. Terutama mak. Walaupun dia tu hiperaktif tapi mmg mak dan arwah pak sayang sgt dgn dia. Sbb tu lah, dia pandai amik hati.

Aku salam dan peluk mak sambil tahan airmata.  Sib baik tak tumpah. Sambil peluk mak, aku bisik..tahun ni kami beraya di Johor dulu yg mak..nanti raya ke 3 kami balik ke sini lagi. Mak cepat sihat ya. Istighfar byk2..Sabar byk2..ni dugaan Allah..Mak jawap..um um...dan angguk2 kepala.

Kami gerak dari umah kul 8 cam tu dgn sepanjang jalan ujan sgt lebat.  Tiba umah pun dah dkat 9lebih.

For now baru lah aku ada rasa nak beli baju raya sepasang untuk diri sendiri..walaupun camne pun hidup perlu diteruskan kan?. Aku cuma harap dan doa yg baik2 jer untuk mak..Insya Allah..



August 19, 2011

Raya yg suram

As for hari ni masuk dah hari ke 19 kita berpuasa Insya Allah.  Kalau tahun lepas, time2 gini kami anak beranak sibok segala mengecat umah.   Sampai ke tengah malam SP mengecat yg ntah camne bila dah lepas cat, aku rasa langsung tak suka dgn kaler ijo yg kami pilih tu ciss.  Nak2 pulak kaler asal tu catnya tertumpah disepak Delin.  Tapi disebabkan masa dah suntuk dan tak koser nak tukar kaler lain kami bior jer kale ijau gelap tu kat feature wall. Kale ijau light pulak kat kiri dan kanannya.

Masa tu gak, baju raya anak2 suma dah siap. Baju aku apatah lagi. Tahun lepas aku siap buat baju kurung 5 pasang lagik!. Jgn marah.  Entah camne kemaruk sesgt.  Baju kurung untk mak pun aku dah siap2 belikan 3 pasang tahun lepas tu.  Kueh2 raya pun sama. Tahun lepas aku  balik umah mak dulu. Jadik sungguh meriah beraya kat umah mak dgn main mercun terkinja2 mcm org tak hengat. Sanggup pulak belanja duit semata2 untuk gembira.  Siap  beli mercun KLCC yg bila meletup tu ala2 sambut merdeka tu.  Supplier? jgn tanya. Mmg ada direct pnye mai dari golok.  Tahun tu gak, aku dan adik beradik yg lain terbekumpul. Anak2 gembira sbb dapat maen mercun dgn sepupu mereka.  Teringat aku anak kakak yg no 2 kata, hari raya kali tu adaalah yg paling seronok dan meriah. Mana taknya pekak telinga dgn letupan2 mercun sampai ke pagi. Bdak2 tido entah bape jam jer. Indeed, mmg tahun tu jerlah yg meriah rupanya.

Hidangan hari raya pulak sgt meriah. Dgn nasik impit lah, rendang kerang lah.  Rendang ayam kg bagai. Aku siap beli bberapa ekor ayam kg kat chow kit bawak balik kg.  Mak nak sgt makan rendang cili api ayam kg yg aku buat. So aku buatlah dalam 3 ekor.  Pagi raya pertama dan kedua penuh umah dgn macam2 menu.  2hari seblum raya pun sempat berbuka ramai..wah, nostalgia nye. Rasa seronok sungguh, which aku rasa Mak pun!.

Tapi, tahun ni langsung berbeza. Sangat2.  Persediaan umah sendiri? langsung tak de. Mmg ada plan 2 bulan lepas nak cat umah dgn kaler kelabu.  Nak buat itu dan ini.  Tak juga beli beria2 sgt baju anak2 for raya. Kalau tahun lepas sorang ada berhelai2 baju, dua pasang baju melayu dan baju kurung, berhelai2 jeans baru..tahun ni takde.  Aku cuma beli 2 helai baju tshirt, sorang sepasang baju melayu dan baju kurung untuk Amal dan Delin.  Untuk kakak?, langsung takde hapah lagi..Untuk aku?? apatah lagi.  Aku ni langsung takde rasa nak beli baju raya baru, hatta nak bersoping apa2 pun.  3 pasang kain baju kurung yg aku beli 2-3 bulan sebelum puasa ntah camne tak berantar langsung utk di jahit. Mcm tau2 jer.  Baju mak 2 pasang kaen pun sama. Langsung tak berbuat!.  Sudahnya kaen yg nak buat baju mak tu aku sedekahkan kat baby sitter.  Since dia pandai jahit sendiri, biarlah dia yg buat baju raya!. Sbb for mak, for aku..for us raya thn ni totally meaningless.

Bila anak2 sebok cerita pasal mercun bunga api bagai. Bila nak beli..camne nak maen...aku cepat2 beritau dorang, tahun ni kita tak bole bersukaria sangat. Tak boleh seronok2 sgt sbb atok mama tak sehat.  Sbb atok mama masih sakit.  Jadik kita tak bole terkinja2 bergembira sedangkan atok mama terlantar macam tu.  Dah takde dah aku dgr bunyi pasal nak mercun. Since tahun ni beraya kat umah SP dulu, aku cuma ckp dgn dorang nanti balik kg tumpang lah sepupu2 pnya bunga api tuk main. Tapi tak bole terlampau gembira dan terkinja2 mcm tahun2 seblum ni.

Dalam 11 hari lagi nak raya ni, jujur aku kata takde langsung keinginan nak beraya. Aku cuma berharap cepat2lah raya datang.  So that raya ketiga aku dah bole balik kg aku tgk mak semula. Dari awal minggu ni keadaan mak kembali membimbangkan. Mak mcam meracau.  Meraung kalau ditinggalkan sorang2.  Makan dan minum dah tak mau. Badan dia kembali lemah dan tak bermaya. Sedangkan sebelum tu dia beria2 makan. Beria2 minum air macam2. Kejap air oren, kejap sirap, Kejap teh.  Lontong kegemaran dia pun dia makan. Murtabak pisang pun sama.  Bole dikatakan puasa minggu kedua tu aku rasa sgt senang hati.  Aku sungguh berselera nak makan. Sahur pun aku bole makan nasik sikit.  Bila akak cerita mak gitu gini, rasa senang hati aku dgr. Suara akak pun rasa cam gembira jer. Masa tu kami sama2 kata, kalau takdir mak terlantar gini for long tpi dia nak makan, minum thats good enough. Masa tu pun akak kata mak bercakap. Banyak bercakap sgt....tapi rupanya keadaan tu tak berlarutan lama. 

Last for few days jer bila mak kembali murung. Lebih teruk lagi tgh2 malam mak meraung sorang2.  Akak sampaikan berjaga bebebrapa malam tak bole tido sbb keadaan mak tu. Mak menggelisah mcm org ketakutan.   Baring tak kena. Mengereng tak kena. Kejap sakit pala, sakit kaki, sakit badan.. mcm2 sakit lagi. Masa akak mengadu dgn aku mmg dia kata dia istighfar bebyk sbb perangai mak mmg betul2 mcm bdk2 kecik.  Mak tak bagi aku tinggalkan dia. Sedangkan masa tu akak nak naek atas jap lelap mata buat seketika. Dah beberapa malam dia x dapat tido lena. Aku suruh dia tido, rehatkan diri. Takut2 nanti dia yg sakit pulak.  Tapi untuk memudahkan mak, akak lelap kejap kat sebelah mak.  Cuma tak sampai 15 minit mak dah kejut akak. Dia mengadu panas, mengadu rimas..nak mandi nak mandi katanya..kul 3 ptg masa tu akak dah mandikan dia.  Gitulah.  Kesian aku dgn akak. Sedih aku dgr.

Hari Isnin lepas, aku msj abang ngah tanya dia nak balik ke tak raya nanti. Jawapan dia...x tau lagi. Aduh, macam kena robek2 hati aku bila dgr dia ckp mcm tu. Terbantut hasrat aku nak cerita in detail keadaan mak.  Ada byk lagi benda lain yg sgt2 buat aku terkilan dan kecik ati dgn abang ngah. Tapi biarlah ia menjadi rashia aku jer.  Tergamak dia ckp mcm tu. Takde dia keinginan nak tgk mak. Tak takut ke dia kalau x sempat tgk mak?.  Sedang aku yg kerap balik kg ni, sedangkan akak yg hampir sentiasa ada kat sisi  mak pun takut sgt2 kalau2 mak dijemput Allah masa dia takde..or masa dia keje. Sama lah dgn aku. Aku sentiasa berdoa dah bermohon, kalau lah Allah nak menjemput mak, aku nak berada disebelah mak di saat2 akhir dia tu.  Aku x sempat nak jumpa arwah pak masa dia meninggal tu.  Masa aku sampai mayat dah bawak ke kubur. Dan aku pulak masa tu tgh uzur, jadik aku tak bole tengk jenazah arwah pak turun ke liang lahad.  Aku x mau. Aku kalau boleh nak berada dekat mak. 

Bukan mintak mak pergi.  Tapi sebagai anaknya aku sentiasa berdoa kepada Allah untuk yg terbaik. Allah maha mengetahui yg tersirat dan tersurat. Lantas, aku hanya bermohon, bermohon dan terus bermohon.  Aku salu mintak supaya segalanya bgi mak dipermudahkan.  Kalau Allah berikan dia kesembuhan, berilah kesembuhan yg sempurna, agar dia bole bangun dan berjalan seperti sedia kala dulu. Tapi kalau janji Allah nak mengambil dia, aku sentiasa bermohon agar dipermudahkan. Agar semuanya berlalu dalam keadaan tenang...dalam keadaan beriman.  Kerana kami anak2 mak lebih tau pasal mak.  Lebih tau perilaku mak.  Lebih tau bagaimana mak tunaikan tanggungjwbnya pada arwah pak masa dia sakit dulu. Bgaimana tanggungjwb mak pada arwah Mbah yg tidak ditunaikannya.  Untuk itu, aku dgn akak sgt takut. Kalau2 mak di uji dgn segala kesusahan dan kepayahan. Ya Allah, mintak dijuahkan..mintak suma Allah permudahkan.

Minggu ini terutama hari Isnin lepas, jiwa aku sgt kacau. Fikiran aku sgt2 rungsing.  Bila malam nak pejam mata cuma muka mak jer terbayang kat mata aku.  Hari Isnin tu, aku rasa tertekan sgt. Ditambah lagi dgn apa yg aku dah lalui dgn abang ngah sgt2 buat aku sedih..sgt2 buat aku x mampu nak menahan diri dari terus2 berduka.  Mujur aku dapat berckp di telefon dgn sorang sahabat yg sgt tahu tentang aku, tentang mak dari a-z. Tak semena2 aku terus menangis tersebak2 sampai aku x lalu meneruskan bicara lagi. Sbb tangisan dan sedu aku dah menggangu.  Dia suruh aku  bersabar, dia suruh aku  bertenang dan pi amik air semayang..sbb aku betul2 kacau masa tu.

Lepas aku letak telefon aku pi amik air wuduk. Lepas tu aku rasa nak baca yassin, tapi x bawak pulak surah yassin. Jadik aku google kat internet...aku baca yasin dari mula sampai abis. Sambil tu aku baca terjemahannya satu persatu.  Lepas baca tu aku rasa sgt tenang...sgt tenteram. Jiwa aku rasa senyap.....Terasa bagai ada satu kekuatan menusuk masuk dalam jiwa aku yg keceleruan dan kesedihan itu.

Bole dikatakan sejak mak sakit aku pun rasa tak menentu. Makan, tidor apatah lagi emosi.  Bila terkenang2 atau terbayang..kalaulah, kalaulah mula la aku rasa nak sedih. Kadang2 pagi2 masa merempit pi keje pun kalau fikiran aku melayang2 teringat mak sure ttba air mata mengalir. Nape ntah.  Menaip ni pun kejap2 ngalir air mata kuar tanpa dipaksa2.

Mujo lah SP aku tu sgt memahami. Dia tak pulak terlalu mendesak. Tiap hari bbuka aku masak juadah yg sedap2 utk mereka. Aku  pun rasa bersemangat nak makan tp bila dah bbuka aku makan sikit jer dah rasa kenyang....sahur pun sama.  Aku x bole nak menelan nasik sesuap pun. Begitu jugak akak, dah berhari2 dia x lalu makan nasik langsung. Cuma makan masak buka tu pun sikit. Tu pun sbb lapar..SP pun x memaksa. Dia pun x ckp banyak.  Selalu aku stressed bila bdak2 bergaduh, membising. Tapi kali ni aku mcm tak dgr tu suma.  Sampai aku bole tak peduli or rather tak dgr yg dorang hari2 bergaduh terutama time2 nak mandi lepas balik sek. Somehow aku cam tak dgr tu suma.  Aku leh rasa masakan aku pun tk berasa sedap cam biasa. Taktaulah tekak aku ke..aku rasa cam tawar, tak cukup rasa..tp aku tgk dorang ok jer makan. Berselera jer.  Rumah bersepah pun SP tolong kemas, marah bdak2 bila buat sampah. Kemas pinggan mangkuk pun dia tolong buat. Belum lagi bab kaen baju.  Aku mcm org mamai. Mata kat TV tp fikiran melayang2 asik teringat mak.

Adakala aku rasa susah hati dan nak bersendirian dalam bilik sambil baca Quran dia biarkan jer. Dia larang bdk2 masuk  bilik dan mengganggu.  Aku rasa cuma gitu jer cara bole buat aku rasa tenteram. Jadi bila aku rasa jiwa aku mula dibisik syaitan macam2..aku cepat2 baca surah  yassin. Aku cepat2 baca AlQuran...ubat yg paling mujarab mengobat hati yg runsing dan rawan. 
Hati aku meronta2 nak balik kg jenguk mak walaupun kejap...2 weeknd lepas aku x dpt balik sbb aku sengaja nak balik weekend ni.  Ada jugak kawan2 yg cadangkan supaya aku bincang dgn SP untuk balik kg aku jer tahun ni.  Sebenarnya kalau nak aku bole je buat gitu. Tapi mana mungkin. Dah lama sgt SP tak balik kg dia. Aku pasti dia pasti nak sgt balik kg dia jugak nak tgk mak dia kan.  Takkan lah aku selfish sgt sampai nak pinggirkan perasaan dan keinginan dia kan.  Selama mak tak sakit sampai sakit ni pun lebih sgt kerap balik ke kg aku dari kg dia. Walaupun kg aku dekat kan, tapi still.

Jadik untuk situasi menang2..aku ajak dia balik gak tgk mak mlm ni. Lepas bdak2 balik sekolah karang, mandi2 dan terus gerak. Pastu bebukalah di mana2 sempat. Di mana2 ada kedai.  Pakaian gak aku dah siap pack sikit2.  Balik umah mak aku tak risau sgt . Ada byk pakaian anak2 ada byk pakaian SP apatah lagi pakaian aku kat sana. Tak perlu pack beria2.

2 hari kat kg esok aku nak menafaatkan sepenuhnya masa dgn mak.  Aku nak buatkan pegedil yg mak suka sgt tu.  Kalau masa dia sihat, suka sgt dia kalau aku buat pegedil. Mana tau dia ada rasa dan keinginan nak makan pulak kan.  Pg tadi akak ada bgtau aku mak masih x mau makan. Kueh tepung pelita satu bekas tu pun x abis.  Yg ada dia minum dan minum jer.  Cuma ada masa mak mengerang2 mcm kanak2 nak perhatian.  Tak tau lah sakit ke apa...tapi gitulah keadaannya.

Ya Allah, Ya tuhanku..apa juga dugaan yg kau beri pada kami, pada mak...kami terima dgn redha.  Cuma berilah mak sedikit ketenangan hati, perasaan dan minda supaya dia sentiasa sabar menerima cubaan ini. Insya Allah, kami akan sentiasa bersabar menjaga dia ....tak seberapa pengorbanan kami menjaga dia dari segala pengorbanan dia menjaga kami seramai 6 orang ni.  Berilah kami kekuatan dan keredhaan yg sebenarnya ya Allah dalam menempuhi segala juga dugaan yg Kau beri.  Segala yg baik itu hanya dari mu ya ALLAH dan yg buruk dari kami sendiri..AMIN

August 17, 2011

Kemalangan

Petang semalam, sebelum SP amik kat off aku dah plan kat lam kepala. Singgah Raja Alang jap beli pucuk ubi masak tempoyak dgn petai, beli air cincau tuk bbudak pastu tu bila dah sampai kat off SP teros nak naek tingkat 2 surau dorang for Solat.  Walaupun tak bape suke nak solat situ time2 puasa ni terpaksa. Sbb takde tempat lain.  Tak suke buka apa, mungkin sbb aku ni bukan komuniti bank derang gaknya. So each time aku solat sana, mata2 memandang macam freak!. Mcm pelik. Macam aku ni pakai baju tebalik ke hapa.  Cuma ada 2-3 org yg dah agak berumur jer salu senyum walaupun tak tegur.  Kemon beb, surau kan. Tak semesti korang jer boleh solat. Org luar pun boleh.  Yg aku tak tahan yg memuda tuh, bila aku  bukak pintu surau jer suma beliak mata tgk..entah2 ada antara tu minah yg kantoi ter affair dgn SP dulu kot?  Kdang sungguh rasa tak selesa tau bila org perati gitu.  Tapi aku ni takde pilihan. Lantak pi ler depa nak tgk dan ngumpat ke or kata apa2 ker. I dont give a dem org kata. Yg penting aku tunaikan solat asar kat situ so that balik tak terkocoh2.

Semalam tu, bila SP sampai jer dia kata kita balik umah tros. Aiik? terkejut gak aku. Katanya suma rakan2 dia dah ca alip bot sbb bos takde dan bos pnye blue eye MC. Memasing amik kesempatan cabut awal 45 min dari biasa.  Aku ni ikut jer lah. Salu kalau kena pi off SP kena lalu kg baru dan chowkit. Jalan2 kat situ time2 kul 4 lebih tu masih ok lagi. Tak jam sgt.  Tp since semlm balik terus kami ikut jalan Tun Razak tu.  Maha dasat jammed. Keta betunda2 rpat2 giler.  Jadi mat2 rempit terpaksa bercilok2 cari ruang utk jalan.

Masa kat depan IJN tu tgh laju2 gak lah moto kat depan.  Entah camne ada skuter bengong membrek ttba maybe elak keta ke hape taktau lah tu...yg belakang pun terus mengejut berenti.  SP yg tak sempat buat apa2 rodok moto kat depan . Banggg kuat giler bunyi. Aku yg tgh dok hayal dalam pala apa nak masak tros terkejut. Kecut perut aku . Rupanya tayar moto depan SP terperosok kat moto mamat depan.  Tayar moto kami terperosok inbetween tayar dan ekzos mamat tu...dah tersangkut pulak tu. SP x leh nak tarik.  Mamat tu pun x leh nak tarek.  Pe lagi ditengah2 jammed gitu, dgn keta pnya bertali arus, masing2 cuba nak tarek. Aku pun tolong. Tapi tak lepas jugak. Lama gak. Dalam 10 min cuba2 tak leh. Aku dah jadik cuak terus berjalan kat tgh2 divider tu dan diri kat situ. Keta byk, berenti ditengah2 lorong laju pulak tu. Mujur keta gerak pelan sbb jammed. Oh, kat belakang ada satu mamat gak dah langgar belakang moto kami. Mujo dia sempat brek. So dia langgar plat jer. Patah plat tu.

Dah byk kali cubaan masih tak berjaya. Dah 3 org tolong tarik termasuk SP dan budak yg langgar belakang kami tu. X lepas gak.  Pastu ada lah satu pak cik good soul ni berenti. Di hadang moto dia kat belakang so keta2 belakang leh lencong lorong lain.. Mereka berempat tarek berkali2 gak lah. Akhirnya baru le lepas.  Tak sempat ucap terima kasih kat pak cik tu. Sbb dia pun kena cepat gerak maklum kat lorong laju kan. Bahaya.

SP dan mamat tu (aku kira bdak2 lagi, muda sgt nampaknya) dan mamat yg langgar belakang tu tarek moto memasing ke tepi kiri. Betul2 mengadap parking IJN tu.  Tayar moto depan SP pancit. Maybe tercucuk kat apa kat moto mamat tu gaknya.  Lepas pull over ke tepi, barulah dorang bersembang camne leh jadik. According tu adik tu, ada skuter jadah mana ttba break kat depan, so dia pun x sempat elak.  Skuter tu pulak tros blah cam tu jer.

Gaknya kesian dia hulur RM10 kat SP suh tukar tayar.  Sori lah bang..sori..katanya.  Well, bukan salah dia kan. Mmg salah skuter tu tapi too bad dia lepas lari cam tu jer. Dasar betul.  SP pun kata tak pe lah, bukan salah awak pun. Kita masing2 pun nak balik cepat.  At least adik tu ada hati kan nak tolong ganti tayar moto kan.  Lepas bersurai kat situ, aku dgn SP berenti ke dalam sikit.  SP mmg ada bawak tools dan tiub spare kan, so dia tukar kat situ jer. Nak heret ke kedai, jauh gak. Kedai terdekat kat pekeliling tu. Nak musing ke jalan gurney pun jauh.  Dalam takde tenaga maklum puasa kan, berpeluh2 gak SP tukar tayar.  Syukurlah, pukul 5 sumanya selesai dan kami teruskan perjalanan dan tiba umah kul 6pm.

Alhamdulillah tak ada apa2 yg serius, sikit jer. Tpi menjadi ingatan supaya lebih berhati2 terutama time balik di bulan puasa ni. Suma org berkejar2 dan rushing kan, jadik faktor keselamatan tu kadang kita tak berapa prihatin. Bila dah jadi camni Allah nak bagi peringatan halus kat kita. TO BE EXTRA CAREFULL.

Sepanjang berbelas tahun bermotosikap pi keje ni masuk ni dah 3x kami kemalangan. Yg pertama dulu, kaki kanan aku berjahit beberapa jahitan bila ttba ada satu moto rempuh dari kiri betul2 kat traffic light bank negara tu. Masa tu aku keje kat Damansara.   Mujur tak serius tapi kesan jahitan kat jali kelengkeng kaki tu berbekas sampai sekarang.

Kali ke 2 pulak masa lepas raya tahun lepas. Bila taim turun bukit kat templer tu ttba tayar moto depan pancit dan SP x dapat mengawal moto tros langgar divider.  Luka2 byk jugak masa tu.  Masa tu gak dapat merasa naek ambulan ke Hspital selayang buat kali pertama dalam hidup. Bberapa hari gak kami MC. Aku x leh jalan dgn luka2 dan bengkak kat kaki. SP pulak luka2 kat lengan, kaki dan lutut. Muka pulak calar balar kiri kanan. Moto gak masa tu rosak agak terus.  Maklum buat aksi superman. Terbang ke divider jalan kan. Pulak tu kaki tangan canteek jer menyeret jalan tar. Pelagi, berbalar2 jugak.  Sakit nya Allah jer tau. Lepas tu kami terpaksa pi berurut sbb terhempas ke jalan kan.  Dekat sebulan gak amik masa nak baik. Jenuh gak aku dok sapu cream kat jari2 aku hehari sampai calar2 dan parut tu hilang.....mmg ngeri teringatkan eksiden tu. Mujur lah takde keta kat belakang kan..kalu tak..........

Dan kali ke 3 smalam tu.  Naek moto mmg menyenangkan kami sbb jalan jammed teruk sgt kalau nak berkereta.  Mana nak pikir minyak lagi. RM70 minyak keta maybe tahan 2-3 hari jer. Maklum lah, jauh. Pulak tu ditambah dgn jam kat dalam KL ni.  Belum kira tol lagi kan kalau ikut hiway.  Jalan lama mmg manjang jam walaupun dekat. Tu la sbb utama kami memilih untuk merempit jer kecuali kalau terpaksa mmg drive ler sekali sekala.

Mmg, aku tau ramai org kata, bahayaa merempit.  Terdedah dgn kemalangan kan. Tapi apa nak buat.  Itu jer lah jalan yg paling mudah untuk kami pi ulang alik keje.  Cepat, jimat dan tak perlu bersesak2 kat jalan raya pepagi.  Bole tiba umah awal jugak. Kalau tak mau tiap2 hari kuar umah 6.30am balik umah kul 9 mlm gitu. Smlm gak kat area selayang dan rawang ujan lebat sesangat. So rancangan nak singgah memana beli apa2 mmg kansel teros.  Balik umah semlm lepas solat asar, sempat lah masak kari ikan bawal, sambal udang, kentang oregano dan sambal belacan dgn ulam2.  Ringkas jer tapi mebe sbb ujan lebat, sumanya lapar so dekat nak abis nasik. X cukup for sahur kenala masak nasik bila sahur.

Ramai gak yg kata, tu lah pasal apa beli umah jauh2 kat Rawang tu.  Beli aja kat area KL.  Itu rezeki kami. Nak beli rumah kat sana. Lgpun itulah takat kami mampu nak beli umah atas tanah kan. Kalau kat area2 KL sure ke dok kat apartment atau flat.  Which kami tak berapa prefer. Sbb dulu2 masa baru kawin dah merasa dok mcm tu. Dan kami rasa kami x sesuai dgn kebisingannya. Lagpun jauh dari KL, bdak2 tak senang nak kuar dan berpeleseran nanti. At least, hari minggu atau cuti kami bole berehat agak tenang dan tenteram jauh dari hiruk pikuk KL. Dah la ari2 meredah jam nak pi keje. Jadik hari cuti atau hari minggu biarlah kami kat area sana jer. Lgpun, nak balik sg besar dekat jer....hehehe.

Harap2 ari ni dan seterusnya kami selamat pergi dan selamat balik.  Moga2 takde lagi kemalangan atau kecelakaan berlaku.  Kami tak daya menahan kalau mmg itu dh tertulis, tapi sebagai hambanya kami sentiasa mohon yg baik2 ajer. Insya Allah.

August 16, 2011

Pastikan Nasik Masak dulu.


Korang pernah dgr tak bidaah/tahyul pasal masak nasik dulu dari masak lauk2 pauk yg lain. Menurut kata org tua2 dulu kalau buat gitu, nanti laki/suami mati dulu. Dari dulu mende2 gini di pas dari mulut ke mulut, generasi ke generasi sampai dah jadik sebati dalam minda kita generasi sekarang nih. Aku pun tak terkecuali. Dulu mak salu jer pesan cenggitu. Jgn masak nasik dulu. Masak lauk pauk siap dulu baru ler masak nasik last katanya. Aku dan adik beradik perempuan konon2 mmg caya habis lah kan. Maklum mak dah brainwash dari dulu. Mak pun sure dia dah brainwash gak dari masa dia kecik sampai lah dia tua kan.



Tapi semua tu dah berubah sekarang. Semenjak dah berakal bole pulak carik bahan bacaan kat internet tentang kesahihan nya. (dalam hukum takde pun ya). Mati tu urusan Allah, bbile mase jer org nak mati bukan kerana masak nasik dulu ke hape. Semenjak dah kawin, ada suami dan ada keluarga sendiri mmg aku tak pernah fikir dah pasal tu. Yg pasti mmg kebiasaan aku, masak nasik dulu. Lepas tu baru ler nak fikir or get ready masak lauk2 pauk sekali. Between me dgn akak pun sama. Kami salu argue dgn mak pasal tu. Walau dalam senyap2 kat belakang, akak salu jer bisik kat aku..Ala mak tu tiap kali masak nasik kemudian gak. Tapi Arwah pak meninggal dulu jugak kan?. See?. Inilah maksud aku. Mak mmg dari dulu tak penah masak nasik dulu tau. Mmg nasik last baru dia masak.



Dulu2 aku salu jer lupa pasal masak nasik ni. Mana tak, lepas sibuk2 or kelam kelibut terutama bulan puasa kan. Terkejar sana, berkungtau kat dapur bagai. Ada 2-3 kali bulan pose dek kelam kelibut tu aku terlupa nak ketik suis periuk tu. Beras dan cantik jer basuh air cantik jer dah ngam2. Msa letak kat periuk tu bole plak terlupa u olls nak tekan suis tu.



Apalagi, taim nak buka dgn lauk yg sedap langsung berkobar2 nak makan, bila bukak nasik..cis masih beras lagi gitu. Tak ke kaciwa. Kalau lah masa tu kul 7 ke dan la lagi kan. Buatnya time2 5 minit lagi nak buka baru pasan. Tak ka naya? Dahler seisi umah mmg craving for nasik kalau buka puasa naya jer. Satu insiden bulan pose bberapa tahun lepas cenggitulah jadiknya. Mujur ada beli kueh dan makanan2 lain. Makan jer ler kueh tu dulu. Pas maghrib kot baru makan. Tu pun ngam2 terketik jer suis nasik tu, lembik2 tu terus makan boleh??.



Jadik, untuk mengelakkan kejadian serupa berlaku, nak nak lagi anak2 yg baru nak belajar pose tu. Aku make sure balik umah lepas bukak dan sangkut apa yg patut periuk nasik lah yg aku tuju dulu. Dan memastikan suma berjalan lancar, aku salu biarkan periuk tu tak ditutup. Biar menggelegak dan nak ampir kering tu baru ler aku tutup..Just to be safe just to be sure.



Tak kesahlah, bidaah tu kata mati suami dulu ker, mati apa ker. Yg pasti ajal maut tu ditangan Allah. Tak semestinya berlaku cam tu. Klau dah nak mati tu tak payah tnggu benda2 gitu ye dak.



Allah ada berfirman kan, tiap2 manusia/jiwa itu pasti akan menemui mati, tak akan terawal maupun terlewat walaupun sesaat...



Jadik, ari ni pastikan nasik dah masak ye.. koknya karang berbuka lauk bukan men membeles ttba nasik tak diketik. Haaa kau mcm kawan aku baru ni. Nangis katanya. Mana tak lauk super dupa hebat, tpi terpaksa makan dgn nasik sejuk belen sahur. Kan sadis tu....

August 15, 2011

Mari buat sambal yg sedap

My closed friend cum My silent and loyal reader:  Neza mintak letakkan step by step camne nak buat sambal tumis yg rasanya mabeles.  Mcm aku katakan hari tu, untuk mendapatkan sambal yang enak dan sedap, cara atau method masa menumis tu sgatlah penting.

Minyak kena cukup. Tumis cili kering yg telah diblender (campur sekali bawang besar, bawang putih dan belacan. Ya, rashia kesedapan ialah belacan).  Tumis sampai betul2 masak.  Selalu2 lah kacau utk elakkan hangus kan.  Masa ni kalau seisi umah dah stat2 bersin tak hengat tu mmg bukti resdung sambal yg sedang di masak itu sgt sedap hokay..


Masa ni pun kena selalu2 kacau ye. Sambil lari2 buat air asam tu sambil2 kacau. Api jgn la kuat sgt dan jangan pulak pelahan sangat, pendek kata sedang sedang ajer.  Masa ni nak masuk garam, perasa gak ya..  Bila dah nampak cili tu tukar kaler ala2 merah nak keitam2 tu..barula boh air asam jawa.



Tgk kaler cili tu kan dah agak gelap sikit kan? masukkan ler air asam jawa. Jangan banyak sgt pulak air dia. Jgn banyak sgt gak asamnya karang masam plak..just nice2 jer.  Lepas tu campak air asam tu pelan2. Karang kena muka pulak.  Kalau ase cili tu byk, boh la bnyak sikit. Lau tak boh sikit jer.






Pah tu boh la gula ikut piawaian memasing. Biasanya aku voh satu sudu besar jer untuk semangkuk cili blender. Kalau nak manis sikit boh ler 2 sudu gitu.  Mcm kat umah aku ada bdak2 kan, so biasanya aku buat sedang2 jer.,idak ler manis sgt kan.

Lepas boh gula tu kacau lagi.  Pelahan kan api. Biar mendidih lama tu. Dalam 10-15 minit cam tu. Dgn api pelahan, on off kacau lagi ye.


Kan ada nampak cam kaler dia dah gelap tu. Tu dah agak masak dah tu. 

Bila dah ase masak sambal tu barulah boh ikan bilis yg kita goreng asing tadi tu.  Gaul2 kejap jer pastu terus angkat. Kalau lama sgt nanti ikan bilis tu lemau nanti tak sedap.


Angkat..taadaaaaaaaa...ni lah dia sambal ikan bilis mabeles. Selain buat sambal for nasik lemak makan dgn lempeng pun sodap. tak pun makan dgn roti ataupun cecah kan dgn cokodok bawang.  Rashia sambal paling sedap ialah bila masak betul cili nya tu.  Basic method sambal ni gak bole buat ayam masak merah, sambal udang, sotong dan segalamala sambal. Yg penting cara masak sambal tu ye. Even sambal kacang pun sama. Masak betul2 cilinya baru boh kacang yg dah dikisar dah kena masak lama juga....

Kalau aku dah kemaruk tu kadang makan nasik panas sama sambal ni boh kicap pun jadik...

So, neza..selamat mencuba. Lau tak jadik gak, nanti i datang umah u kita masak kat dapur ok....

Teh Tareeek

Semenjak dua menjak pose ni, aktiviti MUSTI iaitu minum teh tarek mmg totally takde. Klau tak tu mesti pagi breakfast sekali wajib pekena. Kalau tak pekena, cam hidup tak bersinar gitu. Sama cam baca paper.  Missed satu hari mcm tak tentu harah di buatnya.  Tapi ye lah kan dah bulan poser, mana ada masa nak lepak kedai mamak bagai kan. Lepas buka dah kenyang langsung tak teringat pun dek teh tareek nih.

So, Jumaat lepas maghrib kami pi NSK jap. Nak dapatkan stok bahan2 mentah. Malas dah nak pi sabtu, dah ler ramai org, berebut2 satu hal nak bayar satu hal, panas lagi satu hal. So kami decided nak pi Jumaat.

Fair enuff dan cerdik pnye idea, sbb NSK  mmg clear giler ibarat di langgar garuda.  Tk tau ler org masih berbuka ke hape kan, tapi yg pasti mmg clear gile2 gitu.  Stok ikan, ayam, sotong dan sayur2 pun banyaaaaak! compared to last saturday yg pi tu..ish, licin tak pe, kalau ada pun yg lunyai2 jer.  Sbb org x ramai, dapat membeli belah dgn tenang dan tenteram pulak tu.  Stok pun byk. Kaunter pun byk kosong, maka lancar lah. Kejap jer dah siap. Mana tak kul 8.15pm kami sampai 8.40pm dah siap pun.  Kebetulan pulak hujan dah turun gitu.

On the way balik aku ttba teringat kat teh tarik.  Perut mmg maha kenyang kan, tapi tekak mmg meronta2 nak teh tarik. Ada jer buat kat umah for buka pose tpi mana kan sama kat kedai.  Takde stokin mamak penapis teh tu tu pasal tak sedap gaknya. So aku suh SP melencong singgah kat kedai mamak Emerald kat tepi jalan tuh. Betul2 mengadap construction AEON JUSCO Rawang yg tgh on construction.


Taaaaadaaaaaa. Ni la teh tarik mamak. Yg kat tepi tu Limau suam SP pnye.  Masa tu kami bawak Amal jer, dia tak mo apa2. Bengang mamak tu gaknya sbb nak minum jer takmo makan. Bila dia tnya apa mau makan...aku kta, tak mo makan..dah kenyang..nak minum sajar...

   
Wah lepas dapat hirupan yg pertama, rasa mcm hape jer..ceh. Ngalahkan org mengidam gitu. NI la citarasa teh tarik sebenar, kurang manis, just nice jer rasa lelemak dia..Dasar ketagih teh tarik mamak tau..

SO for that, tertunai dah hajat nak teh tarek.  Setakat ari ni lom lagi rasa teringin nak minum lagi. Harap2 takmo lagi dah or else berenti terus dari ketagihan terlampau kat teh tarik mamak ni ciss...

August 12, 2011

Dah terbiasa agaknya..


Bulan2 remadan ni, apa lagi citer org2 dapur kalau bkan apa menu masak ari ni?. Di samping nak bagi tekak dok telan airliuq, ada juga yg nak saje suker2 sharing is caring ktanya nk bgtau lauk apa.  Buat meriahkan wall fb. Tak pun buat kecoh2 kat group geng resepi sedap. Sekurangnya dapt gak kongsi2 menu, kongsi2 resepi. Tak pun bagi idea gituuu.



Semua kengkawan aku kalau aku bgtau apa menu aku nak masak petang ni sure akan kata gini :: waaa banyak nya lauk. Waaa, rajinnya ko.. Waaa, Waa waaa..gitulah kekdahnya. Yang benarnya bulan ramadan ke tak ke, kalau ada masa dan kelapangan mmg ropa itu ler lauk pauk yg aku msak untuk seisi keluarga (mebe sbb tu gak mak dan mertua manjang jer soh kau masak gaknya?).



Yang benarnya, aku x ingat pun masa kocik2 dulu guano menu mak bg kami makan suma. Yg pasti aku ingat mesti mak masak samting berkuah, cam kuah lemak ke...sbb itu kemustian bagi arwah Pak..tak hairan ler darah tinggi pak tu kan..dgn keturunan dgn permakanan. Punyalah, arwah pak sanggup beli mesin kukur kelapa tau. Masa dulu2 ada kukur manual tu gak. Mmg arwah nenek dok ajar arwah pak makan cenggitu. Jadik salu mak masak mesti ada kuah, ada sayur lain, ada ikan goreng dan musti ada sambal. Dari kecik mmg gitulah ropanya aku membesar, dan terbawa2 sampai la ni. Aku tau ada ramai kawan2 aku mmg x biasa gitu. Sbb nya dorang biasa makan satu nasik dan satu lauk jer. Haiish, kat aku mana happening gitu?. Apa barang makan nasik putih dgn ayam goreng jer contohnya kan? mesti ada sayur ke, ulam ke acar ke. Dan paling musti ialah sambal.



Since aku dan seluruh keluarga aku mmg sgt suka akan sambal jugak, aku ni telah mengkreatifkan diri untuk mereka cipta segala mala jenis sambal. Mana leh jadik pulun sambal belacan hehari ye dak? mau ada berlubang idung dek resdung. Jadik versi sambal aku ada macam2...ada sambal belacan tumis, ada sambal tumis, ada sambal cili api dan lobat masin, tidak lupa sambal kicap kegemaran masyarakat jawa (yg aku bela sorang kat umah tu). Dan antara banyak2 sambal tu sambal bodoh (aku panggil) atau pun sambal itam sangat menjadi kegemaran oleh suma kaum kerabat baek belah aku, maupun belah kuarga mentua.



The reason aku panggil sambal bodoh was, mmg senang giler nak buat sambal tu. Kok lah kemalasan terlampau datang dan mood menumbuk dek lesung takde, aku blender jer suma2 tu. Cili api, bawang putih danbawang merah serta belacan. Blender dgn sikit air jer. Pastu tumiskan. Harus ingat pulak masa tumis tu kena dgn minyak..x leh byk sgt..x leh kurang sgt. Pastu time boh air asam jawa, gula, garam harus setara. Method dan teknik menumis tu penting. Pastu bole gak campur bilis goreng kecik2 tu. Berapa ramai aku dah bgi resepi buat sambal ni suma mengeluh tak jadi. gamaknya kena datang mai umah dan aku demo masak kot baru jadik.



Tapi kakak aku tu pun sama . Jenuh aku tunjuk method dan segala mala ilmu ku turunkan buat sambal2 ni..dia kta x menjadi. Somehow tak sedap katanya, tu pasal dia give up. Tu la pasalnya kalau ada peluang berkumpul kat kg tak kira belah mana pun, harus permintaan sambal mesti ada. Sambal kalau sedap dan mebeles makan dgn nasik pnas, ikan masin dan kicap pun menjadiks u. Feveret aku dgn kakak kalau ada chance jumpa..bukan aku jer, anak aku yg besar tu pun sama..nampak jer sambal bodoh tu dah kecur2 air liur.



So, kalau lauk pauk aku mmg lebih dari 4 jenis tu benarnya biasa2 sgt. Kalu balik kg aku, bila aku dgn akak2 aku terkumpul lagi ler hebat menu2 kami. Masing2 akan masak kepakaran memasing. Dari kari, masak lemak, kerabu dan macam2 lagi. Pendek kata, mmg suka makan lauk2 bermacam2 jenis gitu

Mmg happening lah bab2 makan kalau belah aku.



SP dulu masa mula2 kawin pun ala2 terkejut betik gak. Mana taknya, mak dia kalau masak lauk dgn sayur. Pastu sambal kicap jer. Dah. Tu ler dia tau makan. Ikan2 darat pun x reti makan. Belut apatah lagik. Tapi bila dah terjebak dgn aku n family, abeess. Suma pun belasah. Belut x pernah makan pun dah jadik feveret. Gitulah jugak ikan darat atau ikan sawah termasuk ikan pekasam.



Atas sbb itu jugak gaknya, aku terbawak2. Dari masa dok menyewa bujang2 dulu mmg tugas masak memasak aku buat sbb aku mmg suka memasak. (Paadahal masa anak dara, jenuh mak bebel suh kedapur ler hape. Aku wat dek jer). Bila dah dok bujang kan, kadang2 teringin nak makan itulah ini lah. Takde pilihan terpaksa masak sendiri jer. Masa bujang2 dulu kalau aku teringin nak makan apa, tak reti nak masak camne, aku tepon mak. Mak akan ajar camne camtu...lelama aku jadik suka pulak. Dan bila org2 lain makan pun kata sedap, mebeles lagi lah aku suka.



Kalau makan kat kedai or restoran pulak dan menu dia sedap kena tekak kami anak beranak, aku akan berusaha masak dan cuba mendapatkan rasa kalau tak exactly, dapat dekat pun tak pe. Mcm ikan 3 rasa kat Restoran Azura tu. Jenuh gak 3-4x terai tau nak dapat same taste. Tapi x dapat2..last2 ntah camne, kali ke lima aku campur sos ikan/fish sauce..walla, tu ler rupanya rashianya. Letih tau coba byk kali 3 rasa jadi 2 rasa jer..Dah jadi feveret bdak2 pulak kalau ada ikan siakap mesti nak soh buat 3 rasa...see...praktis made perfectoo katanya.



Skill tu penting org kata. Masa ada bibik pun gitu. Bibik masak tuk bbudak jer. SP mmg x makan kalau bibik masak lelauk tu. So aku terpaksa gak masak by hook or by crook. Pendek kata sehari x makan kat umah, mula lah tak senang duduk partner aku tu. Ada sekali tu dia pi company dinner kat sunway. Aku x ikut so aku kat umah masak la ala2 jer. Ada sambal ada ikan goreng. Ada gak ulam2 sikit. Kekdahnya balik dinner kul 1 pagi kelentang kelengtung kat dapur makan nasik!. Sampai aku terjaga. Kesahnya kata tak kenyang makan kat hotel.



Tu sbb aku x percaya org salu kata x pandai masak bla bla bla. Masak tu adalah satu skill yg kita kena praktis selalu. Praktis made perfect. Apalagi masak tuk suami dan anak2 dgn penuh ikhlas dan kasih sayang. Ingat, ikat perut suami tu dari perutnya. Bukan mamak yg mengikat perut suami2 kita ye. Bila kita tercampak kat mana2 pun termasuk lah ke dapur umah mertua yg sgt asing no hal pnye. Natijahnya pasti korang akan jadik menantu kesayangan yg sentiasa di puji2 rajin dan masak sedap. Tak nak?? hehehe



Lagi satu tabiat aku, tak kira raya kat mana dulu pun. Pagi2 raya aku masak nasik. Buat sambal tumis dan goreng ikan. Pada aku, pagi2 raya makan nasik panas2 cam tu dgn kicap sambil ada sambal sgt heaven i tell U. Mak pun salu terjeba sama. Wah berebut2 aku dgn akak makan nasik panas. Kdang2 anak2 pun join semangkuk. Yg lelaki2 samada abang ipar, anak buah pun sama terjebak. Kadang akak tambah dgn telur dadar...hamboi, kadang2 bertambah2 nasik tau. Lepas tu tghari sikit baru la layan ketupat ke..nasik impit ke..first priority for me, nasik panas dan sambal...

Gambar kat bawah ni menu biasa hujung minggu kalau bukan bulan ramadhan. Mmg happening lah pendek kata. Kegemaran masing2 seisi rumah sbb tu ada bermacam2 lauk pauk.


Ni lak antara bberapa gambar yg sempat aku masak di bulan puasa ni untuk juadah berbuka. Ni juadah hari2 keje biasa. Still happening gak. Cumanya juadah time ujung minggu lepas terlupa nak ambik...mana tak, ada ramai anak2 buah, so excited nak makan mak ai..lupa segala mala. Insya Allah, lau ingat ujung mggu ni ambek ye..jgn kecur air liur ya..ingat awak tu pose hehehe






Berusahalah untuk masak sedap2 hehari..supaya suami dan anak2 sentiasa terkenang2 kan air tangan kita. Percayalah, itu suma akan menjadikan anak2 sentiasa ingat kita dan sentiasa mau balik umah. Makan masakan emak, walau sejauh mana mereka pergi atau merantau, pastinya anak2 takkan pernah lupa hidangan2 yg kita masak untuk mereka dgn penuh ikhlas dan rasa kasih sayang..Insya Allah...











August 11, 2011

Pengumuman..Pengumuman......

Setelah berteka teki teka tekuk..sapa salah ke lekuk, akhirnya bos aku buat pengumuman tentang sapa yg akan ganti tempat dia selaku Country Manager bila dia pencen nanti.  Mcm esok nak pencen kan. Tawun depan la..Bulan Feb.  Masak ler beberapa bulan lagi nak menahan keje dgn org tua yg hampir pencen dan meroyan sokmo ni taw.

2-3 tahun pertama dia keje kat sini, aku ok2 jer. Biasa2 jer. Tapi lepas tu..mmg tahap gaban pnye sabar lah nak layan karenah org tua yg dah nak pencen pe lagi lonely ranger kat Mesia ni.  Dgn tua, bini dah mati, dok umah sorang..takke korang rasa dia lonely giler or rather .... gersang ..kakakaka.

Manjang jer kalau ada coti lama cam hari raya off tutup tu kan ke Thailand peginya. Jgn tanya la pa buat kat sana. Sendiri mau ingat.  Massage kot ke mendapatkan perkhidmatan kata J Lo. Kekeke.  Lgpun kat Thai tu ada rakan seusia dia yg ada umah banglo ditepi pantai dan kawin dgn org thai yg sgt authentic, bombastic ntah apa2 thick la katanya..

Baru ni pun aku sgt panas hati dengan dia. Mujo lah aku puasa dan beristigfar bebyak2 tau.  Aku tgh bermasalah dgn Brunei pnye stok. Mmat tua mat salleh Brunei  tu pun 2 x 5. Nak cuti lama balik ke Belanda x mau ckp. Takmo bgtau. Customer dia suma pi carik aku..stok dia camne?? apa daa org tua.  Bila aku citer masalah aku kat bos dia cam malas nak layan and suruh aku settle sendiri bole??. Kalau hal admin ke bole la. Ni  more on technical bukan la bidang aku. Dah tak le nak supply A kan, mmg takde jalan nak dapatkan A kena la fikir altenatif .  Offer B ke C ker. Tapi haruslah org yg berpengetahuan teknikal mengadvise jer. Aper aku pulak?? baek lantik aku jadik Engineer ke gitu kan.  Tapi dah org x ada mood nak melayan kita kan...takpe lah.

Aku ni yg dengan sendirinya berusaha mencari di sana sini sampai ke Baku Azerbaijan i tell u!.  Dah dapat gitu, masalah pulak. Barang nak kuar Azerbaijan amik masa 2 minggu.  Walhal customer brunei nak by 15th ni.Gilos??.  takpe, dah dapat lambat pulak, so aku cari product line kat product browser. Ada jumpa 2. Yg akan2 sama..tpi kena confirmation gak kan..So aku cadangkan kat dia. Dia pun pnye la semangat, siap tulis email lagi kat mamat tua belanda tu soh tgk bla bla padehalnya kau yg bersusah payah buat comparisan tool bagai kan. Langsung x ckp tu suma aku pnye effort OK!!. Email tu plak di copy kat boss dia..menci. So mcm2nya dia lah yg think the solution. Dasar susu sapi..tp sapi dpt nama.....finally, dapat gak. Barang dari Perth yg exactly suit the application spt yg dikonponkan si belanda dapat tanah.(cam peribahasa je kan?).

Bila suma2 dah selesai, urusan penghantaran pulak.  Alah, keja ai pandailah ai nak settle. Ai dah uruskan sumanya pun.  Yg bos ni plak sbok dok remind pagi petang siang malam urgent bla bla bla..bohsan siot. As for now, everything are on scheduled. 3 barang2 tu suma akan berlepas ke Brunei dari 3 lokasi berasingan. Insya Allah sumanya smooth. Tunggu AWB details jer. Tak perlu ler bising2 bos. Meroyan, bebel2 . Ai bosan taw.  Lepas suma dah settle bole plak buat lawak bodoh tanya kat aku puas hati dah selesai suma?? apa barang ni org tua. Sabar jer la.

Hari ni pun sama.  Pagi2 lagi dah remind pasal barang2 tu. Nak suh aku kol la Australia, Indon, Singa pura2 suh antar barang2 tu suma. Alah org tau ni, rilek la. Dorang dah kata tgh uruskan tunggu jer lah. Afterall still ada bberapa hari lagi. 2 hari pun barang leh sampai dah. Pening aku dia nag2 pepagi buta tau. Dah ler entah camne sahur tadi aku terlupa nak makan ubat stress aku tuh...haissh.  Mula dah berdenyut2 pala ai ni.

Pas tu dah kul 11 tadi, lepas dia dapat panggilan dia umumkan pengganti dia.  Mmg tak sangka2 buah cempedak jadik nangka..Bos dia akan ganti tmpat dia. Bos dia yg salu email kat aku direct tu kalau nak apa2. Bos dia yg tau sgt2 camne dia keje tuh.   Bos dia yg salu kalau nak suh aku buat apa2 untuk dia..dia x cc pun kat dia (bos aku org tua tu).

So, bukan sesuatu yg mengejutkan pun. Afterall, personally aku rasa mamat tu much2 better dari bos aku la ni. Umur pun muda lagi..tak salu bebel or cranky. Work by the book . Aku dah biasa berurusan dgn dia. So no hal la..cuma satu jer aku risau mamat tu..Sbb dia ada satu falsafah...bukan semesti tiap2 tahun ada naek gaji.. masaaak cam nih..

Dah lah 3 tahun takde naek gaji pun . Harap bonus ICP tu jer lah.  Kalu byk bykla..lau tak nan ado. Yg pasti set2 malas buat keje, lewa2 buat keje cam si samdol sorang tu...lepas ni senang ler keje aku.  Dorang menyusahkan aku jer dgn PO yg lambat, dgn segera aku akan report kat bos baru.....Si Duan Kurus..hehehe


August 10, 2011

Sekejap nya masa berlalu.

Sekejap je dah 10 hari kita berpuasa kan.  Rasa cam baru jer smlm stat, ni dah 10 hari. Pejam celik2 dah nak raya tak lama lagi.  Kalau ditanya aku pasal mood raya mmg takde lah.  Mcm malas jer tahun ni, tapi aku x leh la tunjuk sgt kat SP kan. Sbb tahun ni beraya kat kg dia.  I follow jer.  Raya kedua pulaknya dgn urusan nak pi meminang kat Simpang renggam bagai. Which aku suker, seharian ler berjalan.  Pah tu malamnya aku dah nak gerak balik Rawang pulak and the next day balik umah mak pulak.

Oh ya, kesihatan mak, Alhamdulillah.  Semakin bertambah baik. Mula dah nak makan. Walaupun makan mende2 merepek jer.  At least dia minum byk air la ni.  Sabtu lepas, akak cerita dia nak kuar ke bazar. Jadik dia nak mandikan mak dulu. Karang abang long datang mandikan dia tak puashati sbb mcm masih tertinggal bau2 kureng menyenangkan. Bau hancing dari pampers kan.  Kalau aku dgn akak mandikan mak, wah abis segala mala ceruk kami sental dgn sabun berubat. So lepas mandi mak wangi jer.  Sampai ke petang esoknya.  Kalau abg long mandikan tu ada jer bau2 yg teringgal.

So, akak berusaha nak angkat mak ke kerusi roda. Mmg akak dah kata x mo letak mak atas katil. Knowing mak yg mmg tak le dok diam kan, akak bimbang masa di gi keje karang mak cuba2 nak bangun sendiri. Silap2 mak jatuh lagi haru. Jadik akak biarkan jer kat tilam. Aku ni ikut jer apa yg akak rasa baik.  Berusaha beria2 nak angkat mak, disamping mak bantu diri sendiri.  Ada takde 2x terduduk katanya, tapi akhirnya berjaya jgak.  Mak sgt berusaha jugak nak bangun katanya.  Aku mmg ada cadangan nak belikan mak tongkat yg ada tigamata tu nanti. Supaya senang dia nak tatih2 jalan kan.  Lelain mak ok jer, cuma mmg x mo berckp or rather tak leh berckp. Ada sesekali jer.  Pada akak dia lebih suka gitu. Idaklah mak bising2 or bebel kan.  Lebih teruk lagi cerita memacam mcm dulu2 tu.  Agaknya Allah nak bagi mak berehat dari berckap bukan2 kot?.  Apapun aku jugak lebih suka gitu. Biarlah dia diam gitu jer kan.

Memandangkan keadaan mak  yg sungguh melegakan hati tu, aku less worried dah sekarang ni.  Afterall, mak sihat2 jer selain dari pada tak bole jalan kan. Jadik perjalanan hidup aku la ni bole la dikatakan smooth and steady. Less worry. Tekanan pun kurang, kepala pun x rasa sakit langsung dah. Syukran.

Semlam, ada appointment dgn pakar petuturan for Delin.  Since SP masih byk berpuluh hari coti, aku suh dia jer amik cuti. Aku pnye cuti ada 5 ari jer, harus berjimat.  SP mcm dah give up katanya nak pi hspital . Boring katanya.  Ye lah aku paham. Org lelaki ni perasaan x sama cam perempuan terutama ibu cam aku kan.  Aku nak delin tu bertutur dgn betul tak pelat. So aku tak kesah nak pi lama mana pun. Afterall, aku rasa byk perubahan sejak first time jumpe.  Since SP kata gitu, gaknya boring kot tiap kali ikut session tu, aku suh dia tunggu kat luar jer. Tgk Tv dan baca paper. Biar aku dgn delin jer yg masuk jmpe kan.  Nak pi bawak , amik cuti tu dah cukup baek for me. So tak yah berkira sgt. Aku x kesah pun.

Lpas abis session tu, SP antar aku pi keje. Manakala dia balik umah dgn Delin.  Since aku masuk lambat smlm, gaknya bos x bape puashati, so mood dia pun kureng sesgt.  Aku pulak smlm kat off mmg busy giler tak hengat, mcm2 benda muncul, tapi Alhamdulillah berkat org berpuasa kan, segalanya lancar dan mudah. Mula2 aku risau gak sbb stok yg Brunei nak tu cuma bole dapat kat Baku, Azerbaijan, tapi rupanya Allah bagi memacam alternative utk aku selesaikan. Syukran.

Petang semalam aku rasa best sesangat sbb aku bole balik awal. Mana taknya pukul 4 SP dah sms kata dia dah ada kat KL. Aku pun pe lagi, kul 4.20pm aku cabut. Jalan masih clear sgt2 lagi.  Pukul 5pm kami dah sampai kat tol rawang.  Since aku janji kat anak2 nak buatkan mereka spaghetti for bebuka aku ajak SP pi NSK beli barang2 basah.

Usai segala urusan pembelian gitu, kul 6 dah ada kat umah pun. Lepas solat terus jer kedapur.  Anak2 mmg tak kesah.  Aku dah ajar dorang makan segala mala benda dari eastern ke western, kuih muih dan segala mala makanan alternatif lain.  Aku x mo dorang jadik cam SP yg mmg purely perut jawa.  Harapkan nasik sokmo. Harus kalau tercampak kat obersea and x dpat nasik cam ne tuh kan?.  For anak2 aku buat spaghetti seafood.  Untuk SP plak, aku masakkan ayam masak kicap versi jawa, asparagus goreng belacan.  Masa kat NSK sempat grabbed dua ekor terubuk kecik. So aku goreng garing sekor.  Confirmed kononnya bdak2 x akan sentuh terubuk tu kan.  Balance sambal belacan tumis pun ada lagi, so safe time x yah buat sambal.

Jadik smlm kami berbuka nasik dan spaghetti. Aku cam biasa lah, nak jadik isteri mithali kan ikut somi makan nasik gitew.  Mmg semangat makan ayam masak kicap..pe lagi dah lama sgt aku x buat.  Versi jawa sbb aku tumbukkan segala halia, bwang putih, ketumbar, lada sulah dan buah pala.  Rasa ayam masak kicap kalau ckup bahannya mmg meletops tau.  Tak lupa kentang yg terlebih dahulu digoreng.  Dengan cuaca hujan lebat time bbuka, dapat secawan teh o panas dah cukup..lepas tu dapat menikmati nasik panas2 dgn keadaan perut yg lapar mmg mabeles..

Kakak penggemar tegar spaghetti, tapi x bole menolak tempting makan ayam masak kicap mama buat.  Ada takde dia amik nasik separuh dan spaghetti separuh!.  Amal mmg bebuka makan spaghetti jer. Delin apatah lagi. Sampai 2-3 kali berulang2.  Lepas bbuka aku suap gak amal nasik separuh. Takut perutnya masuk angin. Maklum puasa x makan nasik karang, takut dia sakit perut pulak.

Biarpun tiap hari aku cuma ada masa 5-10 minit jer nak mandi lepas terkejar2 memasak for bebuka dan adakalanya rasa penat sesgt. Tapi bila dapat menyediakan sendiri juadah kat rumah rasa puas. Apalagi  bila tukang makan berlomba2 makan sampai kadang abis seperiuk nasik kan.  Gitulah hebatnya perasaan seorang isteri dan ibu bila dapat memasak untuk seluruh keluarganya dgn penuh rasa ikhlas dan kaseh sayang, biarpun penat ianya sgt berbaloi kan?.

For today, tak tau lagi nak masak apa. Biarpun NOTA BESAR udah dilekatkan depan fridge utk kakak turunkan udang dan ikan kerisi sbelum pi sek tghari nanti.  Dalam kepala ada sambal udang..kalau tak pun udang lemak cili api dgn nenas...tak pun udang pedas manis kegemaran delin.  Yg pasti ikan kerisi tu nak goreng garing jer, maybe buatkan sambal belacan.  Sayur pulak kalau tak petola tumis dgn suun maybe sambal goreng kering ala2 jawa style..Jawa lagii??? apa nak buat, bela org jawa ni kena lah sesekali penuhi selera dia kan.  Afterall resepi orang jawa pun sedaaaap per...


August 8, 2011

Sabtu yg hoowt..Ahad yg sungguh dingin..

Bulan ramadhan ni mmg aku tak sabar menunggu weekend.  Semata2 nak bayar hutang. Iaitu hutang tidor.  Hari keje salunya kalau ada peluang lelap la sikit barang 30-40 min. Kadang tak lelap langsung.   Hari jumaat lepas tu mmg malamnya aku x solat terawikh pun konon penat lah langsung subuh pun tak solat sunat hape..kekdahnya, Jumaat tu seharian mengantuknya Allah jer lah yg tau. Insaf aku.  Ye lah salu penat2 aku gagahkan gak buat and yet hari keje aku masih energetic tak mengantuk langsung pun. Ni konon penat, langsung setan bergayut2 tan tau dalam jiwa.

Hari sabtu, lepas sahur satu umah tido balik terbongkang.  Sadar2 tgk jam dah kul 9 lebih. Byk keje kena settle, so aku jer sorang bangun dulu. Basuh kain2 yg menimbun, kemas dan sapu hall yg mcm kapal pecah. Mengemop...  Berus baju sekolah yg berendam semlaman tu dan sekali basuh bilik air.  Separuh tenaga mmg dah pergi buat keje2 tu suma.

Dlam kul 11 gitu barulah berperingkat2 anak2 bangun. Celik mata biasalah TV.  Aku kejut SP ajak pi NSK jap, niat hati nak beli lauk2 basah dan apa2 yg patut.  Ingat dalam kul 11 lebih gak kot kuar. Wah tengah rembang tu. Panas giler hari sabtu tu.  Kami pi bawak Amal jer.  Amal puasa sabtu tu.  Sbbnya hari Jemaat, balik sekolah dia minum. Dah kul 5.30pm masa tu. Marah sungguh aku.  Tpi tak guna. So aku ala2 merajuk sbb dia tak posa walhal bape jam lagi nak buka pun.  Dia tu kalau aku majuk takut.  Jadik hari sabtu tu dia nak puasa katanya.

Sampai kat NSK, masyaAllah. Ramai betul manusia.   Suma membeli belah barang dapur.  Dah dekat kul 12 tghari makin ramai org.  Ikan2 pun tak berapa nak ada dah. Ingat nak beli Siakap ke sekor dua, malangnya yg besar2 bagak jer tinggal.  Takut tak abis jer kalau beli.  Gile kentang gak rega barang2  basah.  Udang sotong, ikan mostly berbelas2. Ape hal kan, hari sabtu mmg camtu lah NSK tu. Tu pasal aku suka beli time ari keje. Tpi bulan pose mana ada masa nak pi kan.

Dapat lah beli udang sikit, ikan pelaling dan ayam.  Since bdak2 ni asik berebut kepak dan peha jer, maka  tak sesuai nak beli ayam sekor. So aku beli je ayam+peha selesai masalah.

Bila kuar NSK masya Allah panasnya. Kami berenti kejap kat kedai jual telur seblah NSK tu. Ada kedai mamak kat situ. Cinabeng, pekerja mamak tu tgh buat ABC kat luar kedai..dasar tau. Sian aku tgk Amal, memandang ABC mcm nak kuar air liur. Ye lah tgh panas bedengkang tu kan.

Bila dah balik umah selesai siang menyiang kemas mengemas peti, aku landing jap. Baring atas lantai simen kat hall sbb panas.  Dah siap mop masa pagi tu kan so ase bersih jer nak letak muka kat situ. Sejuk. Dah dkat kul 1 lebih. Amal asik merengek haus, haus. 

Lepas zuhur kot SP bgtau 2 org anak buah dia nak datang bbuka dan tido kat umah.  Masa aku aku betul2 lembik giler2.  Panas buat tekak rasa kering amat. Lgpun aku rasa aku dah bazir byk peluh buat keje2 umah pg tu. Aduhai. Lemah tak daya rasa.

Kul 3 lebih kot dorang sampai. Si Mel dgn Rin.  Mel bawak anak2 dia yg kecik tu so seronok anak2 main dgn bdak kecik. Riuh sekejap umah.  Dalam larat tak larat tu gagahkan gak masak.  Sempat la buat pajeri nenas, sambal udang petai, ayam goreng berempah, pecal dan sambal belacan serta ulaman.  SP bawak Amal dan bdak2 laen kuar semata2 nak buang masa. Rimas aku dgr Amal asik kata haus nak minum2...sian.  Rupanya dorang pi bazar ramadan.

Since ada org bantu kat dpur aku mintak dorang kopek bawang for stock aku. hehehe.  Pastu mintak reen buang tangkai cili.  Mel pula potong2 apa yg patut.  Ada 2 biji tembikai aku beli masa pi NSK tu so aku suh reen buat air tembikai.  Bila SP balik ada air kelapa pulak..rambutan lah, dan mcm2 lagi.  Ni suma kes melayan bdak yg puasa tu lah gaknya.

Believed me, aku minum byk gile2 masa buka sbb rasa haus sgt2..tak terkata betul.  Di kala dorang makan dgn selera sgt terutama ayam berempah kepak dan paha smpai berebut gitu, aku x leh makan byk. Perut penuh dgn air!!.

Pelagi lepas buka suma terbongkang depan tv sambil makan mangga muda dgn kicap. Hamboi mcm nak pecah perut tapi makan makan makan.

Since dorang tido umah , sahur tu aku masak la meriah sikit. Kalau selalu panas2 jer lauk yg ada kan. Dorang ada tu aku tumis sayur sikit, buat lauk tambahan sikit.

Lepas sahur suma sambung tido. Kali ni lagi dasat. Sbb time aku terjaga kul 10.30am. Tu pun sbb dgr anak si Mel merengek2.  Dasar tido x hengat dunia tau.  Aku taktau dorang nak balik pagi tu, ingatkan tunggu lepas buka.  Si Mel katanya nak membeli belah dgn suami dia yg cuti ari ahad tu.

Aku pulak cepat2 kejut SP sbb aku kena pi jmpe Dr Ilham. Nk kena check BP dan amik stok ubat BP aku tu.  Masa aku nak pegi tu Mel dgn Reen dah bersiap2. By time aku balik dorang dah takde. Tekanan darah aku dr kata ok.  Normal, so aku kena sambung lagi makan ubat tu. Dia bagi stock for sebulan.Yg best time2 bulan poser klinik dr Ilham tu pepagi sunyi jer.  Takde org, kalau tak harusss..ramai giler tu.

Hari Ahad tu gak masih kena basuh kain lagi. Byk betul kain tak abes2.  Yg bestnya tghari tu hujan turun dgn lebat sgt.  Aku nak meneman Amal tido terus aku pun tertido sama.  Ntah nape time2 pose ni nak tgk CSI pun takde mood, Crossing jordan pun aku x nengok.  Takde mood, cam takde tenaga gitu.  Surat kbar pun sama. Baca takat gitu2 jer. Ase tak bersungguh2 pun. Nape ntah.

Tak leh tido lama sgt pun maklum perut lapar. So, aku turun dapur terus.  Petang tu macam2 menu anak2 mintak. Dgn begedilnya, ayam masak merah, sambal telur puyuh. Sumanya pun aku buatkan.  Gembira dapat tgk dorang makan dgn bersemangat dan berebut2.

SP mintak buatkan kari ikan merah.  So aku buatkan ler sekor ikan tu potong tiga ..dia sorang jer yg makan. Yg lain dah leka dgn pegedil dan ayam masak merah.  Aku pulak amik nasik sikit jer. Amik sesenduk, selebihnya aku minum, minum dan minum..la ni aku nak buat taktik cenggitu. Time buka makan sikit nasik jer, so that time sahur bole makan nasik sikit. Idakler perut aku berkereoncong manjang.

Aku ni puas paksa amal makan nasik time sahur. Takut dia x larat berpuasa. 2-3 suap nasik jer dia makan dah.  Nampaknya dia prefer nugget atau hotdog je. Sbb balance yg dia beli smlm kat bazar tu abis dia makan. I guess lepas ni kena beli stok nugget dan hotdog tuk dia makan time sahur.

Kejap jer dah hari ke 8 puasa kan.  Tak sangka kejap sgt masa berlalu..Moga puasa kita suma diberkati....

August 5, 2011

Sharing is caring

Tima kasih to fesbok sbb dah banyak terjumpa kengkawan lama kat situ.  Kuasa teknologi canggih alam maya.  Kuasa yg terletak di hujung jari anda..mcm iklan la plak tu.

Smlm, dgn rasa gembira dan syukur aku terjumpa kawan lama, Linda.  Linda ni dulu offmate kepada Kak Wan housemate mase bebujang dulu.  Dek akibat Linda salu sgt menebeng kat umah bujang kami time cuti or weekend, suma seisi umah pun baek gak dgn Linda termasuk aku. Ramai jer offmate kawan laen pun jadik gang, maklum ai kan terlebih peramah katanya.

Lama betul borak dgn Linda, saje mengenang kisah2 masa bersesama dulu.  Bila mana dia kawin dgn si Mail pujaan hatinya tu. Berpindah ke Lembah Beringin, buka tadika bla bla bla.  Padahal Linda officially kawan pejabat kak wan tapi sudahnya lepas tu jadik kawan baik dgn aku pulak.  Masa raya dtang2 umah. Masa terluang jumpa.  Masa gaduh dgn Mail, dia lari kat umah aku di pagi buta hari ahad.  Dan aku pulak cuma tenangkan dia kat depan pagar jer, sbb anak beranak + laki masih terbongkang kat depan tv sbb tido kat hall.  Bila mana pulak dia mengadu kat aku perihal Mail yg hilang pekerjaan.  Bila mana tadika yg dia buka terpaksa ditutup dek angkara dengki.  Masa tu gak dia ajak aku bukak satu tadika kat area umah aku for joint venture, tapi aku sendiri masa tu tak ready. So dgn baik aku menolak.

Hampir satu jam borak dgn Linda macam2 cerita. Mcm2 benda lucu dan benda2 sedih yg masih jadik ingatan kami perkatakan. Too bad, Linda dah lupa banyak benda bila aku imbas balik.  Cerita dia lari ke rumah aku pepagi buta hari ahad tu pun dia LUPA!. cis.

Linda dah ada 3 orang anak pun. Semuanya lelaki.  Dia gak dah jadik bisnesswoman la ni.  Bila aku tgk kat fesbok dia mmg lah dia dari dulu pandai cakap, pandai marketing.  Bila dah belajar buat kek dan biskut, dia bukak kedai kecik. La ni dah jadi pembekal kek lapis serawak, sambil supply hamper2 for hari raya. 16years of marriage (dia kawin awal setaun dari aku), aku kira dia dah peroleh apa yg dia nak dalam hidup. Anak2, bisness dan happy family.  Too bad. Ia tak seindah yg aku bayangkan.

Linda tengah dalam proses menuntut fasakh utk bercerai dari suaminya Mail tu.  Mmg dari dulu aku tau Mail tu jenis panas baran, kepala angin ada masa mcm batu. Tak bercakap berhari.  Hobinya memancing.  Jadik banyak masa dia abiskan dgn memancing, memancing.  Linda pernah gak suarakan pada aku dulu bosan dgn hobi Mail tu. Tapi nak wat camne.  Mail skg ni kontraktor berjaya.  Ada kompeni besar, ada ramai pekerja dan dapat projek juta-juta lagi. Suma dah berubah kecuali satu..sikap panas baran dia tu.  Sikap panas baran yg membwa kepada sumpah seranah maki hamun hampir setiap hari selama 16 tahun!!.

Betul kata Linda, mula2 bagi masa utk dia berubah sikap. Setahun, 5 tahun, 10 tahun...15 tahun. Tapi dia tetap tak berubah. Dia tetap mcm tu.  Yg paling sedih Linda kata, anak sulongnya si Daniel yg berumur 16 thn dah mengikut perangai mail.  Panas baran, dan suka memaki hamun.  Atas sbb itulah dia nak memohon cerai. Sbb dia tak mau anak2nya membesar dgn org sebegitu which akan mempengaruhi pembesaran mereka.  Linda risau akan ketiga2 anaknya yg berumur antara 16-4 tahun tu. Sebab anak2nya semua lelaki. Linda takmau mereka membesar sebagai Mail Junior nanti.

Lepas pergaduhan besar bberapa bulan dulu, Linda nekad dah. Dia pi ke jabatan ugama dan memfailkan permohonan fasakh sbb dia dah tak tahan lagi.  Dah 16 tahun dia menanggung sengsara dan derita, mental dan emosi.  Ada masa gak kalau Mail terlampau marah tangannya naek.  For that, Linda mmg dah nekad. Malangnya, ego seorang lelaki..Mail enggan melepaskan dia walau apapun.Hakikatnya mereka tinggal sebumbung tapi masih berasingan bilik. Hubungan pulak seolah2 stranger in the same house. Mail pulak la ni katanya tgh berusaha memujuk Linda supaya menarik balik permohonan fasakh dia...tpi hati Linda dah keras. Dia dah nekad. Sbbnya, Mail tak pernah berubah.  Beribu kali janji nak mengubah, tapi sekejap jer. Lepas tu back to the old attitude.

Linda seorang yg degil dan keras hati.  Apa jugak yg dia nak buat dia akan buat all out.  Mail pulak sorang yg pendiam, tak banyak  ckp tapi panas baran. Suka memaki hamun.   Walaupun x pernah sekali Linda kata ada masalah org ketiga.  Hakikatnya, penderaan mental dan emosi yg dia alami lebih dasat lagi.....Byk lagi benda yg kami cerita.  Termasuk cita2 linda nak mengembangkan bisness dia sampai ke Serawak.  Proses permohonan fasakh masih berjalan dan dijangka 22hb Aug nanti kes akan disebutkan di mahkamah syariah.

Lihat, lamanya sebuah perkahwinan bertahan bukan syarat untuk perkahwinan itu kekal untuk selamanya.  Berapa ramai org yg rapat dan terdekat yg aku kenal berpisah tatkala usia perkahwinan mencecah belas2 tahun. Yg ada puluh2 tahun?.  Berapa banyak pulak kes perceraian dek kerana angkara orang ketiga?.

Teringat aku kata2 Datuk Dr Fazilah Kamsah, bahawa pasangan yg berumah tangga perlu ada personaliti yg berlawanan untuk jadi lengkap melengkapi.  Betul sgt statement DDFK tu.  Si Isteri degil, keras hati..suami pulak panas baran, sama2 degil. Agak2 berapa lama dorang boleh tahan hidup sama?.  Suami panas baran, suka memaki hamun, tak solat, kaki judi,tak puasa, tak tau tanggungjwb nak bagi anak bini makan...bini pulak jenis penyabar ya Allah, penjimat, tak banyak ckp...tapi last gak perkawinan dorang sampai skg ni 25yrs (ni betul2 terjadi kat kawan rapat aku). Aku pun sampai skg pelik camne dia masih bole tahan dan bersabar dgn perkahwinan tu?. Alasan paling kukuh..Kerana anak2.  Org perempuan ni sometimes sanggup mengenepikan hati, perasaan maupun mental demi anak2. Tapi berapa lama gaknya dorang boleh bertahan??. Kalau sabar tu insya Allah sampai ke akhir hayat.  Apa jadi kalau pasangan pulak jenis tak sabar, cepat marah.  Pantang di buli ataupun pantang dicabar?

Justeru, kebahagiaan sesebuah rumah tangga tu tersangatlah luas skopnya.  Bukan setakat memenuhi tuntutan batin semata2.  Bukan setakat buat anak dan beranak. Malah lebih dari itu.  Perkahwinan bukan satu perjudian mcm yg org selalu kata. Kalu perjudian harus berapa bnyk tahi judi, gila judi kerananya?.

Perkahwinan itu adalah satu perjalanan yg maha panjang. Yg memerlukan segala2nya yg kita ada.  Baik wang ringgit, tenaga, kuasa, kasih, cinta, sayang, hormat menghormati, toleransi...dan byaaak lagi yg kita tak pernah terfikir.  Kedua2nya hendaklah sentiasa memuhasabah diri masing2.  Menyedari ada kekurangan maupun kekhilafan harus cepat2 memohon maaf dan memperbaiki diri.  Perkahwinan tu satu medium untuk kita sentiasa mempertingkatkan bukan sahaja jati diri tapi juga kasih sayang yg tak berbelah bagi dan bertepi.  Dari rasa kaseh sayang tu lah lahir cinta, hormat bukan saja sesama mereka tapi juga sesama anak2.

Ingatlah anak2 cermin peribadi kita. Kalau kita nak anak2 yg baik, hormat org sopan santun, kita sendiri harus ada sikap2 mcm tu.  Itulah namanya segalanya bermula di rumah. Ya, betul sgt2statement tu. Kalau anak2 dibesarkan dgn maki hamun, caci maki rasanya jadi apa anak2 tu?..

Cuba kita renungkan nota dibawah ni..

Sumber : Jalinan Keluarga


diubahsuai dari Kuliah Mingguan Surau An-Nur, 10 Jun 1998 oleh Ustaz Khalid Haji Mohd Isa



“Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.” (Al-Quran Surah At-Taghabun, 64:15)



Anak-anak adalah amanah dari ALLAH s.w.t. dan ianya sebahagian dari ujian ALLAH s.w.t. kepada kita hamba-hamba- Nya. Sebagai ujian, ianya akan dipertanggungjawabk an. Orang yang malang ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya tidak membawa kebaikan kepadanya di akhirat. Rasulullah SAW diberitakan telah bersabda :



“Tahukah engkau siapakah orang yang mandul.” Berkata para sahabat : “Orang yang mandul ialah orang yang tidak mempunyai anak.” Lalu Rasulullah SAW berkata : “Orang yang mandul itu ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya itu tidak memberi kemanfaatan kepadanya sesudah ia meninggal dunia.”-(Maksud Al-Hadith )



Ini mungkin disebabkan beberapa kesilapan dalam mendidik anak-anak.



1. Kesilapan pertama: Kurang berdoa



1.1 Kurang berdoa semasa mengandung. Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah



* Saidul (penghulu) Istighfar

* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3 : 8-9)

* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3 : 38)

* Doa agar anak mengerjakan solat (Al-Quran Surah Ibrahim, 14 : 40-41)



1.2 Kurang berdoa semasa membesarkan anak. Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah



* Doa agar anak patuh kepada ALLAH s.w.t. (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2 :128)

* Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Furqan, 25 :74)

* Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.



2. Kesilapan kedua: Banyak memberi belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti :



* menakutkan anak-anak dengan sekolah

* menakutkan dengan tempat gelap

* menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau

* menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur



3. Kesilapan ketiga: Tidak tegas dalam mendidik anak-anak

* tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak

* terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti sahaja tanpa mengambil kira perasaan mereka.



4. Kesilapan keempat: Menegur anak secara negatif



* mengeluarkan kata-kata kesat dan maki hamun kepada anak-anak (terutama semasa marah).

* membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain atau anak orang lain.



5. Kesilapan kelima: Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani (physical), rohani (spiritual) dan minda (intelektual)



* ramai yang lebih mementingkan pendidikan minda dari pendidikan rohani



6. Kesilapan keenam: Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak sedangkan Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a. :



Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussien bin Ali r.a. Ketika itu Aqra’ bin Habis At-Tamimiy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra’ : “Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun dari mereka.” Rasulullah melihat kepada Aqra’ kemudian berkata : “Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.”-( Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)



7. Kesilapan ketujuh: Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang kemas



* ibu bapa tidak menunjukkan cara berpakaian yang kemas dan yang menepati kehendak syarak bila berada di rumah, iaitu berpakaian secara selekeh atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.



8. Kesilapan kelapan: Susunan rumahtangga yang tidak kemas. Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara itu dan membesar menjadi pemalas dan selekeh.



9. Kesilapan kesembilan: Kurang menghidupkan sunnah di rumah seperti memberi salam, makan berjemaah, beribadah bersama-sama, dan sebagainya. Dalam menjawab salam, lazimkanlah menjawab salam dengan yang lebih baik dari salam yang diberi.



10. Kesilapan kesepuluh: Tidak menggantungkan rotan di tempat yang mudah dilihat oleh anak-anak. Dalam Islam, merotan anak dengan tujuan mendidik adalah satu sunnah.



11. Kesilapan kesebelas: Kurang mendedahkan anak-anak dengan model yang cemerlang seperti para ulama’ dan orang-orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Anak-anak juga patut didedahkan dengan sembahyang jemaah, kuliah agama dan aktiviti-aktiviti yang bersesuaian dengan akhlak Islam.



12. Kesilapan keduabelas: Bertengkar di depan anak-anak. Ini akan menyebabkan anak-anak rasa tertekan dan membenci salah seorang dari ibubapanya.



13. Kesilapan ketigabelas: Membenarkan orang yang tidak elok sahsiyahnya masuk ke dalam rumah kita, baik dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak, kerana ini akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang masih membesar.



14. Kesilapan keempatbelas: Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton samada dari TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangan dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syarak dan perbualan yang boleh merosakkan agama anak-anak.



15. Kesilapan kelimabelas: Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak. Sebagai ibubapa kitalah yang akan disoal di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.

Wallahu’alam.


Jadik mari kita sama2 renung2kan, dan sentiasa berusaha untuk menjadi ibu bapa yg terbaek sekali untuk anak2 kita, supaya mereka juga akan menjadi org yg beriman, bertakwa dan sentiasa bersyukur.

Buat renungan kita bersama di pagi Jumaat yg berkat ini . Insya Allah