December 29, 2009

Selamat tinggal 2009 selamat datang 2010

Pejam celik, kejap jer dah nak abis tahun. Azam2 aku tahun ni ada yg tercapai ada juga yg belum. Tahun lepas aku takde pun azam kuat nak simpan duit. Tapi menjelang tahun 2010 ni aku ada azam nak simpan sebanyak yg mungkin. Kalau RM200 sebulan sampai Dec 2010 aku akan ada RM2400 hu hu hu..kalau dpt simpan lebih lg bagus tu. Pastu aku pun berazam nak bayar utang2 yg masih ada sket2 tu..skg ni baru 65% jer utang settle. Masih ada balance lagi 35% untuk di abiskan..
Tahun 2009 aku rasa meninggalkan macam2 kenangan. Ada yg pahit manis ada jugak yg menyeronokkan. Yg pahit tentulah kes aku dianiaya tu, tpi aku tak mo memikirkannya sgt pun. Yg penting tahun ni kami sekeluarga dapat becuti dibebrapa tempat dan pastinya anak2 teruja sgt .
Aku hrap tahun 2010 yg dtg ni lebih bermakna. Baik dari segi kesihatan maupun kewangan. Allhamdulillah, tahun 2009 memberi byk rezki pada kami sekeluarga. Harapnya tahun 2010 pun begitu.
Selamat tahun baru..selamat bercuti dan selamat menyebokkan diri untuk anak2 naik sekolah...

December 11, 2009

Sedalam manakah cintamu @ how deep is your love ??

Chatting during lunch with a good buddy semalam membuat aku terfikir2 jugak. On the above topic. Tak kiralah dari isteri kepada suaminya ataupun sebaliknya. But since we all gals, lets see from ladies perspective pulak.
Aku pun dah lama perati benda2 nih. Dah lama tau or perasan tak kiralah based on sendiri pnye experience ataupun org2 yg rapat dgn aku. Kisahnya bila kita dah kawin, dah berkeluarga mcm2 benda dan cabaran yg akan dtang. Perkata pokok paling penting of course lah :money:..sapa kata duit tak penting..kita tak bole bahagia just kerana cinta. Takkan lah nak bercinta jer tak yah keje dak? apa yg kita nak makan. For me, kebahagiaan rumah tangga tu haruslah ada punca. Punca tu duit lah. Berapa ramai kaum wanita khususnya para isteri yg seakan2 teraniaya hanya kerana "aku cinta padamu"...well, statement lelaki mengatakan wanita tu umpama kerak nasik tu mmg ada betulnya. Sedendam2 mana pun mesti ada sejuknya.
Lets talk pasal pengorbanan. Ramai isteri2 yg aku kenal sanggup buat pinjaman kerajaan, pinjaman peribadi untuk suami2 mereka yg dicintai. Sampai kan sanggup jugak meng supplement kan kad kredit untuk laki2 nih.. Bila sesuatu berlaku antara mereka, korang rasa sapa yg tanggung. Aku ada sorang kwn yg tanggung hutang kredit kad sampai 15k. Dek kerana laki yg dicintai lah. Sudahnya bila bergaduh, lalu bercerai jantan tak sedar diri tu lepas tgn jer cam tu.
Ada jugak yg amik loan sampai maksimum 50k, sbb nak tolong biz laki yg dicintai lah. Janji2 manis bulan bintang, suami kata nanti dapat untung bagi balik semula + interest bla bla bla...tp bila dah dapat duit, kalau pun tak gelap mata..buat2 lupa janji bulan bintang tu..sang bini pulak mcm nak mintak sedekah to dapat balik duit tu...walhal bulan2 gaji bini mmg konpem kena potong dah kan.
Ada jugak kes, laki2 ni mintak bini2 tolong dulukan duit beli tanah kat kg. Konon bila dah pencen sok senang. Sudahnya bila jodoh tak panjang..duit kita org pempuan lebur ke mana..tanah ke mana...of course lah laki2 mendapat keuntungan..sbb tak yah kuar duit sesen..kuar air liur je.
Ada gak, kes laki2 yg dok manjang mengendeng bini kalau time2 bonus tuh..tapi time dia dapat bonus..haram tak berbunyi pun. Simpanan bini sampai 30k dalam ASB pun dikecek. Dgn alasan nak beli umah baru. Sudahnya, rumah tak sepertinya, rosak sana sini...worst thing takmo pindah pulak kat situ..of course lah 30k pnye cerita mmg takde kesan. Buat2 lupa.
So far, Alhamdulillah, aku sentiasa waspada. Sentiasa dok peringat diri aku nih. Jgn terlampau kasih sampai berkorban apa saja untuk laki. Biar laki yg sayang kat kita lebih. Jgn kita yg terlebih sayang pulak. SP pulak mmg dari dulu bkan jenis berkira (Setakat ni lah). Kalau ada duit lebih, kalau ada bonus aku lah yg meng pow dulu. Dalam aku pnye 4-5 kredit kad dulu pun takde satu pun aku supplement kat dia. Entahlah aku rasa dia tak memerlukan kredit kad pun. Kok ye nak beli apa2 kalu dia ada duit dia bayar tnpa byk soal. Kalau takde pun aku tak kisah aku bole bayar. Cumanya aku tak pernah bg dia guna or pakai kad kredit aku. Pendek kata kalau nak guna pun aku lah yg mengguna. Hidup SP aku tgk senang jer..takde utang. Utang2 kredit kad aku tu dulu lah..skg ni tak byk mana pun..sudah settle 4 kredit kad, yg ada pun yg current diguna jer..paling tidak ada satu lg yg tinggal sket2 tu....SP bkan cam aku..heh heh, tak yah pening nak jelas utang2 kredit kad ooo. Walau apapun, aku selalu peringat kengkwn2 yg jadi surirumah sepenuh masa gak supaya beringat. Stat menyimpan sket2. Mana lah tau kan. Kita tak tau nasib akan dtang. Kalau berkerja tu tahan la sket. Nak nya lelaki tu lari ikut minah indon ke..worst meninggal secara mengejut ke kan. Bkan mintak tau..tapi beringat.
Apapun semuanya terpulang pada diri masing2. Cuma aku setuju dgn konsep duit suami duit kita gak, duit kita..kita pnye ajer..". Dan jgnlah dok cerita dgn suami bla bla bla pasal duit kita yg byk tu. Harus ada simpanan diluar pengetahuan dia. Kot2 ada bonus lebih tu kan simpanlah kat ASB ke Tabung Hj ker..tapi harus diingat jgn terlalu telus dan dok citer suma..Ingat tu puan2..Aku ada ramai kwn2 yg dapat bonus berbulan2, tp declare kat laki sebulan jer. Bagus. Aku setuju sgt2 tu. Kalau sebulan bon tu kita nak belanja dia pun tak pe. Yg lebih tu dendiam..simpan elok2. So far aku tak pernah pun berashia dgn SP pasal bonus ke pasal dapat duit lebih ke. Cuma SP tak pernah pulak mintak. Kalau ada pun aku sendiri yg ikhlas nak bg. Bg pun bkan kat dia direct. Mgkin nak repair keta ke, beli baju dia ke....SP jugak tau aku ada menyimpan duit kat ASB, tabung hj, beli insuran...cuma dia taktau jumlah exact yg aku simpan tu..dan aku pun haruslah tak pernah mengoffer kan diri aku nak kuar duit bla bla bla .
Lg satu perihal KWSP ataupun insurance. Harus pastikan laki2 kita ni dok letak kita sebagai penama kalau2 apa berlaku. Mcm aku menyiasat dari SP pun dgn cara yg paling polite dan berhemah. Aku bukak citer aku nak tukar penama KWSP aku tu..nak tambah nama bdak2 instead of nama mak dan kakak. Sbb benda tu dah lama dah. Sambil tu aku tnye SP 'mehlah tukar penama you gak'?... leganya aku dgr suma dia dah letak nama bdak2 dan ehem ehem nama mak budak sekali lah tu.
Kalau bab2 umah, make sure insurane tu nama suami. Jadi kalau berlaku apa2, kematian ke x payah kita susah membayar sok. Tp kalau kereta, sendiri byar installment letak nama sendiri. Jgn dok gatai nak letak nama dia pulak. Lenla kalau keta tu laki bayar, nama kita..haaa yg tu tak pa...
Pendek kata, harus ada sepakat, harus bijak mengawal ni semua. Yg penting keperluan kita terjaga, kepentingan anak2 terbela.........jadi puan2....beringatlah...selamat beramal...

December 7, 2009

Monday Blues...

Aku seboleh2 tak mo meng'spoilt' kan aku pnye Monday mood. Sbb itu awal2 lagi aku dah set in my mind that Monday is great. Aku suka Monday. Sbb tu jugalah biasanya Monday aku pakai baju warna terang2 gitu. Bak kata Dr Tuah, warna mempengaruhi diri kita ni. Selalunya Monday aku pakailah kaler oren terang, kuning terang ataupun biru terang. Sebagai semangat untuk diri sendiri yang iyanya.
Jadiknya, hari ni aku dgn penuh semangat nak start the day. Lebih2 lagi bos aku lum balik dari outstation. So working life is so smooth sejak minggu lepas lagi. Sapa tau, pagi2 lagi my blood goes upstairs. Kat off aku ni ada sorang yg tugasnya dok kat depan tu. AKA receptionist. Keje dia ofcourse lah menyambut org dan mengangkat tepon.
Pagi2 mcm ni, dah la aku busy dgn email2, dgn keje aku, bertalu2 pulak telefon aku berbunyi. Mula2 2-3 kol tu aku ingat internal. Last2 baru aku perasan suma incoming call si mangkuk tu dah pi hantar kat phone aku. Yg buat aku naik darah tu sbb..pertama dia x ckap dgn aku. Kok ye pun tnya lah aku dulu aku busy ke tak. Aku bukan berkira sgt pun tp adalah courtessy org kata. Yg kedua pulak aku dah angkat kol tu tahap sore2 malas aku.."hello"....patutnya kalau incoming call kenalah greet..good morning bla bla bla...ni tak. hancus...
Bila aku confront si mangkuk tu..ada ka dia kata."sorrylah, i busy lah. bla bla bla..lupa nak bgtau u..what the heck???"" aku betul2 angin. Kalau itu alasan dia mmg tak logik. Sibuk book hotel?..eh, keje ko angkat tepon pandai2 lah. Itu betul2 buat aku naik darah dah. Yg sekor lagi si Jenap tuh. Pg2 lagi nak buat muka dia tuh. Gaknya tak dpt kot malam tadi? keh keh keh. Kisahnya jenap dgn sekor tu sbuk tahap gaban sbb ada sekor mat salleh dtg dari US tapi dorang terlupa nak book hotel dgn book tiket dia nak ke Labuan. Eeeeh....korang pnye pasal lah. Apsal ttba nak buat muka pulak tu suka2 hati nak transfer kol to my extension..siut betul.
Pasal ni jugaklah aku ttba terus jadi lapar mcm singa. Dah la pg td tak dan nak bekfast. Sudahnya kul 11 aku senyap2 turun bawah makan 'brunch'. Lepas makan baru ler aku bertenaga dan rasa tenang sket..ish ish...
Semlm aku ke sure heboh kat bkt Jalil bwk bdak2. Mmg byk benda2 yg sgt menarik kat sana, cumanya budget aku suma abis beli menda2 makanan untuk bebdak nih. Tak de chance aku nak nengok2 baju ke hape. Byk betul kedai jual memacam barang kat lam stadium dan kat luar tu. Mmg best lah sbb murah2 belaka. Aku dare not terjebak so lepas abis ronda dalam stadium kami balik. Itupun berbondong2 beg galas kat bahu. Selain titbits, aku jugak beli teh sabah. Ada jugak beli susu dan yogurt dari booth Nutrigen. Mmg kalau ada sure heboh barang tu suma dijual satu beg RM10. Berbaloi2 kalau beli. tapi kalau dah RM10 x 12 beg dah berapa tu ??.
Apa2pun...bdak2 seronok dan teruja. Ala jakun dapat naek ketapi sampai bukit jalil dan dapat shopping junks sorang sebeg dua. Itu jer lah percutian cuti sekolah dorang setakat nih...keh keh keh...
Next will be sunbathing kat Teluk batik on 18Dec....

December 4, 2009

MUSIM HUJAN

Aku rasa dah beberapa hari ni, pepagi lagi dah ujan. Bunyi je jam kul 6am , bila aku terjaga aku dgr bunyi2 ujan isshk..malas betul nak pi keje. Alangkah syioknya kalau dapat sambung tido lagi (as if boleh le kunun). Dah 2 hari ni gak, terpaksa antar bebudak 2 tu naik keta. Then balik umah amik moto. Nasib baik lah beli baju ujan baru msa balik kg mak kat sg besar ari tu. Berbaloi2. Dgn ujan lebat, baju ujan baru sungguh membantu. Mana taknya baju ujan suma dah koyak dek kerana sering digunakan akhir2 ni. Sungguhpun gitu, terpaksa gak aku bwk baju spares sbb suar aku suma basah lencun. Ujan pulak mmg takde ampun pnye. Kecik2 yet lebat. Dah 2 hari ni gaklah aku sampai off ngam2 jer kul 8.30am. Sib baik bos takde.
Musim2 ujan dan cuti sekolah ni patutnya jalan clear la..tapi tak pun. Sepanjang jalan kuching sampai ke Selayang tu manjang jer jammed. Walaupun terpaksa berlencun tp aku puashati tak terperangkap kat jem tuh..Tak sanggup rasanya. Stress giler beta kalau trapped in jam.
Naik moto selain jimat ia juga cepat. Kalau cuaca cantik aku dgn SP sempat lagi bersarapan kat Kedai Pak Hassan depan uni KL kg Kg Baru tu. Roti canai dia I tell u superb. Garing sedap..kuahnya pulak kalau campur sambal, mmg marvellous. SP selalu makan nasik lemak dia. Taste ala2 nasik lemak antarabangsa tuh. Harga pun bole tahan berpatutan.
Kalau pagi2 que for roti canai mmg panjang. Believed me aku dgr gaji budak buat roti canai tu RM2k seblan u. Kedai bukak for breakfast je. Heaven ke tak tu?.
Esok2 kalau dah tak makan gaji aku ada pikir buat kedai makan. Bukak kejap2 jer. Provided utang piutang masa tu dah abis. So dapat sket2 buat tampung harian pnye belanja ok jugak kan?.
Aku skg ni dah mula dapat keazaman baru simpan duit sket2. Di samping ada beli sket2 amanah saham, ada juga aku simpan kat tabung hj tu. Kalau dulu abis bulan abis gj Alhamdulillah skg ni tak lag. Ni suma berkat buku "kemana peginya wang anda tuh". Tak rugi membaca, dapat ilmu dapat idea dan dapat semangat. Tu yg penting.
Bdak2 pnye acc tabung hj pun la ni aku dah dapat simpan seorang seratus setiap 2 bulan. Mmg lah tak byk tapi at least ada gak. Aku pulak skg masih terikat dgn group kutus aku tu sampai bulan aug tahun depan so aku simpan pun agak2 jer. Kutu2 suma aku still kna bayar RM700 sebulan. By the time tahun dpn aku dapat bulan 6 dgn 7, cantik sgt lah tu. Lepas bulan 8 abis dah. Mgkin aku sambung kutu tapi cukup untuk satu group budget RM200/sebulan jer. Mgkin lebihan2 tu aku nak melabur or beli insurans ke hape. Untuk masa depan.
SP pulak la ni Alhamdulillah, gaji dah naik, elaun dah naik pun. Ot dia pun skg semakin tinggi ratenya. Aku doa2 moga2 dia dapat promotion tahun ni. Bole la aku paw duit dia lagi. Keh keh...Harus diingat, aku pun dlam diam tambah2 kan simpanan tabung hj dia tu. Dia taktau. Biar dia ingat aku abiskan je duit yg aku pow tu..:)
Skg ni cuma nak tunggu bonus SP jer (aku confirm lah takdek). Bole kami rancang beli2 barang persekolahan anak2 pulak. ALhamdulillah skg ni aku rasa lega sgt2. Kalau dulu susah hati bila dapat gaji la ni aku gembira, tak sabar nak dpt gj. Bila dah dapat aku cepat2 allocate untuk simpanan tu cepat2. Sekurangnya 2-3 bulan dah aku berjaya mendisiplinkan diri nih. Duit kat purse pun at this point of time still ada 2-3 ratus cukuplah untuk emergency ke hape. Belanja2 dapur suma dah settle. Ada takde barang2 basah jer. La ni aku kureng rajin nak memask time2 hari keje. Ada takde aku beli apa2 kat pasar malam on the way balik. Cuma budget aku selalu RM20 jer. Dgn bangganya kadang2 aku belanja tak sampai RM1o untuk 5 orang.
Aku rasa ini semua sbb keazaman aku. Keazaman aku nak berubah dari pemboros kepada penjimat but stll mengekalkan kesederhanaan. Balik kg raya hj baru ni pun walau pun spent beratus tapi untuk mak aku, aku rasa puas. Biarlah berkat apa jugak yg aku belanja utnk dia tu. Buktinya duit gaji aku masih ada lagi.
Sekejap jer dah nak abis tahun 2009. Kakak akan ke sek men, delin naik jah 2, ekhmal dah 6 tahun. Kejap je aku rasa. Tahun dpn SP masuk umur 40 thn. Aku pun tak lama lagi. Harap2nya semua berjalan lancar insya Allah. Moga rezeki kami sentiasa di murahkan Allah. Semoga cita2 aku nak membesarkan rumah tu krang tercapai gak akhirnya...AMIN.
Dan time cuti sekolah ni pun aku rasa lega. Balik rumah, kemas jer hall aku. Dapur pun gitu. Kain2 suma dah siap basuh dan lipat. Berbaloi aku gajikan kakak. Dia buat keje dgn bagus. Sampai aku pun x yah terkocoh2 nak masak pepagi untuk dia. Dia dah pandai goreng telur untuk makan sendiri. Kalau aku nak suruh dia masak nasik pun dah ok. Jd balik senang jer aku. Kalau agak2 malas tu, goreng jer nasik. Kalau tak beli je pe2 dari pasar malam.
Senang kalau ada anak perempuan. Mmg bole diharap. Kena lah train dari awal. Tapi aku rasa dia pun bermotivate nak buat semua sbb aku janji dan bagi dia sket duit sebagai upah. Tak pe lah, duit tu bebila jer bole carik belajar bertanggung jwb tu penting. Mana tau rezeki kakak nak dpt asrama sok, senang dia. Tak yah terkejut sgt.
Hari ni dah Jumaat, esok dah sabtu pastu ahad. Aku janji dgn bdak2 nak pi sureheboh kat bukit Jalil tapi tak bole gi hari sabtu sbb SP kena keje..Most probably Ahad la kot aku gi, alternatif lain kalau ujan lebat, jwbnya ke Jusco kepong je lah nengok wayang. Budak2 dah di maklumkan pasal ni suma and dorang tak kisah. Janji keluar and makan2 kat luar................selamat berhari minggu korang...

November 17, 2009

membebel......

Aku taktau korang perasan tak. Kdg2 ada setengah org tu dia rasa dia hebat sgt, pandai sgt, cantik sgt. Sampaikan kalau dia bercerita kita ni langsung takde chance nak mencelah, else kalau bercerita tak ingat dunia. Tak tau org nak rushing ke, nak terkucil ker dia keep pot pet pot pet...sometimes aku tak tahan betul!!..
Kat tempat keje aku ni ha. Kalau korang notice cerita2 aku seblum ni ada byk kali aku cerita pasal dia. Alah J LO. The main reason aku panggil dia gitu sbb dia suka sgt mendedah top part dia tu. Walhalnya takde le besar sgt pun. Tapi yer lah kalau dah benda tu ditayang2 lurah dendam nye apeke hal ye dak. Sbb itulah aku gelar dia begitu.
JLO ni dulu dengki sgt dgn aku. Sampai insiden aku kena warning pasal gospen, gospan tu. Lepas insiden tu aku mmg menyendiri jer kat off ni, tapi aku malas nak pikir sgt pasal insiden tu. Pendek kata aku dah lupa. Tak memberi kesan apa2 kat aku. Life must goes on org kata.
Jadik, aku skg ni buat cam base jer. Buat je keja aku. Yg aku perasan JLO pulak semakin baik dan mesra alam dgn aku. Tapi aku sentiasa mengingatkan diri aku..'always ada border'..jadik mostly cerita2 tu tk de kena mengena dgn sapa2 kat off ni samada yg hidup atau mati. Aku elakkan terlepas dan termengata apa dgn dia. Paling idak mengomel and mengata pasal bos and Jenab jer lah...tapi still under controllabe org kata.
Si Jlo ni lately suka bercerita dgn aku perihal keluarga dia. Anak2 dia, laki dia hatta maid dia. Dari cerita aku dgr dari dia maid dia mmg bengap tahap gaban lah..(tak tau le benar ke dak kan?) nasib ler. Kata si JLO ni dia kena masak byk2 malam and the next day dia gi keje, maid dia panaskan je untuk anak2 dia. Taktauler betul ke tak kan. Malas aku nak pikir.
Lg satu tabiat si JLO ni aku rasa dia ni berlagak sket. Kalau bercerita pasal apa2 yg grand2 jer. Yg bagus2 and mahal jer. Bra and panty Marc and Spencer lah, pakai pinggan mangkuk noritake lah..dok umah harga 850k Rm lah. Tapi aku ni iya lah. Cuma bila dah selalu dgr aku jadik muak lah pulak. Kalau cerita bab2 masak memasak pulak, dia akan cerita betapa pandainya dia masak kurma lah, rendang lah mcm2 lagi. Pada aku dia ni ada sikap bongkak sket. Tak mau kalah dgn org.
Sejak akhir2 aku 'baik' dgn dia nih bkan main galak lagi dia nak bergebang dgn aku. Kdg2 aku rasa rimas dgn bosan pulak. Ye lah kadang dia datang menebeng dok dpn meja aku...masa tu pulak aku tgh ber YM ke ber FB ke ber Blog ke, kan ke mengganggu je. Pastu kalau dah stat cerita tak hengat dunia, pnye le payah nak abis.
Ada masa pulak, kdg2 kejap2 panggil aku masuk bilik dia. Cerita pasal keje sikit jer, selebihnya tu lah..cerita2 nonsense tu..malas betul aku. Kalau dulu haram dia nak amik apa2 aku bwak makanan n letak kat pantry tu. Skg ni ko pelawa jer dgn segera dia amik. Aku taktau lah nape. Tp baguslah. Ye lah selama ni org dok kata aku bwak makanan dok boh guna2 kat makanan tu..ish...takde kojer eeh. Yg menyebar cerita pasal tu pulak la ni tak cukup tanah nak berbaik semula dgn aku lepas kwn dia kena lay off tu. Tak cukup dgn tu, kalau nampak makanan kat tmpat aku tanpa segan silu mintak.."tak takut guna2 ker"??? moskel pulak aku. Dah ler gitu mcm takde rasa segan or malu jer dgn aku. Dah menganiaya aku memacam ttba buat mcmtakde pe pulak..manusia...
As for aku, kena sekali sampai mati akan ku ingat. Takat hai hai bai bai tu bole ler. More than that..sorry naik lorry yek. Minggu kena p ni mood aku mmg tunggang tebalik. Dgn rasa malas, rasa ngantuk..segala mala rasa suma ada....mentelah pulak bos dah pg charge battery dia kat Thailand tu spjg minggu ni..apalagi raya hindu ler aku.
Sementara nunggu2 UPSR kakak keluar ni, blum lagik isi borang apa2. Result sek agamanya bole tahan dan melayakkan dia dok sek men agama, tapi aku rasa patut tunggu UPSR results Khamis ni seblum buat final decision. Aku mmg nak dia dok sek agama kat Rawang tu. Mmg lah kena dok asrama tapi dkat dgn rumah, so every week bole balik. Apa2 hal pun senang aku nak gi. Kalau aku biar dia sek dkat2 rumah bkan tak bole...tapi dia tak bole nak belajar. Dua org rascals tu asyik mengacau. Dan itu permintaan kakak sendiri yg dia nak dok asrama. Dia nak merasa berdikari. Aku dgn SP pada dasarnya setuju dgn syarat sek tu mesti dkat2 dgn rumah jer..jadik senang kami nak menengoknya.....
Cuti sekolah dah nak start. Tak sabar aku. Sbbnya aku akan bercuti pjg masa raya hj nanti di kg ku. Nak berehat2 nak berjlan2 kepantai ker. Di samping tu bdak2 bole dikawal sket. Takut aku dgn kes bdak sekolah kakak kena culik minggu lepas. Nasib baik dilepaskan itupun lepas 3 hari. Nasib baik jugak tak dia apa2kan. Yg aku risau bkan pasal kakak, tapi delin. Takut2 dia tu ikut jer sapa2 yg ajak dia..tapi since insiden tu kakak kata sekolah dorang dah amik langkah ketat. Bdak2 x dibenarkan keluar dari pagar sekolah selagi bas2 sekolah tak datang. N pemandu2 bas sekolah kena tunggu dpn pagar kira2 bdak2 yg naik bas masing2. Nasib baik delin tak naik bas. Kalau tak sure kena tinggal. Naik dgn uncle safe sket sbb ada bberapa org bdak jer so uncle bole make sure sapa yg naik sapa yg tak....
Cuti sekolah jugak nanti kakak ada kat rumah, bole lah aku harap buat2 keje mengemas2 umah, lipat kain, basuh pinggan...hatta gosok baju keje aku. Since aku dah janji nk menggaji dia sepanjang cuti sek ni between RM150-200 dia sungguh teruja. Sungguh excited. Aku plan nak bayar deposit RM 50 ujung bulan ni. Biar dia seronok..ringan gak beban aku terkocoh2. At least dia bole masak nasik dulu and keluarkan apa2 patut. Else aku masak jer pagi sbelum gi keje..balik panaskan. Tak sabar nak becuti pjg nih..mood cuti pun dah mari...

November 16, 2009

Guest, Guests....

Before my mind blown up, baik lah aku meluahkannya kat sini. Early2 Monday blues ni for sure kengkwn bz tahap blue, no point carik dorang utk meluahkan perasaan ku...as well write it all here.
Semua org yg rapat and kenal to me mesti tau what kind of person aku ni. Aku not a type yg berkira or stuff and most of the time i felt aku terlebih pemurah pulak not to all "my family" (hubby's family inclusive yer) but sometimes i felt ppl are taking advantage on me too much..mean too way much.
We had bit of misunderstanding few weeks back, which aku decided to keep my self quitely, takmo bercakp to my life partner except on important things jer. The main reason?..aaah as usual "the IR" that i most of the time i refused.. but we managed to settle it over before mak dia datang last saturday. So things are on as normal.
MIL are coming down dgn si H adik SP and the clans lah. Tujuannya nak ambik degree from the Open Uni yg dia dok amik few years. Ye lah, cikgu skg ni mana ada pakai maktab cert lagi, so nk tak nak kena further studies out campus lah. Things dah abis, so its the time to KONVO lah. It will be done in PWTC, tomorrow morning.
Memula bila aku dgr berita dorang nak turun, i feel ala..oklah. Sat and Sun and Monday sure dorang dh blah balik kg. Sekolah not cuti kan. Mana tau they will be staying until Tuesday. Aku tak kisah ler pasal MIL tu kan, wlaupun most of the time wording dia tu mcm zaaaas jer panasnya aku bole buat2 lupa or buat2 tak dgr beb. Nak wat camne like my mom pun ada kelemahan2 dia..so I have to bear with it.
Early Saturday morning, aku dgn SP pi pasar Rawang, carik lah apa2 patut for stock. Org nak dtang kan. So aku lepas masak2 suma kami lepaks lah tunggu tetamus tu. Lepas lunch around kul 2 gitu, aku dah stat menguli tepung pulak nak buat roti kacang merah. Saje buat2 untuk minum teh petang and since SP tak keje n ada org nak dtg.
Menunggu org ni kan kdg2 membosankan. Ye lah org yg nak dtg tu pun takde guts nak bgtau agak2 kul bape sampai..kul bape bertolak. Not like my sister, kalau nak dtg for sure ittenary complete. Bkan apa menyenangkan org lain nak tido ke, nak wat apa ke...lgpun bg peluang tuan rumah tu tak tertunggu2 mcm org Bo......
SP pun sanggup tak keje Sat tu sbb inilah. If not, kalau dia keje pun ok. Mana taknya dorang sampai jam 7.30pm. Angin satu kepala dan badan aku yg dok siap2 masak n menlanguk menunggu dari pukul 2 ptg tu.
Its just a beginning, bila dorang dah sampai tu mcm biasalah. Adik SP tu akan terus meluru kat dapur nak makan. Dia mmg suka sambal yg aku masak ( yg aku dok jenuh ajaq bini dia tapi hampeh tu) so does MIL gak. Since dorang ni ada anak kecik yg MIL jga dah ler rapat2 and anak2 kecik dia tu quite problematic. Mengamuk manjang. Nak tido harus dibuai and ditepuk2 bontotnya..kalau tak haram tak mau tido..hatta meraban mengamuk. Yg sorang lagi tu ok sket tpi still gak sbb too close jaraknya. Yg dua lagi which yg sulong darjah 3 and no 2 darjah 1. Being a kids biasalah mulut sometimes but aku tak paham kenapa yg no 1 mmg mulut dia terlebih laser n celupar dari mulut bdak2 yg sebayanya. Mmg dari kecik gitu. Bdak tu mmg lah pandai, manjang no 1 jer periksa tapi disegi perangai dan tutur kata aku mmg tak berapa berkenan. Bongkak and so call juga takbur. Selalu memandang rendah pada bdk2 lain bkan jer anak2 aku tpi anak2 buah yg lain. For that, aku kdg2 bengang sbb parents dia mcm tak tegur or perbetulkan benda2 yg tak sepatutnya untk bdak level umur 9 thn to talk to an adult that way.
Yg buat aku tambah tension ialah inlaws tu. Dah ler kalau aku balik kg sana, as tetamu aku wat "suma" I mean SEMUA ni dia dtg umah aku pun nak jadik boss jugak nak buat aku ni seolah2 adik2 dia yg bole diinstruct itu ini. Dah ler sikap pemalas thap dewa yg dari dulu sampai skg tak berubah. Ada ke patut, makan pun takle tolong basuh pinggan sebijik tu. Lepas bg makan anak2 dia apa2 just dump everything kat sink. Mana aku tak panas hati. Aku ni bkan ada maid kat umah, tolong2 la. I dont expect dia tolong masak or anything ok?. Tapi takkan tolong buat air teh, basuh cawan or kemas lepas makan pun tak boleh. Give me a break lah. Ada satu ketika aku dgn SP tgh mkan tghari (well dia dgn laki dia dah mentedarah dulu tak ajak2 pun) dia dok instruct SP amik air lah untuk dia..amik itu lah amik inilah..Please lah, aku pun tak pernah suruh2 unless kalau betul2 benda tu perlu. My sakit hati, aku tgh dok bancuh teh (yg dah kali ke 3 aku buat) puting botol anak dia dok jatuh tepi aku, dia dok diri sebelah, bole suruh aku amikkan!. Aku wat bodoh jer, then she repeating again the instruction. MY GOD dia ni tak paham org pnye body language ke??...anak dia mmg kuat minum air teh. From morning breakfast aku dok wat, sampai aku dgn SP pun missed nak minum. Bangun tido, anak dia tak mengamuk apa pun , no guts nak tolong tgk2 aku wat apa, basuh pinggan ke. Just lepak jer kat lam blik. Aduh..betul2 menguji aku pnye kesabaran.
I always terima tetamu, specially akak2 SP or anak2 buah dia but no as worst as this one. Dah la makan minum org suma sediakan. WTF betul lah. The last time dorang dtg sini, aku balik dari keje pukul 7 mlm, rushing masak for dinner. Walhal dia dari pukul 3 ptg tak masak apa2 pun just masak maggie untuk dia makan?..masa tu dia takde anak kecik sekali tu pun??. MIL kata kat aku masa aku balik keje, dia tak masak apa pun. So aku terpaksa rushing memasak, endup yg paling pantas makan is who?. Aku cukup angin masa tu. Lepas that incident everytime aku dgr dia nak dtg aku phobia. Kok ye pun malas, MIL need to makan, takkan takat masak nasik, goreng ikan and sayur tak bole..
Since MIL jarang dapat peluang nak turun KL, she planned nak tido rumah aku semalm, umah abang SP no 2 semlam and last umah abg SP yg sulong semalam. Who knows, my inlaws ni tak nak tido rumah org lain. Means nak tido umah kitaorang jer. Sbb??..mcm yg aku ckp kat atas lah. Kat umah aku ada everything.Yet tinggal suap kat mulut jer. Kat umah org lain malu kot??.
Jadik semlam MIL sudah ajak pi Puncak Alam umah abg SP yg no 2. Since Inlaw tu kata taknak tido sana, after lunch we all siap2 nak gi. Nak kena gi Open Uni dulu amik wardrobe for the Convo and then trus pi Puncak alam. Masa ready2 nak masuk keta, Adik Sp tnye kat dia mana bag2 suma? dia dok belenggang bawak anak dgn beg kecik. Mana tau hsband nya kata bwak suma bag sbb nak tido puncak alam. Aku bagai nak gila gelak dalam hati. Nampak sgt takde muafakat dalam plan nak tido mana and mana. Adik SP dgn MIL seems mmg nak tido sana tapi dia tak pun. Apa lagi, sbb dia tu tak berani nak melawan suaminya..masuk balik umah kelam kabut pack suma brang and sumbat dalam keta baru depa tu..aku gelak, suka gembira suma lah sbb dorang dah nak blah.
So we all pe open uni amik wardrobe and drive terus ke Puncak Alam. Masa dah sampai kat sna pulak ttba si inlaw ni dok whisper kat aku, Kak we all nak ikut akak balik nanti nak tido rawang balik. Aku pnye angin dan terkjut (or rather menyampah) terdiam tanpa kata apa, tapi hati dan muka ku hanya tuhan jer yg tau. Dalam hati..cis abis ler...
Inlaw aku yg kat puncak alam ni pun takde maid so anak 5 org just imagine seteruk aku jugak but dia tak keje so at least. We all bisik2 kat dapur cerita2. Dia pun mcm tension n bengang that dorang tak nak tido umah dia mcm lah dia kata umah dia takde benda. Yg ianya aku kata, kat umah aku dia jadi raja, so kat umah tu malu lah kot?..we all had a good laugh pasal tu. Psal kes anak dia kena air panas hari tu pun jadi perbualan kitaorang. Menengokkan cara dia nak jaga 2 bdak kecik at one time pun kelam kabut, how do we feel kalau MIL yg jaga aiyoo..dgn karenah baby asyik dok mengamuk i tell u, aku pun stress. Dah ler gitu lenkali nak beranak tu plan2 lah baik. Else amik je indon ye dak?.
Based dari cerita2 aku dgr, Inlaw aku ni pernah wat statement ni kat one of kakak SP " sib baik MIL ada nak jaga 2 bdak nih, kalau tak berapa RM ler nak kena bayar org jaga".... masa aku dok whisper inlaw sorang lagi tu kami gelak then ckp, patutlah kena air panas anak dia hari tu. Niat tak betul, konon nak jimat duit sanggup menyusah MIL. MIL tu dgn blood pressure dgn gastrik mana tak stress org tua tu..ish..ish.
Lepas makan suma2 dalam kul 6.30pm aku ajak SP balik. Dgn nak ujan, esok nak sekolah nak keje aku bg excuse lah. Ingtkan MIL tinggal sana n the rest of the clans nak ikut balik. Ttba inlaw tu bg tau, nanti malm2 dorang datang umah kitorang balik "insya Allah" katanya. Aku tatau la dia dgr ke aku sembang kat dapur pasal dia or dia dgr aku sembang dgn MIL pasal dorang takmo tido sana..nasib lah kan. Tapi masa aku solat Asar tu aku minta dgn Allah moga2 dorang x dtg lagi tido umah aku. Sbbnya aku rasa tak ikhlas nak menerima dorang dan aku takmo jadi dosa pulak sbb aku dok merungut2 dalam hati...
Endup we all jer balik. Sampai umah dalam 7.30pm. Tapi dalam hati aku tak kisahlah dia nak dtg balik ke tak. Nasib lah. Cuma jauh disudut hati aku harap2 dia tak dtg. Dgn ujan lebat, we all happy giler anak beranak dah sampai umah. Rasa peace..rasa bebas..rasa gembira...SP pun sama aku rasa..aku bole nampak riak muka dia mcm free gitu.
Sambil aku layan CSI, aku dgn sp borak2...SP ada ckp dtg ke dak dorang nih..aku bg statement. Aku bkan tak suka dorang nak tido sini lg tapi its not fair to MIL. Kasilah dia chance nak tido umah anak yg lain and i think they should gak. Bukan selalu datang. Mmg lah dok umah org tak selesa (sendiri patut pikir pasal tu) but biasalah. As i said bukan selalu pun..sambil layan2 main juta ria dgn kakak, amal dan SP (delin dah pensan tido) phone umah bunyi. Kakak yg angkat, it seems in law tu kol. Kata x jadi dtg, sbb baby mengamuk. Konon dorang malas nak jalan malam2..tapi ada statement "anak sulong dia merajuk sbb tak jadi pi tido kat rawang"...ha ha ha..there u go..Doa aku Allah makbulkan. Mmg aku tak welcome dorang lagi. So they have to figure our mana dorang nak tido that nite and the other nite kan...
Sometimes kita kena pikir dan muhasabah diri kita sendiri. Kenapa mengapa...jgnlah ingat korang tu dah jadi cikgu korang tu perfect sgt. Korang tu bagus, and pandai. Pikirkanlah pasal org lain jugak,.fikirkan kenapa inlaws2 anak2 sedara suma takmo ngam dgn kita..pasal kita sombong ke, pasal anak kita ke..pasal apaa2 pun..yg penting kita kena selalu muhasabah diri kita. Kita fikir dan amik tau apa dan mcmana anak2 kita tu,kalau ada tak betul tegur, pukul or what ever. Jgn biarkan anak2 kita jadi org yg sombong dan bongkak. Biarkan dorang sentiasa jadi rendah diri. Honestly, anak2 pun bkan lah baik sgt tapi kalau ada yg aku rasa tak kena or tak betul for sure kena sebijik pnye. Aku tak kira. After all anak2 kita tu cermin pribadi kita. Mcmna kita mcm tu lah anak kita...so fikirlah sendri kalau2 anak2 dah sombong dan bongkak gitu..dari mana dorang dapat?..pgi2 makan pengat..sendiri mau ingat..
Ooh, I feel good now, I feel released. Mcm satu benda berat dah keluar dari dalam dadaku ni..baru la aku bole breath smoothly now...................
and cant wait for Selasa, biar dorang balik kg ... :)

November 10, 2009

Kalau Dah Sampai masa di jemput ALLAH

Lama dah tak tulis apa2 kat sini. Rather busy or malas sama jer. Kadang2 dah tulis byk2 ttba pulak rasa takde mood nak letak. As aku dok type kat outlook dulu then and then aku transfer kat blog. Cumanya kdg2 tu..nak menaip malas.

Minggu lepas ada tiga kematian berturut2 bagi org2 yg aku kenal and some of them mmg rapat. Mula2 kawan mak, Cik Wa. Cik Wa meninggal hari Khamis lepas. Cik Wa ni sekampung. Bole dikatakan kawan rapat mak. Kalau kami buat kenduri kendara mesti dia datang menolong or rewang. Dia pun everytime jumpa aku sure bertanya khabar. Cik wa ni ada kencing manis. Jari kakinya dah kena potong pun. Masa hari minggu tu khabarnya dia pi kenduri kat Perak. Balik tu terus demam dan koma dua hari. Tau2 hari ketiga dah meninggal. Masa aku dapat SMS kakak ku pun dah tghari .Innalillah.

Hari Jumaat pulak, Kakak pepagi dah meng SMS aku. "Hari ni suami kak Rahmah pulak meninggal"..Innallillah. Kak Rahmah kawan pejabat akak. Selalu juga aku jumpa kalau aku balik kg time hari keje. Selalunya aku singgah jap off akak sengaja je. Kdg ajak dia lunch kadar sekadar beli barang kat mini market bawah off akak tu. Suami kak Rahmah tu lagi setahun nak pencen. Khabarnya dia mmg ada sakit hati mcm Hepatitis A tu lah. Dok berulang alik jer Sg Besar ke SJMC.

Hari Sabtu, aku busy dgn aktiviti apa lagi kalau bukan mengemas rumah. Penat betul dari dapur sampai ke bilik air sampai ke bilik. Dok mengemas kain baju, memop, mengemas dapur. Yg aku tension kadang2 tak sampai setengah jam mengemas kat hall depa buat sepah lagi. Mmg tension aku. Sempat gak aku melipat segala mala kain yg dah lama tak terurus kat lam bilik tu. By the time siap pun dah kul 2. Nasib baik aku dah siap2 masak pg tu. SP keje jadik sempat aku buatkan meehun goreng buat bekal dia. Bdak2 pulak mcm biasa hari sabtu aku buat je nasik lemak. Makanlah dorang sampai petang. Bila dah pukul 4 tu baru aku masak untuk SP balik makan. Hujan pulak turun lebat masa ari sabtu tu. Kilat memancar2. Aku ada niat nak buat kek ke, roti ker. tapinya aku dah penat tahap gaban so aku lupakan jer. Itu pun kain kat bilik tengah tu belum siap lagi. Bilik tengah tu mmg aku letak baju2 sekolah bdak2 dan baju2 kerje jer. Jadikan bilik menggosok. Cuma ada byk kain baju tak berlipat..ni baju masa raya lah, baju bdak2 lah...berbakul2 pening aku. Masa ari sabtu tu, akak SP yg kat kg tu..Kak Rose (yg aku ada cerita di entry sebelum tu) menelefon bertanya khabar mgkin dia ingat SP ada. Aku baru je nak melelap mata kejap. Sambil gosip2 cerita gak perihal adik bongsu depa yg MIL dok sekali tu. Sampai la ni takde pun amik org jaga anak dia. Khabarnya minggu ni MIL nak turun sini dgn depa anak beranak...isssh...i dont mind MIL tu, tapi the inlaws tu males betul nak layan. Adik bongsu SP tu nak konvo kat PWTC. (dia amik degree pendidikan). Bak kata kak Rose, lepas dapat degree tu gaknya dapat mengajar sek menengah makin tinggiler tocang dia. Lepas kes anak dia kena air panas tu, hubungan dorang masih cam tu..dingin..sedih gak dgr keluhan kak Rose. Mmg tak reti berterima kasih betul adik SP tu..keras hati mcm batu taktau camne nak buat lagi. Bini pun sama. Makin jadi batu api pulak..ish malas aku nak pikir.

Hari ahad, dalam pukul 7.30 akak ku SMS ...."Salam, abang jamaludin meninggal malam td, kebumi pukul 10 nanti". Jenuh ler aku menggugah suma org termasuk SP. Abg jamaladin (AJ) ni sepupu aku belah arwah bapak. Arwah mak Abg Jamaludin tu kakak sulung arwah bapak. Since rumah dia kt Tg karang jer aku ajak SP suma pegi. Akak dgn mak dah bertolak pagi2 lagi dari kg kesana. By pukul 9.30 lebih kami sampai dah kat sana. AKu dapat jumpa mak, Mak uda, mak cik, pak cik paksu suma sekali adik beradik arwah bapak. Sempat aku bersalam dgn kak Maya isteri AJ. AJ ni org nya sempoi, lawak, tak pernah menyakitkan hati org. Kami suma kalau raya mmg tak ketinggalan singgah beraya kat umah dia. Masa raya baru ni pun kami sempat jumpa. Sempat dia beseloroh gelak bergurau. Walaupun umur dah dkat 50 lebih tapi masih mcm dulu mcm muda2...happy jer. AJ ni badannya gemuk besar dan dia ada bercerita yg penyakit dia cuma gout jer. Ada takde semput. Siapa sangka pertemuan kami masa raya tu yg terakhir, dan hari tu AJ meninggalkan kami suma. Alhamdulillah kak Maya kata AJ meninggal senang jer..sakit dada..sesak nafas dalam pukul 9 malam. Lepas bwk ke hospital dalam kul 11 Allah jemput dia..Innalillah.

Lepas selesai sembahyang mayat, mayat dibawa keluar naik van jenazah. Kami pun suma beransur2. Since akak yg bawak keta, kami plan nak mengeteh kat kedai2 dekat2 area tu jer sblum balik. Pegilah kami, mak, akak dan Mak uda yg tumpang akak ke Kedai Kassim. Dorang makan nasik, bdak2 order iceblended. Seronok gak dapat jumpe mak sambil makan2. Mana taknya dah lama gak tak jumpe...by 11 kami bersurai. Aku terus balik ke Rawang..akak drive back ke Sg besar.


Kalau dah sampai ajal kita, tak terlewat seminit pun. Mcm tu lah yg tercatat dalam Al Quran. Kita je tatau nasib kita kelak. Mudahan dipermudahkan..................ALfatihah untuk semua...AMIN



October 28, 2009

Keluhan Hati Seorang Teman...

Aku ni ada byk kawan. Kawan keje, kwan setaman, kwn kenal kat kawasan off dan mcm2 kawan lagi lah. Dalam byk2 tu adalah sorang ni namanya Zura. Zura ni aku kenal masa kat hsptal selayang. Masa tu aku nak bersalin ekhmal, dia pulak kuar masuk hosptal sbb uri kat bwh masa tu dia baru mengandung 7 bulan..aku pulak tunggu masa nak operate. Sejak berkenalan kat situ kami jadi kawan. Skg ni umur ekhmal dan emmer (anak dia) dah 5 tahun maka selama tu lah usia persahabatan kami. Zura ni orgnya simple full time house wife jaga anak2 kat umah seramai 4 orang. Yg kecik umur 2 tahun.
Baru ni Zura ada menelefon aku, saja sekadar berkhabaran. Aku pun kdg2 sengaja kol2 dia. Kalau dulu Zura ni sorang yg lembik takde semangat, aku masih ingt bila suami dia mintak izin kawin lagi satu. Dia mcm org hilang arah. Hilang pertimbangan. Mujurlah masa tu aku tergerak nak telefon dia kalau tidak tak tau mana la dia lari. Aku byk nasihatkan dia supaya besabar. Bertenang. Akhirnya berkat doa kami, Saiful suaminya tu tak jadi nak kawin lagi terus insaf. Ni bukan kali pertama saiful buat hal. Dah 2 x dan Zura mcm dah serik tapi mengenangkan anak2 dia telan suma tu. Skg ni Zura dah berubah, berkat semangat aku berkat buku2 motivasi yg aku bagi dia baca, dia jadi kuat. Mentally and emotionally. Dia dah tak kesah dah kalu pun saiful buat hal lg. Alhamdulillah.
Tapi dugaan yg Zura alami kali ni mmg berat. Bkan masalah saiful tapi masalah pak mertua dia. Pak Mertua dia ni dok dgn Mak mertua kat area dorang tinggal tu jugak. Mak mertua zura antar bdak2 pi sekolah. Bapak dia pulak dh pencen lepak je kat umah. Dan dua2 orang tu ada kencing manis. Sekali sekala Zura dtg umah dorang menjenguk. Baru2 ni tergerak hati dia nak pi. Maklumlah dah 3-4 hari tak pi. Rupanya pak mertua dia demam. Dek kerana terpijak batu ke apa dan kerana kencing manis kaki org tua tu bernanah. Nanah tu pulak dah menjadik kuman so pak mertua dia demam panas. Membebel la si Zura ni kat mak mertua dia nape tak bawak klinik. Walhal adik ipar yg dah kawin tu dok atas flet parents dorang ni jer. Zura rush bwk pi klinik then refer to Hospital Selayang. Masa tu kadar gula org tua tu dah 18 (c0nsider tinggi giler tu)..dan akhirnya..jari kaki kanan org tua tu terpaksa dipotong :(. Bayangkanlah seminggu kat hospital Zura yg menjaga. Kencing, berak makan dan minum org tua tu. Mak mertua dia setakat datang melawat balik dan kebas suma duit2 yg sedara mara pak mertua dia bagi masa dorang datang melawat. Menurut Zura adalah dalam lima ratus lebih RM.
Lepas seminggu balik dari Hospital, pak mertua ni di bwk kat umah Zura. Zura lah yg jaga, mandikan, tukar pamper, kencing berak tak usah cerita. Zura yg buat suma. Sampaikan zura kata dah takde perasaan malu ke hape dah. Semua nya di bahu dia.
Dalam pada tu mak mertua dia ni dok ada lah tido 2-3 hari kat umah zura tapi setakat tido jer lah. Takle nak tnye org tua tu aka suami dia tu makan ke, kecing ke berak ke. It seems dia geli nak layan kencing berak org tua tu.
Perbelanjaan Zura pun dah makin meningkat. Yela dia tak keja. Nak harapkan saiful sorang, dgn anak 4 orang, makan pampers, susu bapak dia lagi mmg dorang agak tertekan jugak. Yg peliknya idakle adik2 saiful yg lain menghulur barang Rm50 atau setidaknya mak mertua dia yg dok angkut bdak2 sekolah tu dapat dalam 7-8 ratus haram nak bg duit pun. Sumanya dibahu saiful sumanya di bahu zura.
Mendgar citer zura aku jadi insaf. Aku salute dia. Sanggup dia menjaga mcm bapak dia sendiri sdgkan org lain yg rapat langsung tak ambik port pun..mana pergi tanggungjawab bini pak mertua dia tu.
Citer Zura, sejak dia jaga org tua tu paras gula dah turun jadi 9, makan di jaga. Nasik tak ambik. Zura cuma bagi oat dgn susu khas kencing manis jer. Baru tadi aku berckp dgn Zura, dia dah tak sihat. Selsema demam..mgkin sbb penat mgkin sbb kurang rehat.
Jauh disudut hati aku, berdoa moga ada hikmah sumanya pada Zura. Ujian dan dugaan zura lalui sepanjang tahun ni. Semoga dia sihat, semoga dia dapat berbakti kepada pak mertua dia tu selagi hayat. Pilu aku dgr bila Zura sendiri terpaksa sapu cream pada kemaluan org tua tu..ssdgkan bini dia sendiri tak sanggup apatah lagi nak cuci kencing beraknya.
Sabarlah Zura, semoga Allah membalas segala keikhlasan ko itu. Mesti ada hikmah di balik ni suma...semoga ko sentiasa tabah dan sabar...aku sentiasa berdoa semoga ko dirahmati...AMIN

October 23, 2009

Cukup-Cukup lah...

Semalam aku terkejut ala2 beruk bila minah melayu sekor tu ttba je blah..pagi lagi masa tu, dalam kul 10 lebih..bila receptionst tnye dia kata aku dah berenti..so nak balik. Mula aku dgr terkejut gak. Apahal pulak ni?? then being friend org kata, aku sms dia. Ya lah walaupun dia buat aku memacam kat belakang, tapi still aku kesian gak.
Rupanya dia kena terminate. Sbb dia under probation lagi, lgpun department dia pun dah redundant. Mat2 salleh 2 ekor tu dah balik US balik. Yg tinggal 2 ekor engineer dan dia as admin. Aku dah bilang sama dia, disiplin jga. Punctuality kena jaga. Mc tu kalau bole jgn..EL tu kurang2 kan. Aku bgtau dgn niat yg ikhlas gitu. Tapi mana tau di salah tafsir. Di kata nya aku nih dengki. Tak cukup dgn itu dia bersekongkol pulak dgn Jlo dan kroni2 nya sampai aku kena warning. Bila dah jadi mcm ni sapa yg susah. Sapa yg malu. Menangis teresak2 dia masa aku ckp kat phone tu. Siap kata company tak appreciate keje dia. Excuse Me!!...ada ke sebelum ni ko appreciate the company, ada ke ko peduli disiplin ko datang lewat salu tu. Balik lunch lewat sesuka hati tu..adaker?? lu pikir la sendiri.
Lepas aku ckp dgn dia tu aku dgr kecoh2 kat belakang sana. Biasalah kroni2 mereka tu. Aku cam biasa jer buat dek buat tatau. Buat mcm takde apa2. Lagpun aku buzy tahap gaban semlam dgn Philippines pnye job takdak masa nak layan.
Bila petang Jenab panggil aku and explain kenapa. Well tau lah kan, kalau dept dah redundant for sure lah mesti ada yg kena tendang. Cuma dalam kes minah melayu tu, since dia degil attitude pun terok, jenab kata company tak mo absorb dia pi memana. Walhal engineer dua org tu di absorb pi deparment aku. Since bos besar tak nak..out you go. Jenab kata lagi, yg dia di bagi notice seminggu. Full payment on gaji and what ever cuti dia ada company suma bayar..fair enough la kan. Jenab cuma ckp kat aku supaya aku tak sok sek sok sek..dan jenab tak mau lagi ada kes2 sampai kena warning. Aku sound jenab sedas...seblum ni benda aku tak ckp pun org kata aku ckp, so better aku be lone ranger kat off ni. Buat keje aku, balik bila cukup masa. Takde masa nak campur around takde masa nak cerita hal peribodi org. And aku sound jenab kalau lpas ni ada lg fitnah2 cm tu mmg bkan dari aku..sbb aku tak bercampur dgn dorang bila masa aku bole bergossip pulak..hmmm
Org yg paling sedih pastilah si melayu jahat hati sekor lagi tu. Skg ni baru dia tau. Lepas ni dia akan sorang2 kat company nih. Aku???..takat hai hai bai bai boleh ler..more than that sori naik lori. Aku mmg tak bole tahan kalau org yg bermuka2. Kat belakang cerita mcm2. Tuduh macam2...kat depan pijak semut tak mati. Kalau bercakap tu mcm org alim jer. Hati busuk tuhan jer yg tau.
Aku masih tak paham apa benda dia tak puashati dgn aku. Nak kata aku ni cantik lg dari dia tak jugak...nk kata aku ni alim dari dia ..tak jugak.. aku biasaa2 jer. Cuma aku ni tak suka bermuka2. Aku tak suka hipokrit and too bad lah kalau suma org suka berkawan dgn aku. Takkan pasal tu dia jealous. Kdg2 aku pikir, mgkin dia jeles sbb bos aku baik, gaji aku byk (byk ke??) Alhamdulillah. Idak la pulak aku pernah memburukkan dia kat sapa2..Hatta dia cerita berbakul2 pasal bos dia pun (dia dept lain) idak ler pulak aku pi jaja cerita tu kat org kat sini..Yg paling aku tak tahan, dia bole ckp dgn orang kalau ada mkanan aku bwk tu berhati2..takut aku letak guna2..(excuse me!!) takde masa aku nak buat guna2..Daripda aku bodohkan org kat off baikler aku bodohkan bos aku ye dak?? ada takde sure naik pangkat, naik gaji byk bonus..bodoh betul. Mentaliti kg betul. Kok ye pun ckp kat belakang aku cam tu, bila aku offer makanan dgn tak malunya makan pulak. Ada kalanya tu, dia sendiri mintak makanan yg aku bawak..apa benda ler dia ni???...aku masih tak paham kenapa dia ni?..apa le untung dia buat mcm tu yek??
Yg si JLO pulak tak abis2. Ada jer benda dia nak mereport. Itu aku tak paham. Spa lagi dia nak jeles kat sini. Adi dah berjaya dia nyahkan. Maknanya dia dah takde saingan tapi still perangai dia dak berubah2 itu yg aku moskel sungguh.
Berbalik kepada 2 ekor melayu pempuan (selain aku) yg tinggal kat off ni, aku mcm biasa jer. Cuma aku perasan la melayu sekor yg tinggal terkontang kanting tu dek kerana kroni nye dah kena pecat semlm tu. Padan lah muka. Aniaya org lagi. Skg ko terima akibatnya kan. Selama ni aku dia aniaya aku diam jer, aku langsung tak balas. Cuma aku elakkan bertembung depa berdua. Sampai kalau bole nyorok bwh meja harus aku buat, sbb aku kalau bole tgk muka pun tak nak. Sampai tahap menyampah dah aku kat depa dek kerana perangai depa tu.
Company kecik dgn 2-3 ekor melayu pun jadik dengki pendengki. Apa barangnya pun aku tatau. Since then , aku biasa2 jer. Aku tak kesah pun apa org kata....mind my own bis org kata. Yg penting aku happy. Aku ada keluarga yg sentiasa back up aku..aku ada life partner yg begitu understanding dan jadik pendengar yg setia sejak 14 tahun yg lalu. Aku ada keja alhamdullillah dgn gaji yg cukup untuk kami sekeluarga..dan paling penting..aku ada kwan2 teman2 sahabat2 mcm korang yg cukup kenal siapa aku sebenarnya....mcmana aku sebenarnya. Aku bangga dgn itu suma sbb bkan suma org bole dpat suma sekali dalam satu masa....suma kerana niat kita ikhlas.. Insya Allah...
Doa aku pada melayu yg kena sacked tu, sabarlah. Rezeki ada di mana2. Cuma lenkali amik iktibar. Kain kita koyak di belakang, hanya org lain bole nampak. jgn lah kita cepat melenting bila org bgtau. Seharusnya kita bersyukur kerana kita tak perasan. Jgn lah kita rasa bangga diri sgt sampai org tegur kita ingat org cemburu..Ikutlah resmi padi makin tunduk makin berisi. Merendah diri tu org kata tak rugi..kerana kalau kita sentiasa memandang langit di atas, sesekali jgn lupa memandang rumput di bumi...Lu pikirlah sendiri...AMIN..

October 12, 2009

Ibu Mertua ku.......





mula2 aku dgr cerita ni menyirap gak darah aku. Walaupun ianya berlaku kat MIL but still, aku rasa suma org pun marah kalau dgr cerita aku nih. Meh ler aku story dari mula supaya korang paham.



Adik beradik SP ada ramai. Dalam ramai2 tu ada sorang kakak dia and adik bongsu lelaki dia duduk berdekatan. Adik bongsu dia dok sekali dgn MIL. Manakala akak dia dok nearby. Masa mula nak bina umah di tanah pusaka tu, suami akak SP yg aku namakan abg T yg buat keje2 construction sbb dia mmg kontraktor kecil2 kat kg. Entah mcmana masa tu lah, terjadi selisih paham antara adik bongsu SP (H) dgn abg T. Semuanya pasal duit. Sbb setakat yg aku tau, workmanship umah tu masa baru2 siap mmg tak berapa bagus. Bocor sana, bocor sini..taksiap sana tak siap sini. Dan sbb adik SP tu cikgu sekolah, jadik senanglah dia nak buat loan. Abg T adalah amik loan melalui H pnye nama dgn bank rakyat. Kalau tak silap aku dalam RM10 ribu kot. Lepas kecoh2 pasal umah tu, H mengamuk sakan. Sampai aku dgr meludah abg T dan isteri abg T -Kak rose jadi naik angin dan melempang ler si H ni. Sejak tu hubungan diaorang x baik. Umah tu tak siap sepenuhnya. Yg aku tau, H dah panggil org lain untuk sambung keje2 tu termasuk suami kakak dia yg lagi sorang. Finally umah tu siap dan bagi aku mmg cantik sungguh. Ala2 banglo berbanding umah lama MIL dulu betul superb.

Dah kecoh2 gaduh siap baling kerusi meja (aku dgr, tp dari mulut isteri H dan anak2 abg T) lgsung abg T stop bayar pinjaman tu. Jadiknya selama bbrapa tahun mmg naya la si H bayar pinjaman tu melalui potongan gaji dia. Dan sejak tu dorang bermusuh. Yg kesian tersepit ialah MIL dgn Kak Rose. Cuma Kak Rose tebalkan muka jer dtg. Yer lah umah tu mak dia ada..so dia terpaksa.

Rumah cantik tersergam mmg mcm banglo jer ..tapi hati org tua ..hanya Allah jer yg tau..adik bongsu SP ni ada 4 anak yg kesumanya lelaki. Dua org dah sekolah, sorang baru setahun 2 bulan..dan sorang lagi baby umur 3 bulan. Since MIL dah tinggal dgn dorang, nak tak nak dia kenalah jaga.

Sebenarnya aku rasa, dia pun tak larat-berdasarkan cerita2 aku dgr dari adik beradik SP yg lain. Ye lah umur dah 70 lebih, dgn penyakit darah tinggi kederat pun dah x berapa. Anak ke 3 dorang tu baru dpt kaki. So bole bayangkan bznya MIL menjga dua org bdak kecik dalam satu masa.

Mmglah mak bdak2 tu cikgu. Separuh hari dah balik tapi nak nunggu kul 2 tu kira masak gak tu. Mana dia nak masak, mana nak kasik bdak2 tu makan, menidurkan. Aku pun dah tak sanggup beranak kecik inikan pulak org tua.

Jadik lepas kes gaduh2 tu langsung hubungan dorang mmg x baik sejak mula2 umah tu dibina. Kalau tak silap aku dah masuk 4 tahun gak lah dorang tak bertegur sapa. Ada takde kakak SP je lah dtg kejap2 menjengok MIL. Since dorang pun dok dkat kan. Raya pun kalau kak rose nak dtg kena tunggu si adik ipar aku ni balik kg isteri dia. Si H lak tak pernah jejak kaki ke umah kak rose. Padahal masa H bujang belajar kat maktab dulu Kak Rose dgn abg T lah yg bersusah payah antar, tolong bg duit. Masa tu aku pun baru2 kawin dgn SP bberapa kali gak aku bank in duit ke akaun H..

Jadik hari Jumaat lepas, pepagi aku tgh busy sket, ttba HP aku berbunyi anak buah SP (anak kpd kakak dia tu yg belajar kat KB). Since aku tgh berdiskas dgn JLO pasal keje so aku kata, Nanti kol balik. Rupanya......anak buah SP tu ( si Ina) tepon aku nak mintak no adik SP yg bongsu tu sbb anak no 3 dia yg MIL jga tu terkena air panas. Kelam kabut MIL dibuatnya. Dari cerita yg aku dgr, MIL berlari bwk bdak tu (yg berat tak henggat tu sbb bdn besar) kat umah jiran2 mintak tolong telefon kan anak dia si cikgu H tu. Malangnya suma jiran2 takde no tepon dia. MIL aku ni typical org tua mcm mak aku mana ler reti nak nelepon2 ni ha...3-4 umah dia pi suma taktau no tel si H ni maupun bininya..dalam kelam kabut tu, MIL tinggal jer baby sensorang kat umah..sbb nak mintak bantuan. So happen jiran dpn umah MIL tu kakak kepada abg T, begitu juga jiran kanan sepupu abang T. Nak tak nak dorang tepon abang T dgn Kak Rose dtg. Abg T ada bengkel nearby umah MIL jd cepat je dah sampai.

Masa kak rose dan suaminya sampai, bdak tu dah menangis. MIL menggigil2 panik, sampai tak pakai kasut pun. So rush pi kelinik, baby tinggal kat cik Mi, jiran seblah MIL. MIL masih terkejut..panik.itulah Kak Rose called Ina tnye suh tnye no tepon H dari aku atau SP. Tel Kak ros rosak, jadi tel baru takde no hp aku atau SP. nak tak nak dia kol ina suh kol kami. Pnyelah kelam kabut hari tu. dari Johor -KB- KL..baru lah dapat no si H ni td. Kak Rose nak tel dia nak bgtau anak dia kat klinik.

Finally dorang sampai kat klinik. MIL masih terkejut. Abg T belikan air bg dia minum baru lah dia tersedar. Bdak tu pun dah di beri rawatan. Melecur dari dada sampai ke pusat. Sebenarnya kata SP MIL dah mandikan dia.Dah berpampers pun. Cuma MIL nak siapkan air panas untuk mandikan baby. Air tu belum campur air sejuk. Bdak tu pulak dok tuang air tu kat perut dia..naaaya..

Taklama lepas tu, Si adik ipar aku si H ni pun sampai dgn bininya...Bininya pnye terkejut hampir terduduk. Panik ler gamaknya. Yg aku paling tak suka dgr, lepas amik anak jer dorang blah cam tu jer. Tak ckp terima kasih ke apa. Cuma MIL jer pi kat K.Rose dgn abg T ucap terima kasih..lepas tu terus blaah..

Kak rose sedih, aku dgr dia menangis gak lepas tu. Sampai hati adik dia tu. Keras betul hati dia. Ptg tu kak rose pi melawat MIL. Dgrnya MIL masih terkejut dan seharian tak lalu makan. Lepas kak rose buat kan air panas kasik ubat baru lah dia kata lega sket.
Aku dgr cerita2 cam ni mula aku naik angin. Sbbnya adik bradik SP yg lelain tu bising jugak pasal jaga bdak tu. Mmg dah kata MIL tu x larat lg nak jaga baby tapi adik ipar aku tu degil, tak nak carik org jaga..bahkan nak raya hari tu bkan main lagi tukar kereta ke Toyota wish dgn RM1200 monthly mampu nak bayar. Takkan org gj RM400 sebulan pun susah sgt.??? bini dia pun sama je bg aku. Kalau laki x kasi ikut jer. Sampai menyusahkan MIL. Aku dgn mak aku sendiri pun x tergamak suh jaga bdak2 ini kan pulak MIL.

Lepas dari tu, aku sms kat SP direct jer suh dia ckp kat adik dia carik lah org jaga bdak2 tu..kesian kat mak tu. Buatnya ttba colapse jer org tua tu nanti sapa yg susah. Tapi SP cam biasalah..dia x jwp pun sms aku tu..memang taaaaaaau.

Semlm masa aku pi beraya ke Puncak Alam (umah abg SP no 2) aku amik chance, aku citer suma2. Lantaklah org kata nak masuk cmpur ke apa, bg aku dorang berhak tau pasal mak dorang. Lepas aku citer tu Abg Mid geram. Dia pun kata MIL tu dah tak kuat, tak sihat. Jadi dia tepon MIL immediately lepas aku citer tu tnye khabar. Pastu aku dgr dia ckp dgn H, suruh carik org jaga anak2 dia.
Jgn menyusahkan mak dorang tu. Maklum dah tua, kalau jd apa2 kat anak2 kat mak dia kan susah.........

Lega hati aku dgr. Lepas ni aku harap dia betul2 carik org jg anak2 dia tu. Tu lah, nak beranak tak agak2..tak plan. Kok ye pun nak beranak reramai amik ler indon sorang. Umah tu dah ler besar giler, MIL pulak jenis pembersih dan pengemas. Mana dia tahan kalau tak kemas umah. Umah tu aku pun rasa tak sanggup nikan pulak org tua kan.

Kita ni sebgai anak or menantu, patut jgnlah menyusahkan org2 tua kita. Kita patut bg dorang peluang berehat, takyah penat2..ni tak umur sebegitu nak menjga bayi lagi.. dah ramai dah dia jaga cukup2 lah...

Tapi tu lah...manusia ni rambut sama hitam..hati jer lain2..Aku bersyukur sgt2 yg SP tak macm tu. Dia takkan bg mak dia susah2 hati ataupun pening2 kepala...sedangkan adik beradik lain pun dah bising..tapi tuan pnye diri buat taktau..

Harap2 nasib aku esok tak cam tu. Bila dah tua aku nak masa beribadat, berehat takde masa aku nak layan bdak2 kecik2..........sendiri beranak sendiri pk camne nak jaga ye dak??


AMIN

October 6, 2009

Being your Self !!


Pengalaman mendewasakan kita nak mengenal hati orang ni. Betul la kata pujanggan, rambut sama hitam (belakang kira kalu dia blondekan ke hape), tapi hati manusia ni lelain..betul sgt2 lah tu.

Masa aku keje kat company lama dulu, mmg tak dinafikan hubungan sesama rakan pejabat rapat. Tak kira yg bujang or dah kawin. Infact, benda ni suma terbawa2 sampailah masing2 dah tak berkhidmat untuk company tu lagi. Aku masih rapat dgn ramai staff kat sana. Rapat in sense that, we can share anything personal. We can share gossiping and ketupating most of the time and I do enjoy that moment every now and then.

For those kenkwn yg seangkatan yg dah berkhidmat kat tmpat keje lain pun masih keep calling. Keep lunching or jumpe anytime we want. Lebih2 lagi kalau time2 raya gini. Aku bkan setakat rapat dgn kwan2 wanita, but lelaki juga. Aku jadi rapat dgn pasangan2 mereka dan mereka yg lelakis tu suma rapat dgn SP aku.

Tapi kat company skg ni, aku tak enjoy that moments lagi. Selepas sid dgn adi blaah, mmg aku dah takde clans serapat dorang lagi dah. Sid dah sah2 sibok dgn keje baru dia..sekali sekala kami bercalling2 bergossiping..ada kala kami takat bertegur2 kat FB jer. Mcm yg lain, aku dgn spouse sid pun rapat..begitu jugak adi. Sejak dia di nyahkan dari sini. Kami masih lagi berhubungan. Masih lagi jumpe sekali sekala. Dulu2 aku suka bwk makanan kat off makan dgn dorang. Dorang pun gitu juga. Suka sgt kalau aku buat sambal tumis ikan bilis. Once a while bila ada peluang aku buatkan gak untuk Sid...anak2 dgn spouse dia suka sgt. As for me..I appreciate sincerity in Friendship. And that is ME.

Baru-baru ni masa aku bercuti raya..aku cuti panjang. Things a bit kelam kabut at off. Where dorang keep calling. Sampai naik bosan aku nak melayannya. Bayangkan dalam sesibuk beraya umah org HP asyik kring kring....as company bayar aku pnye bil Do i have choice kan??....SP menjeling2 manja everytime aku excuse nak jwp..(mesti org dok ingat..waah sbuknya pempuan ni..bizness women ke)..tp aku x peduli lah..nasibler kan.

So masa aku cuti, adalah aku letak auto reply kat email aku yg kalau ada apa2 nak tnye or urgent..antar jer email kat sipolan2...mana pulak aku terpikir...panjang ler pulak ceritanya. Sudahnya dorang x dapat jwpn email aku dok antar email kat sipolan nih yg aku panggil si gagak pempuan nih...jadik GP ni ler yg dok kol aku berkali2 sampai aku naik bosan. Ada satu hari tu aku sedang bersantai2 giler (kat umah mak aku..bebas ler..kalau kat MIL mampus nak wat camtu) dok kol2 berkali2 tnye byk benda lah..jadik aku naik bosan aku suh anak ku si kakak jwp. "mama saya tgh tidor..bole tak tepon semula"...aku pakat gelak dgn kakak aku..sbb nya masa tu kami dok bergolek2 lepas kekenyangan makan tgh..harus lah kan.

Lepas aku masuk kje..aku buatlah mana2 yg pending..mana2 yg urgent tu. Ye lah, dalam masa 2 hari aku settlekan email2 yang beratus2 tu kira pencapaian baik gak kan??. Kisahnya, minah GP keep asking many question. Mcmana nak wat tu wat tni..aku ni memula tak rasa apa2 lah..aku layankan ajer. Since dia nak sgt belajar tugas2 aku ni kan..aku bgler dia buat filing (well, kena ler mula dari bawh kan??) then aku ajar sket2 pasal proses on inventory. Things carry on, until satu hari org2 whse aku kat Labuan antar email kepada aku berkenaan stocks dan cc kat minah GP tuh...
then aku ckp kat dia, x yah ler ko cc minah tu lagi..sbb aku dah balik keje nih...tergezutnya aku dgr jwpan dia...tp kak, minah GP tu suruh saya cc kat dia suma2 sbb dia kata dia back up akak.........ceeeewaaaaaaah, byk cantik dia pnye statement. Gila kosser tau..so aku plan2 advise mamat tuh..takyah la ko cc dia..aku dah balik. Lgpun dia bkan paham pun ko email2 gitu...cccccccisssss.


Aku meneruskan aktiviti aku mcm biasa..tapi aku notice minah GP ni baik betul dgn aku. Belikan aku kueh for breakfast (mmg selalu masuk tong) sbb somehow aku salu jer lupa nak makan...then aku ckp kat dia, ko x yah beli aku apa2 lg lah. Sbb pepagi aku mengeteh dulu sblum masuk off..then dia stop. Then masa aku sbok2 pasal besday kakak, dia dok sbok kata nak kasik hadiah bla bla bla...aku kata x yah..tak perlu....somehow takde pun dia bg apa2!...then one day (yg ini aku paling x bole tahan), aku tapau makanan and makan sama dia...dia stat cerita bla bla bla...pastu dgn selamba kadak dok menghembus hingus kat depan aku yg tgh syok2 menikmati nasik campur nih..loya jer tekak aku tuhan jer lah yg tahu....apa barang ler minah ni...tak reti bahasa ke org tgh makan...and it happen few times kalau dia dtg mengacau aku tgh menikmati hidangan...dalam pada tu gak konon2 dia ada ler brooch cantik dan mahal yg dia x pernah guna then nak kasik aku..ooittt (dalam hati aku pe hal minah ni)...aku x mintak dan kata apa2...pun eeeh..tapi akhirnya berlalu cam tu jer..maknanya."CAKAP X SERUPA BIKIN LAH TU" kan?

Since aku dah meng STOPkan diri aku beramah mesra dan berbaik2 dgn org kat pejabat ni, aku practice makan sendiri jer. Jadi aku malas nak amik port apa2 pasal dorang kat sini..pendek kata tak berminat nak tau..until satu hari minah GP ni cerita n ckp kat aku pasal aku kena warning konon dituduh bergospen pasal JLO kan. Mmg mcm aku sangka melayu mdah lupa 2 ekor tu lah pnye tak sayang mulut. Tapi since benda tu dah berlalu lantak pi lah...

Satu hari Minah GP ckp kat aku, dia kata ada kekosongan kat dept aku. Kononnya nak jadi aku pnye asst (aku pun taktau)..since Jenab ckp kat dia lah kot, and dia nak apply tu. Sbb tu dia eager nak belajar..oooooooo now aku tau kenapa ler ttba minah ni jadi extra baik dgn aku. Walhal dah dkt 6 bulan dia kat sini x pernah pulak mcm tu. Yg aku tak tahan..dia kutuk si melayu sekor yg dah lupa...(yg cantik2 tapi bodoh2 sket tu ler) rupanya kemungkinan bila dia dapat kat tmpat aku..dia nak suh minat tu sit for receptionist tu. Laaaaaaaaaaah kisahnya. Siap claim kata bos aku suka keje dia (ceh ceh, statement. Kalau setakat tolong bos aku scan fax jer ) tolonglah. Sakit telinga aku dgr. Dia ingat keje aku ni takat ckap jer. Aku pun take so long to be what i am now..takde masa aku nak ajar ko lebih2. Dulu2 aku belajar sendiri tak ada masa aku nak menurunkan suma ilmu aku.......

Jadik back to square one. Aku dah stop diri aku makan ke apa ke dgn dia...jadik aku x leh ler bawk apa2 kek, biskut ke ke off lagi...aku x nak dah ada apa2 dgn org orang kat sini..cukuplah apa yg aku dah kena. Now aku terpkir. Melayu 2 org tu pun sgt gigih nak berbaik2 dgn aku nak ajak lunch lah bekfast lah..tapi, since aku dah tau tujuan dorang..kim Salaaaaaaaaam. OOO dulu buat org x ingat..skg ni asked for mercy pulak.

Dorang benarnya taktau berapa company bayar gj aku..tapi aku sgaja buat2 cerita kat minah Gp yg dorang byar aku tinggi giler..around -5 to 6 k jadik suma pun berlumba2 nak join ..ish ish ish...apaaraaaaaaaaaaaa..Kalau ye pun aku dibayar byk gitu..(x ler sampai byk tu weeeh, kalau betul bagus amin) mesti nak kena buktikan ko berbaloi dgn value tu kan??

Ini takat, yakede yack jer, dtg lambat balik cepat..attitude x semengah..jgn ko mimpi. Segala apa yg kita capai tu org kata kena usaha dgn rajin. Bkan takat cakap jer ye dak..

Since aku balik to lone ranger skg ni..aku malas nk bother er pasal org lain. Lantak pi ler depa. Cumanya aku mmg xtra xtra berhati2 kali ni. tak mau pisang berbuah dua kali. Keje aku go on mcm biasa...



September 28, 2009

Selamat Hari Raya ..back to work

Life back to Normal...
after spending good rest...


Hari ni dah sepuluh hari dalam bulan syawal. Hari pertama berkerja, mak ai beratus email menanti. Adalah hicurb disana sini, tapi aku malas nak terlampau memikirkannya. Lantak pi la. Afterall, seingat aku hanya raya ni lah aku amik cuti panjang and panjang mean nak berehat..

Kami travel balik ke Johor pada hari Jumaat 18th Sept. Bertolak lepas abis cerita NurkAsih tu..issh, camne ler aku sekeluarga bole termelekat pulak dgn citer tu..so dalam kul 10.30pm lebih, dengan ujan di sepanjang jalan. Dek kerana berbuka jumaat tu kami dok makan nasik kandar jer. Jumaat tu pulak aku halfday tapi SP tak. Maka terpaksa melanguk kat off dia.

Tgh malam jumaat tu kami singgah kat R&R Ayer Keroh, sambil makan2 dan merehat2kan mengantuk. Tahun ni aku puas hati sbb berjaya buat 5 jenis biskut, dan berberapa ketul kek untuk bawak balik kg. Aku sungguh2 mengantuk dan aku suruh kakak untuk layan bersembang dgn ayahnya sementara aku lelap kejap. By the time lepas makan, mata aku jadik segar and kakak amik turn tuk tidor pulak. Perjalanan tghmalam mmg smooth, rilek and easy jer. Sib baik SP bkan jenis cepat mengantuk tapi aku still bekal Alicafe untuk kecemasan kot2 dia ngantuk.

Pukul 3 pagi kami sampai dah kat Parit Sulong. Dari cerita SP, abang dia dah ada kat umah...aku mmg tak bape suka kalau keluarga abng no 2 dia tu bkan apa, ckp byk tapi satu keje pun tak buat..dok mengankang mengarah jer..satu tahun tu aku dgn SP tukar jadual purposely supya tak beraya sama...alih2 tah cam ne dorang ttba tukar jadual pulak..tension betul aku. Mengenangkan tu, aku suggest kat SP supaya singgah sahur dulu baru balik. Karang tak pasal2 aku jugak kena masak for sahur...tolonglah..

By the time reach umah SP mmg ngam2 kul 4. Mcm aku jangka dan dan jer MIL suh aku siapkan sahur..dgn pantasnya aku kata kami dah bersahur, la ni nak tidor terus..penat. Ha ha ...padan muka . Aku dgr MIL suh biras aku yg "rajin" tu memasak..

Being routine, mmg aku lah yg kena buat suma. Dari pergi ke pasar sampailah ke masak memasak. Kakak2 SP mcm biasa suma mengelat. Pagi raya baru nak sampai. Dgn barang2 tak yah nak beli dan kuar duit pulak tu datang makan jer. Mmg aku tension mengenangkannya tapi aku buang perasaan tu jejauh. Aku masak suma hidangan untk bebuka dan raya esoknya dgn lapang hati. Sambil potong daging, aku buat sup tulang...sambil menguli pengedil aku masak rendang..sambil goreng ayam. Biras aku??..hmm salu missing in action. Biras tuan rumah pulak cam biasa....alang takde baby pun tak pernah peduli..inikan pulak ada baby...SP menganyam ketupat dgn mak dan abng dia.

Pagi memasak, tghari memasak, petang memasak..malam lagi masak mmg aku penat giler. Lepas isyak jer mmg aku terus tido. Takde masa nak layan TV ke apa..Raya pertama pergi ziarah umah2 pak2 dan mak sedara SP. Yg aku sakit hati dorang ni suma dari berbuka lepas makan suma berambus gitu jer. Takde nak tolong kemas...tinggalkan. Mentang2 lah aku tak puasa.

Hari Raya kedua mcm tu jugak. Pepagi aku dah bangun masak nasik....aku blum abis masak lagi..few group dah siap melantak kat meja makan..mmg sakit hati tapi aku diam kan jer. By 10 pgi kami dah stat kuar konvoi beraya...hmm lupa aku nak cerita perihal abang sulong SP yg kawin org sekampung..menjenguk muka anak beranak cucu cicit pada pagi raya ..tu pun dtg makan jer!...bkan nak harap hulur $$$ ke, tenaga pun tak.

Lepas balik beraya raya ke 2 tu, aku siap2 nak mengemas, sbb mlmnya aku nak balik ke Rawang. Aku nak singgah rumah dulu, basuh kain apa patut. Sdg aku lepas mandi nak solat dan mengemas, aku dgr suara MIL aku kecoh2 sbut2 nama aku...ada ka dia kata aku tido!. Siap cari aku kat bilik n sound.."masak la na, bla bla bla"...aku diam jer tak ckp apa2. Malas aku nak layan...lpas aku solat aku dgr dia dgn kak2 SP masak, tapi aku bantai kemas kain baju...then tido. Takde masa nak layan weh.

Yg aku sakit lagi hati, bila SP kata mlm tu nak blik dia menjegilkan mata...siap kata "bukan cuti seminggu ker??" hello, aku cuti seminggu pun bkan aku takde mak, takde keluarga...nak suh aku lelama kat situ supaya bole jadi tukang masak jer ker????

Mlm tu kami bertolak kul 10 lebih dan sampai Rawang dalam kul 2 pgi. Sempat lah membasuh kain dan sidai. Kemas umah sket2..Pagi2 dalam kul 9 kami dah bertolak balik ke Sg besar. Sempat singgah dirumah kawan di ijok. I tell u. Leganya aku dah berada di rumah mak aku..aku ada byk masa, rehat, masak, tido..suma teratur takde org nak bising2 suh bla bla bla..

Sempat gak beraya di rumah sedara mara. Selebihnya kami kat rumah jer lepak. Off pulak asyik kol2..apa nak buat terpaksa melayang...berada lebih 3 hari dirumah mak pun aku dah rasa boring. Mak asyik pot pet pot pet......ada je benda yg dia nak bebelkan mende2 kecik diperbesar2 kan.. Aku rasa mcmana akak rasa..padanlah dia malas nak bercakp2 dgn mak.

Hari sabtu, SP ajak aku balik Rawang..sukanya aku. Tak mau mak terasa, aku bohong sunat kata ada org nak dtg beraya kat rumah, so kena balik awal....dalam kul 5 ptg kami dah sampai rumah sendiri. Malam tu kami mengemas....aku melipat kain ..susun apa yg patut...dalam kul 12 baru tido..rumah siap berkemas...baju siap berlipat...

Letak kepala diatas bantal dan katil sendiri, mmg aku tak bole gambarkan betapa nikmat dan syukurnya berada di rumah sendiri.! dah beberapa malam berhimpit2 dalam bilik kocik, tido atas toto nipis..akhirnya .........

Hari ahad pagi pun kami isi masa dgn bersarapan kat luar..mengemas dapur. Puas hati, kemas dan rapi.Di samping tu aku siap isi kuih muih ke dalam bekas dan letak gelas kat meja luar manalah tau ada org datang pulak kan....

Ptgnya dari pukul 5 aku bantai beraya di rumah kwn aku, kwn2 SP...ending dkat pukul 10 mlm..sbb dah cukup rehat, takle rasa penat sgt...cuma mgkin poket aku will be kosong.....spending on minyak jer dah dkat 3 ratus..blum lagi belanja lain..duit raya pun byk gak....bdak2 pnye duit raya pun byk tahun ni..Alhamdulillah...

Tahun ni aku takde plan nak buat open ke hapa...sapa nak dtg umah, dtg jer..takat nak masak emergency tu bahan2 suma ada..jadik kalau ada yg nk dtg tu...tepon jer lah 2-3 jam awal..kalau tak makan kuih raya jer ler...






September 16, 2009

Raya dah nak dekat sgt2..


Sedar tak sedar dah hampir sgt kita ni nak berhari raya. Lama tak lama, pejam celik dah nak sampai kat ujung ramadan. Sedih sekali aku tak dapat memenuhi hajat nak berpuasa penuh tahun ni. Nak buat mcmna.. uzur azali. Tapi aku bersyukur sgt2 tahun ni Ramadan aku lalui dgn tenang. Dugaan bermacam2 kami tempuh dgn tenang. Yelah mana taknya, dgn amal dok kat hospital. Aku bersahur dan berbuka ala kadar jer kat hospital. Mana lagi anak dan bapaknya yg termissed sahur tak pernah2 dek kerana aku kat hospital. Tapi dugaan tu suma ujian dan ujian tu pasti ada ganjarannya Insya Allah.

Tahun ni pulak Ramadan penuh dgn peperiksaan. Kakak menempuh UPSR seminggu lepas puasa, abis UPSR periksa PSRA pulak. Insya Allah khamis ni abis lah.

Mcm tahun2 lepas jugak aku banyak solat terawikh kat rumah. Malas nak ke masjid dek kerana tazkirah tu dan selalunya aku ada byk masa lebih kalau solat kat rumah. Bole la berehat atau ngemas mana2 patut. Rezeki ramadan pulak tahun ni mmg murah. Buah mangga depan rumah tu mcm beria2 berbuah. Byk sungguh. Lepas abis kena curi berbuah lagi, itupun dah byk aku sedekahkan kat jiran2 dan kawan2...Alhamdulillah.




Baju raya bdak2 lama dah aku settlekan. Order dan beli sket2. Jadi menjelang raya cuma carik baju kurung dan baju melayu jer. Jimat masa dan tenaga. Bebuka puasa pulak, mana yg dan jer. Kalau awal2 tu sempat gak balik masak, tapi menjelang akhir ni sbb buka awal tak dan wat apa...dan jawabnya bazar ramadan. Tapi dek kerana hari2 naik bosan pulak nengok lauk yg sama jer. Ada takde sup tulang penawar duka. undangan berbuka kat hotel2 mmg aku tak amik sejak bibik takde ni. Ya lah, kalau aku pegi kesian kakak nak berbuka apa dia nak makan..bagi aku makan ala kadar tapi kat rumah sekeluarga lebih afdal dan lebih membahagiakan.................

Tahun ni pulak aku tatau kenapa berkobar2 semangat nak wat kuih raya. Mgkin sbb anak2 mendesak nak buat kuih raya, ataupun mmg ada oven baru dan nak mengtestnya...tapi mmg sbenarnya buat kueh sendiri lebih seronok dan lebih jimat. Walaupun penat, tapi puas hati. Sedap tak lain cerita...

Minggu2 terakhir ni jadual penuh jer. Dari hari isnin sampai khamis, aku dah plan nak buat apa. Nak mengemas dapur, nak mengemas bilik, melipat kain..cuci bilik air..kemas hall. Dan last sekali membakar dan mengukus kek pada malam jumaat nanti. Pakaian anak2 suma dah di pack ke dalam bag. Cuma pakaian aku laki bini jer belum. Since anak2 dah merengek nak kasut raya, insya Allah malam nanti bawk lah kejap carik apa yg patut...bunga api dan mercun pun apa kurangnya. Beli lah sket2. After all masa ni la dorang nak berseronok kan. Kita sebagai ibu bapa ni ikut jer. Bila dorang dah remaja nanti for sure dorang tak nak benda2 ni lagi.

Yang paling seronok mestilah anak2. Hari2 menerai baju raya..menghitung hari nak balik kg. lagu balik kg tu berkumandang dari pagi sampai lah seblum tido. Bahkan masa mandi pagi pun si amal sempat menyanyi lagu balik kg...seronoknya melihat gelagat diaroang.

Bagi aku dgn SP, tahun ni biasa jer. Aku beli 2 pasang baju raya ala2 biasa jer. SP pulak mmg tak nak beli baju melayu, recycle yg 2 tahun lalu...cuma katanya nak beli shelai dua suar jeans dan tshirt jer. Skg ni cuma tinggal nak make sure rumah kemas dan clear jer seblum bercuti panjang.
Tahun ni kami akan balik terus ke Sg Besar dari Johor. Takde singgah2 rumah lagi. Pendekkan masa dan perjalanan jadinya kena pastikan rumah are in order supaya balik nanti kepala tak serabut.

Oklah, selamat hari raya aidilfitri kepada suma....semoga selamat sampai ke kg masing2 dan hati2 di jalanraya..


September 8, 2009

Dugaan Ramadhan.........

After spending 3h2m kat sepital Selayang akhirnya hari sabtu tu Amal discharged. Pnyalah panas tghari sabtu tu. Since dah bape hari takde kat umah, aku decided to singgah pasar borong selayang cari benda2 dan barang2 masak. Punyalah panas..mcm nak terpecah kepala...and during berbuka aku rasa mcm kembong dgn air jer..

So glad to be home. Lepas beberapa hari berbuka dan bersahur kat hospital akhirnya dapat aku balik umah..Amal pun dah ok. Nasib takde yg serius. Masa aku kat hospital subuh Jumaat tu kakak kata dorang tak bersahur. Sedih aku dgr. Pukul 7 baru terjaga mmglah takdan nak makan apa2. Alhamdulillah walaupun sekolah, dia tahan berpuasa. Dan petang tu kami berbuka sama2 kat hospital. Hospital selayang pnye peadetrik wad ditutup sbb H1n1 jadik dorang campak kami kat wad lelaki. Nasib baik kelas 2, dan takde org lain kat bilik tu. Kalau tak haru. Mana tak wad lelaki, yg sakit terkangkang sana terkangkang sini, belum lagi yg memekik2. Tak sabar itulah namanya makhluk bergelar lelaki.

Mmg boring giler dok kat sepital lebih boring lagi kalau amal boring. Asyik nak ajak berjalan jer. Pulaknya tempat dituju kedai kat sepital tu..mmg segala mala mahal..RM50 just for 3 hari dok sana. Memacam dia nak beli..Kena x ray, kena ultra sound, kena drip suma dorang buat tapi aku kagum gak ngan bdak nakal tu..tak nangis skit pun..MMG hebat.

Pengalaman berpuasa dan bersahur di hospital mmg dugaan bulan Ramadan org kata. Tapi tiap sesuatu tu ada hikmah dia..aku berharap mcm tu lah.

Sementelah kat hospital, call menderu2..masa tu lah sumanya urgent sampai aku dah fed up nak layan..klau ler aku yg sakit, tercungap2 nak mati gamaknya camne lah?..entahlah dorang kat off ni, masa aku ada suma tak peduli betapa susah aku nak handle suma2 benda tu..bila aku takde tau korang cam ne?...padanlah dgn muka.

Aku letih sgt hari ni. Aku rasa aku masih tak cukup rehat lagi.....i wish bole golek2 kat katil dan ZZZ...baby sitter pulak time2 cam ni nak cuti, Sabar jer lah....betul2 dugaan nih..dgn beratus email nak kena respond. Nasib bos takde.





August 24, 2009

Ramadhan datang Lagi.......

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna
Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula
Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti
Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan
Selangkah demi selangkah...Dengan rahmatMu
oh Tuhanku...Ku tempuh jua
Bila dgr lagu Man Bai dgn Raihan tu rasa sayu jer........


Alhamdulillah, hari ni dah hari ke 3 Ramadan. Syukur Alhamdulillah dapat juga menempuh ramadan kali. First day ramadan aku mendapat SMS dari kawan ku Salmi. Memberitahu bahawa suami kepada Has (salah sorang classmate masa form 5) meninggal dunia kerana kemalangan. Kisahnya arwah suami Has tu balik keje masa dekat jalan bengkang bengkok kat Batang Berjuntai tu di langgar. Sedihnya aku dgr. Dugaan paling hebat dia awal ramadan ini untuk Has. Cerita Salmi, masa dia datang menziarah tu Has masih kat Hospital. Anak2 nya yg 3 org tu menangis jer. Aku tak bole bayangkan. Kalau dah ajal sekejap jer. Nasib kita ni tatau lagi mcmna.

First Terawikh aku x dapat pegi sbb masih lagi uzur, Alhamdulillah dapat berpuasa Ramadan tahun ni. Harap2 dapat lah puasa penuh Insya Allah. Malam kedua aku pi berterawikh kat Masjid dkat umah aku. Mcm tahun2 lepas awal2 ni mmg penuh sgt2. Sampai takde tempat untuk jemaah perempuan. Nasib aku pg awal sket, dapat lah port kat ujung2 tu. Azam tahun ni moga dapat penuh pi terawikh Insya Allah.

Tapi yg tak syoknya, lepas 4 rakaat ada tazkirah. Makan masa 45minit baru sambung lagi 4 rakaat then tazkirah lagi. Kata SP masa mlam mula2 pun mcm tu, endup habis dkat pukul 10 lebih. Aku tak paham, kenapa mesti buat tazkirah ketika terawikh. Dan benda2 yg nak ditazkirah tu benda2 yg org suma sedia maklum pasal kelebihan puasa, terawikh qimaullail dsb..bkan tak bole cuma personally aku rasa tak kena. Pulak tu masa solat isyak, imam baca surah yg pjg2. Hinggakan aku sendiri dah hilang khusyuk. Akhirnya lepas 4 rakaat jer aku balik and sambung lgi 4 rakaat kat umah. Masa aku nak kuar dari masjid tu aku dgr lah org yg bagi tazkirah tu kata, org yg solat terawikh 4 rakaat then x dgr tazkirah tak mendapat berkat dan rahmat dari Allah. Siapa dia nak menyatakan tu?..Berkat dan rahmat tu hak Allah. Biarlah Allah yg menentukan. As for me, aku tak nak sambung. Lagipun aku bawak bdak2 yg bukan bole stand still lelama. Lgpun aku sambung lagi 4 rakaat kat rumah. Biarlah Allah yg menentukan samada pahala, berkat atau dosa sesorang itu..
Malam tadi terawikh sungguh seronok, selain solat isyak imam baca ayat2 pendek dan mudah ketika berterawikh pun begitu. Ayat yg mudah2..dan sekejap jer dah abis 8 rakaat. Aku tak mampu nak tunggu sampai 20 rakaat. Mcm biasalah bdak dua org tu cepat mengantuk dan tak bole lelama. Itupun nasib ada bawak buku untuk keep them busy. Tapi tu lah bdak2 mmg tak bole nye dok diam..ada jer. Lagpun hari keje payahlah sket, nak bangun awal kena tido awal..hasilnya balik terawikh jer buummm terus terlena....

Alhamdulillah, puasa ni jugak aku diberikan kekuatan untuk bangun qiamullail...solat sunat. Harap2 berterusan sampai akhir ramadan. Mcm tahun2 lepas, tahun ni pun aku masak, lebih jimat lagipun lauk tu bole disimpan untuk sahur. Kecuali saat2 kecemasan. Memandang skg ni cuti sekolah aku tak susah hati. Kakak ada di rumah and aku dah train dia masak nasik. Menjelang pkul 4 ptg aku kol lah dia suh kuarkan apa2 yg patut..
Kalau first day dah makan ikan kukus, hari kedua daging black pepper dgn paceri terung...smlm agak sempoi. Sambal tumis cili apa, kerabu mangga dgn telur dadar jer..simple mudah dan tak byk keja nak buat..hari ni Insya Allah, ayam masak merah dgn sayur peria udang. Sambal masih byk lagi dan maybe ikan masin..senang jer..bila lapar suma bole makan..kan???
Sahur pulak aku ni mmg tak bape selera nak makan. Org kata makan sesuap dua buat syarat. Sbb itu aku make sure bila berbuka aku makan kenyang..so bila sahur tak makan, or minum milo jer pun dah cukup..

Dah 2 hari puasa kat umah, bantai tido....harini berkerja pulak. Takde apa2 beza cuma agak boring sbb bila puasa mesti rasa sejuk sgt2 aircond ni. dah pakai 3 layer pun masih rasa sejuk.

Semoga dapat mengekalkan konsistensi aku beribadat dalam bulan ramadan kali ni...anak2 pun dah sibuk nak beli kasut raya..selagi tak beli tak berenti lah dorang dok ulang2... Weeknd ni ada cuti so panjang sket, Insya Allah nak balik berbuka kat kg aku. Maybe masa tu lah dok silau2 baju kurung untuk diriku sendiri! ....dan baju melayu untuk kedua hero2 aku tu...


August 20, 2009

Apa Daaaa.....

Lately, aku ditahap bosan gaban pasal tempat keje aku nih. Bukan apa, tau la tgh cut cost tapi takkan lah sampai begitu sekali, sampai nak menulis cari pen pun takde. Dont tell me kat situ pun nak cutcost? bape sen sgt ker reganya. Seingat aku dari mula keje dulu aku perasan dah yg makcik tukang order tuh kedekut. Ada pen best2 order simpan dalam laci dia. Paling tak kalau mat2 saleh kasik yg mahal2 tang kami kulikang mintak ni, bercinta. Dulu2 aku notice adalah gak dia beli pen, pensil, pemadam and pembaris. Lately, mula2 pen takde, then solufentape...now suma pun takde. Kat almari stationery simpan stok tu yg ada cuma fasterner, stapler refill, sebatang pensil 2B dan dua bijik pemadam..aaah please lah.

Since aku ni dah fed up everytime mintak byk sgt cengeih dan cengkadanya, akhirnya aku decided nak beli pen dan alat tulis sendiri. Beli jer kat mydin..berapa RM jer dah byk aku dapat...dan everytime dia datang kat meja aku,sengaja aku tayang pen2 berbundle2 or berkotak yg aku beli...and bos aku pun mcm notis. Suma pen2 tu aku dok label dgn nama aku. Yer lah harta aku kan!...ciis cheaps..

Satu hari receptionist aku mintak pen dgn dia. Tau apa dia kata: nanti bila2 mat saleh tu travel kat mana2 aku suh dorang amik pen2 free kat hotel tu...eeek leeeeh apa barang lah minah tu. Skg ni aku rasa terlampau sgt lah dia tu. Kadang aku bengang dan berang dgn dia, aku malas nak layan. Malas nak peduli...nak2 lagi muka cam sial jer hari2.

Lagi satu aku cukup tak suka kalau dia berckp dgn JLO. Klau bercakap tu mau makan berjam2. Dari berdiri sampai duduk kadang sampai 1 jam sanggup. Tak lain mengumpat, mengata org...komplen bla bla bla....sbbnya depan cakap C#0*. Kalau tak de niat mengata org apsal tak cakp omptuih je ye dak.

Dan everytime dorang berborak berjam2 gitu, mesti ada kes..mcm kes aku kena warning haritu cam tulah. Receptionst kata lepas bergebang berjam jam for sure ada yg kena. Honestly aku mmg bengang dgn JLO tapi aku lagi bengang dgn minah sekor tuh. Apa benda org lain ckp suma tak caya, suma tak mo dgr tapi kalau JLO ckp suma caya..suma iye. Tu sbb satuhari aku x tahan aku sound jer direct si minah tu..kalau ko nak tau citer ko tnye kat aku, tapi aku ckp ko tak percaya WTF ko tnye aku gitu.

Bukan sorang dua yg komplen pasal perangai JLO tu, bahkan customer komplain pun. Tapi everytime konon2 dia tnye aku nak mengesahkan, bila aku dah cerita tak percaya...so what the hack kan.

Satu contoh, few months back JLO ada buat trip ke whse. Dah la pakai baju jarang menambakkan baju dalam, pendek pulak tu. Jadi bila dok alih2 check2 barang tertonggeng2 nampaklah lurah B*nt*t dia tu. Semua pekerja lelaki kat tmpat tu feel disturbed. Itu pun aku cerita kat dia, tapi apa dia buat?...takde apa pun. Takde pun ckp kat bos..tapi kalau pasal aku JLO komplen cepatnya sampai ke boss. Mcm kes Adi hari tu pun cam tu gak. Dia tau sapa yg salah, tapi dia tutup sebelah mata jer. Walhal byk kali aku perasan dia cucuk aku suh mengadu kat boss pasal JLO sejak zaman bos janggut aku tu lagi tapi nasib baik lah aku ni ada akal lagi...mujurlah aku x ikut or dgr apa dia ckp....celaka k*f*r mmg hobi dorang nak melaga2 kan sesama sendiri. Aku masih berpegang pada prinsip berani kerana benar....dan kalau org nak jadi anjing menyalak bukit biarlah kita jadi batu dibawah dok dendiam....jgn dok ikut nak jadik anjing gak.....mengalah bukan bererti kalah org kata bahkan berdiam diri dan mengalah itulah adalah satu kemenangan.

Lama2 aku fikir, bosan nak melayan karenah depa dua tu, aku buat bodoh jer. Wat tatau...sampai masa ada peluang lain berambus jer.....aku sgt cintakan kerja aku nih..sangat mmberi kepuasan tapi pada masa yg sama aku feel so sick dgn environment dan org2 disini.................
Ya Allah bagilah aku ketenangan dan kesabaran.......AMIN

August 18, 2009

Of Letting her Go..


Minggu lepas kakak pas borang untuk diisi. Borang permohonan ke sekolah berasrama penuh. Dalam borang tu ada lah senarai senarai sekolah berasrama penuh yg bole di pohon berpandukan kepada keputusan UPSR percubaan. Memula aku tak ler rasa apa2..sbb mgkin formality sekolah nak pas borang tu. Tapi semlam aku rasa one kind pulak sbbnya kawan baik kakak si Nurul tu dtang. It seems dorang dah berpakat dgn sorang kawan lagi si Alia untuk choose sekolah asrama mana dorang nak..and one of the top choice was Sek Berasrama Penuh Sabak Bernam. Si Alia ada ramai relative kat sana...si Nurul pun...dan kakak of course lah sbb kg aku...tempat kelahiran dan rumah mak kat sana....

So aku masih samar2, terpikir nak let her go dgn umur yg muda cam tu. Rasa berat hati pulak. Ye lah nanti masa nak bersama mesti terhad, mesti payah nak plan kemana2..sbb kalau nak kemana2 or makan apa2 asyik terkenangkan kat dia pulak..n will missed kalau sorang tak de kat umah..Walaupun kalau ada pun asyik bergaduh, memekak..dan aku akan dan ayah dia akan dok membebel remind pasal solat, remind pasal basuh kasut or remind suh tolong buat susu adik....

Honestly, aku tak bape confident untuk dia dapat 5A, berdasarkan keputusan percubaan dan ujian..paling2 pun aku rasa 2A or 3A but aku tak nak bgatu dia..taknak confident level dia tergugat gitu...everytime dia tnye nak bagi apa kalau dapat 5 A..jwpn aku senang jer.......bawak mai balik slip UPSR with 5 A then we discuss apa nak...selagi takde ...No 5A, no slip, no talking..


Aaah, time flies so fast..sekejap jer dia dah masuk 13th years..dah jadi teenager pun..rasa mcm baru jer tgk dia merangkak....tgk dia belajar jalan..now she has grown up..and I m become more older..ehek ehek..




And this morning masa on the bike...pikiran aku asyik melayang pasal tu.......................towards nak sampai masa singgah kat Petronas aku sound kat SP....I dont think I m ready to let her go....Been thinking to send her to normal sek men nearby our area....and once PMR result then only decided where she want to go..SP knowing his calm and cool..only mengangguk........................

Sebenarnya.......aku tak ready lagi nak melepaskan dia ..too young...tahun lepas cuti penggal ke 3 masa dia duduk di kg dgn atok for 6 weeks (tu pun 2-3 x balik Rawang) aku rasa mcm tak best..mcm aku kata, nak makan kat mana2 restoran asyik teringat kat dia...makan apa2 kat umah pun kalau lauk kesukaan dia ada, teringat kat dia.....lagi2 dua bdak kenit tu.......asyik nak kol jer......................................................

August 5, 2009

Selesema B*b* @ H1N1






Malam semalam, lepas maghrib aku bawak amal ke Hospital Selayang. Batuk dia semakin teruk, bertalu2 tak berhenti2. Sejak Jumaat lepas dia demam panas, tapi since demam dah takde, batuk pulak. Kesian kat dia, aku pun decided dgn SP nak bwak dia pi hospital terus.


Syukurlah kakak dah besar dan bole diharap, aku suruh dia bawak delin pi mengaji and bawak kunci rumah manalah tau balik lwat pulak. Masa kami sampai kat kecemasan Hospital tu..mak aii pnye le ramai org yg rata2 pakai mask suma. Kat emergency tu mana kes kemalangan ambulan antar org sakit dan macam2 lagi. Jadik dorang dah buat satu kaunter khas dgn bilik rawatan khas untuk H1N1. Masa pendaftaran tu lagi dorang dah kasik mask suh pakai. Masa tu lebih kurang kul 8.45pm amal dapat no 255..usssh byk no tu. Tgk jelah gambar kat atas tu...ramai giler.






Ni pulak bilik pemeriksaan, punya lah ramai orang berkerumun yg rata2 bdk2 kecik demam panas tak kurang jugak org2 dewasa. Siapa2 yg demam tu immdiately dorang amik darah, kalau tak demam dorang terus suh amik ubat kat sebelah bilik dr tu. Ramai betul aku tgk yg dapat MC. berbuku2 MC hospital diguna smlm.
Penat berdiri aku duduk, penat duduk aku jalan..gitulah sementara nunggu giliran. Pulak tu kena pakai mask, aku rasa rimas betul susah nak bernafas dan rasa sungguh tak selesa.
Lebih kurang pukul 11, baru la clear cket dan masa tu barulah dapat giliran nama amal dia panggil. Dah tertidor, berbaring bagai si amal sbb ngantuk. At same time kami kol umah jugak nak tau bdak2 kat umah tu..It seems dorang dah bentang tilam dpan tv dan delin pun dah tido. Lepas periksa by Dr, amal disuh amik ubat. Dan kalau dalam masa 3 hari masih demam lagi, kena dtang hospital lagi..itu yg dr suruh. Amal dapat ubat batuk demam dgn antibiotik.
Suma selesai around 11.15pm. By the time sampai umah dah dkat pukul 12. Punyalah mengantuk penat..mana kain baju tak dan nak melipat, nak kemas dapur. seminggu dua sejak tak sihat ni rumah mcm kapal karam and aku mmg totally tak tahan tgk..tapi tak daya apa nak buat..taksabar nak tunggu sabtu. Tapi since batuk aku semakin menjadi2 ni taktau lah cam ne..
dgn keadaan yg berasap gini, aku takut jer batuk aku bertukar menjadi semput pulak..............aku rasa semakin serius dah H1n1 ni and better sapa2 nak gi mana2 tu tangguhkan dulu. Keadaan tak berapa bagus la ni. Patut dok dirumah je.
Sekolah anak2 aku semalam pun dah bekalkan mask. Harap2 delin tak jdik teruk batuk dia tuh, kalau tidak gamaknya kena dok kat wad lagi lah naya..boss aku pulak masih bercuti. Aku harap2 dia balik lambat lagi..he he he..

July 31, 2009

Wise Man say.....

Wise man say..only fools rush in....
Let me tell u a story...a funny and some may say disgusting story...remembered in my previous blogs i did mentioned there's a species that always to find ppl fault..always tried to show to others that "SHE's" the best....this time..the best thing happen to her.
Recently, our receptionist whispering to me that she had bad experience..so called shit experience....
In our office floor, we have 2 toilets for ladies. One is for executive (which no one except Jenab used it) and the others is the normal toilet which every ladies in this off goes for thier big n small business including me. There were 3 single door in the toilet. The first door is toilet bowl + pipe, the 2nd door was the toilet bowl w/o pipe -which for sure I wont use this!!.. and the last one the squat toilet with water /piping.
As usual my normal use will be the 1st one....else if occupied then i will choose the 3rd one..So happen, one day our receptionist (who confirmed will use the last one...u see, I knew each of them on which toilet they will choose. As for the receptionist and the other girl, they are not used to the toilet bowl (kampung type, ha ha ha...choose the traditional type) will go to option 3. So after she had her business (do no big or small..dont ask..) she noticed that someone entered the 2nd toilet before. After washing her hands, she was trying to get the tissue paper from the 2nd room toilet and saw something that she shouldnt see at all.........a shit!, which was not been flushed by the GOOD soul. The way she told me, it was so huge, and could not understand how the hell ppl who throw that out not using water to clean it?...cant imagine sorry!..and she was confirmed who the culprit was and the culprit dont even wash her both hand..yuck!.....we had a laugh when she told me the story and i was simply teased her to flush that ....finally i was been flushed by the cleaner..the good soul cleaner. We discussed about that and cant imagine ppl doing that and been wondering how did she handle her own toilet at home!..gosh...
Few days after the incident, the 'GOOD' Soul her self told me one day, when she intended to go out for meeting and asked me to call her on her mobile, she pop out the story...her hp was been flushed to the toilet a day before...and its completely rosak.......poluted by her own shit ..ha ha ha..I was not showing my suprised but pretendly show my sympathy..aaah hate to be hypocrite...but what to do?...
And when I told the cleaner and the receptionist..we had a good laugh...this is what we called...Punishment from GOD. Doing bad thing to other or aniaya orang lain akan di balas....
what do you all think??

When the time come......u wont escape not even a second!

Bila dah lama tak tulis aku pun dah lupa..padahal masa peristiwa tu berlaku, berkobar2 semangat aku nak post kat blog sebagai citer nak share. Alih alih kalau tersimpan lelama lupa..Ada dua insiden yg aku nak share happening lately.

Petang ahad lepas kira2 kul 5 petang, we intend to go for groceries shopping. Knowing that nothing left in the fridge and further more SP dah gaji, apa lagi time to kerjakan..Lagpun around 7pm ada racing F1 yg SP dok sebok nak nengok. Believed me sbb asyik layan F1 aku dgn anak2 dah tau dah the drivers2 pnye nama..dari Phillipe Massa sampai ke Button dan ntah sapa2 lagi lah...

So around 5.15pm dah tercongok lah kitorang kat NSK. Pnye le ramai umat bershopping, sbb gomen dah gaji punyalah pack NSK tu. Aku pnye listing pun taklah byk sgt cuma barang2 kering jer (kat NSK kalu nak beli barang basah such as ikan, udang and else kena pegi time2 middle of the week - Tue, Wed and Thursday jer sbb time2 tu baru2 dah murah sket compared to wknd yg harga mahal dan ikan tak bape elok)..Ttba phone aku bernyanyi pulak lagu Because u love me to...aku tgk nombor eeeh..no tepon cikgu amal ..bila aku angkat jer dia dok kata..ada kat mane? aku kata kat NSK..then dia kata bapak mertua Hassan (neighbour selang 4 umah dari umah aku) meninggal. Kata takde org lelaki nak tolong so mintak SP tolong datang..then aku kata ok..

Before that, aku nak flashback dulu pasal si Hassan ni. Hassan ni mmg peramah orgnya. Masa kami mula2 pindah pun dia datang dan ada 2-3 kali dia buat openhouse aku dgn SP datang..and ada 2 x kitaorang buat openhouse dgn birthday kakak dia pun datang. So kenal dia and wife so as anak2 dia (3 org suma perempuan). Hassan mmg aktif persatuan penduduk. Suma org kenal dia, suma org suka dgn dia sbb kerendahan hati dia..he is very humble. Hassan dulu keje dgn pemaju yg buat taman perumahan kitorang tu. So bila dia kena VSs, i think dia dapat rumah teres setingkat macam kitorang tu dgn and then dia buat sket renovation..nampak luas dan cantik umah dia. Lepas berenti keje Hassan ni buat keje jual2 ikan kat pasar borong selayang. Sbb aku rasa dia honest dan humble kejap jer dia maju..dapat beli mula2 satu lori 1 tan..and then tak lama lepas tu lori 3 tan..and keta pun dah tukar..aku tak ingat keta asal dia but later on dah tukar ke toyota Altis. Masa kalau ada terjumpa kat umah ke dia akan citer sket2 pasal bisnis dia. Pasal dia dapat supply ikan directly ke restoran or terus kat super market mcm carrefour and else. Cuma katanya payment agak lambat sket lah....Pepagi pukul 4 jer dah dgr dia stat lori keluar ke pasar borong, itu belum lagi tapak2 pasar malam yg dia dapat..byk jugak kat area rawang tu..Ada beberapa kali kami beli ikan kat dia..and dia bagi special discount..and ada sekali terjumpe kat pasar borong selayang..dia pun bagi harga murah untuk ikan2 dia yg kami beli..

Setahun kebelakangan tu, lama juga kami tak nampak Hassan. Selalu ada nampak kelibat or kalau hari Jumaat aku tak keje nampak gak dia pi masjid semayang jumaat..tapi jarang bawak keta altis tu..biasa aku nampak dia pi dgn lori kecik 1 tan dia tu........and out of sudden ttba je dah tak nampak dia langsung..ttba suma org mcm senyap je tatau mana la pi si Hassan. Sampai lah Hari raya tahun lepas pun tak nampak dia...selalu sblum raya dia akan datang salam..wish selamat hari raya to SP or terjumpa kat BCH masjid berterawikh...(aku salu nampak dia dgn anak perempuan dia je pi terawikh..tak pernah nmpk bini dia ikut pun)...so cerita tu senyap kat situ jer..hinggalah satu hari aku melawat jiran selang 2 rumah dari rumah hassan sbb wifenya bersalin barulah tau..yg Hassan dihalau keluar dari umah oleh bini dia.....tu pun dah lepas setahun baru aku dan SP tau......


Berbalik pada citer bapak mertua dia tadi, lepas aku bgtau SP cikgu raja called bgtau pak mertua Hassan meninggal SP terkejut..eeh..baru jer kul 4 tadi nampak dia memunggah2 ikan dari lori...ttba jer ...well kalau dah ajal tak kira kan....itu yg ku kata kat SP.

Lepas tu kami pun rush.. nak bayar satu hal sbb ramai org. Tapi byk lagi list barang yg belum sempat nak bli. Since dah kecemasan kan..so rush we all balik, masa lalu kat dpn umah Hassan nampak ramai dah org lelaki kat depan umah dia..lepas park keta, aku suh kakak kuarkan barang2 then aku cepat tukar baju kurung...bawak duit sket pi umah Hassan. Masa tu ada 4-5 org pmpuan kat hall and aku nampak sorang lelaki mengadap mayat tgh baca yassin. Aku salam kat org2 yg ada and stat baca yasin. Si tuan ruman aka bini hassan (masa ni aku taktau lagi yg dia dah jadi x wife) kuar masuk2 umah..suh anak2 berkemas..gamaknya nak bawak mayat balik kg..kat kedah. Sbb ayah dia datang for few days then ajal pulak menjemput.Yg aku terkilan sgt kok ye pun salam lah org yg dtang..ckp lah terima kasih ke hapa..ni tak...buat taktau buat muka sombong poyo pulak..aku buat dek terus baca yasin sampai abis then aku kuar...aku lepak kat depan umah nieghbour selang 2 umah tu...masa tu jiran2 lain pun ada sama termasuk cikgu raja...baru lah tau cerita..yg mereka dah bercerai..and it seem si x wife tu dah nak kwin lagik 1hb August ...ada sorang lelaki dok selalu datang ( masa tu ada gak mamat tu) tu BF dia..and kisahnya minah tu tak bagi panggil org datang masa mula2 bapak dia meninggal tu.. Cikgu raja being a Kak Nam masa tu dok cek mayat tu...then ada ustad datang pun kata kena bersihkan mayat tu...minah tu kata takyah buat apa..nak bawak mayat balik kg...memglah tapi Ustad and cikgu raja kata kena kuarkan cincin2 dari tgn mayat tu..kena bersih kan dia..kena tutup mayat tu..(adaka dia tutup mayat dgn alas cadar ke apa, bangang betul) dgn kain batik berhelai yg panjang tu then letak mayat kat atas tilam...baru le dia buat..pnye bengap minah bodoh sombong..tu.

Neighbour2 yg dok lepak dgn aku pun kata dia tak salam pun org2 yg dtg ziarah, baca yasin adaka org salam dia paling muka kat tempat lain..apa menda manusia gitu??? dalam sibuk2 gitu nampak ler kelibat BF kehulu hilir..tak lama ME pun datang nak mengesahkan kematian and tak lama tu van jenazah pun datang...dalam pukul 7, off suma...si miinah ni pun teresak2 nampak nangis...naik keta altis dgn BF dia..ceh ceh ceh ..dan dari citer2 neighbour rupanya nak kawin 1hb August ni..hmmmmm..

2-3 hari lepas tu ada gossip2 terdengar yg Hassan ttba muncul kat taman tu..katanya nak menuntu harta sepencarian...bagus..aku skong sgt2..biar pempuan tak sedar diri tu kenal dunia..suma kesenangan dia tu hasik penat lelah hassan..senang2 BF dia nak amikk. Yg kelakar aku dgr anak2 hassan pun dok terlompat2 kalau BF baru mak dia dtg..ayah ayah...ish ish...(anak hassan umur 14, 9 dgn 7th). Kat lam bas sekolah pun kakak kata anak dia yg no 2 tu dok citer kta ada ayah baru..bagi hadiah bla bla bla...apa la dosa si hassan tu sampai gitu sekali minah tu brainwash agaknya. Padanlah menyombong sgt dgn jiran2 gamaknya takut org tau perangai bruk dia tu.. masa aku pi sekolah masa delin masuk sekolah tu aku nampak dia..dia takut kot aku tanye mana Hassan..tolonglah org x pernah nak busybody pasal umah tangga dia..kalau dia pnye perangai gitu tak payah tanya lambat laun org tau gak...tak sedar diri pnye pmpuan! mentang lah lawa lagi..mentang solid lagi..

So, aku harap2 Hassan dapat tuntut balik suma hak dia. Biar perempuan tu terbeliak mata..ingat Hassan bodoh??ada ka dia dok cerita kat org2 Hasan masuk pusat Serenti..sampai hati dia..tergamaknya dia burukkan Hassan walhal org tu tak mcm tu. Dan aku harap bila dah camtu..Hasan jual jer umah tu..biar perempuan tu dok tempat lain dgn suami baru dia..perangai sombong cam tu org kat taman tu pun dah tak sudi nak melayan dah........