October 27, 2011

Deepavali dan Patah Gigi...

Semalam cuti.  Tapi for few years, aku mmg cukup menyampah kalau taim2 deepavali ni taw.  Mana taknya, malam sbelum deepavali tu jejiran setaman yg berbangsa India akan raya hindu dgn bermain mercun gile2 babas pnye.  Kehebatan depa maen mercun tu mengalahkan sambutan raya cine. Mengalahkan sambutan new year kat KLCC lagaknya.  Meriah sungguh tak pe. Bunyi dentuman mercun yg kuat ibarat nak berperang. Itu yg buat aku sangat sangat sakit hati tiap kali deepavali.

Padehal india2 kat tmpat aku tu ramai dari kategori berpendapatan rendah. Ramai yg keje kilang je. Walaupun ada gak lah india2 yg kaya dan ada ada gitew. Tapi ramainya yg susah.  Depa cuma mampu dok umah kos rendah tu jer. Kalau ada pun umah teres tu bape kerat jer yg beli. Selebihnya umah sewa.

Malam Rabu tu anak sedara SP si Reen dgn Mila dan anak2 nya datang umah.  Plan dorang nak tido kat umah dan spend cuti hari deepavali dgn kami.  So malam tu lepas maghrib dorang sampai. Aku pun malam rabu tu sampai umah lewat sgt . Maklum naek keta bagai. Singgah NSK bagai beli barang2 basah kan. Dah hampir abis suma stock.

Biasala dorang kalau datang mesti suma tido lewat. Melayan citer2 best kat easteruk. Malam tu banyak citer2 best. Citer2 tamil pun best2.  Kat siaran tamil dan kat channel2 lain tu.  Citer feveret aku sivaji the boss pun ado gak.  Lepas kul 11 aku dah tak melayan mengantuk. Maklum hari keje. Jadual tido pun harus ikut hari keje kan.

Aku jer yg masuk bilik tido. Yg lain tu ntah hape2 dorang buat. Ada yg makan. Amal dgn delin lagi lagi. Kalau si zurri dan ein anak mila ada mmg seronok la dorang.  Kekdahya lepas kul 12 mlm berdentum2 bunyi mercun.  Pastu percikan mercon pun berserak di udara. Mengganggu sungguh tido aku. Memekak u olls.

Alkesahnya, SP dan suma bdak2 bertunggu tangga kat halaman umah. Mana taknya meriah u olls dgn mercun berwarna warni sebijik sambutan newyear kat KLCC gitew.  Haaish..menci tau.  Sampai pening the next day tu sbb tak cukup tido. 

Kalau hari coti lauk2 mmg happening, apatah lagi kalau ada org datang. Smlm mmg meriah sungguh lauk kami.  Tak menahan dgn kerabu mangga (lagi??..biasalah pokok mangga depan umah byk buah kan, anytime petik jer ler). Ikan bakar, sambal telur puyuh lah..dan ntah hape2 lagi.  Lepas makan, layan tv dan memasing tido.

Mlm lepas maghrib seblum mila dan reen balik, aku buat mee bandung.  Sajer nak bagi dorang makan seblum balik kan.  Since bdak2 terkinja2 dan terlompat2 kat luar sementara menunggu mila kemas barang2 dia, again india2 jenjiran maen mercun lagi u olls.  imajin bape byk duit dorang beli mercon..seingat aku mercon ala2 new year tu sebatang memakan rega seratus ringgit lebih taw. Tu pun aku pernah beli kat pasaran gelap masa raya 3 tahun lepas. Beli dua batang jer. Mmg meriah dan seronok sbb meletup2 dan kuar berwarna warni namun memikir kan reganya tu..hui nangess u ols.

Masa seronok sgt dan terkinja2 gitew..ntah camne Erin tgh berlari terlanggar dgn si Amal. Tak memasal keduanya melalak. Amal lagi lagi lah kuat. Pegang mulut sambil menjejeh2 darah kat mulut dia.  Mana tak menjejeh bila aku suh dia kumur dua batang gigi depan udah PATAH gitew.  Si Erin tak apa2 lah, cuma nangis sbb kepala kiri dia menghantuk gigi amal. Yg parah amat tentu amal lah..Abess patah pagar depan..haai.

Lpas dorang suma dah balik pun amal menangis tak henti2. Sbb darah bnyk kuar. Lepas aku mandikan amal beri tuala menekan gigi dia, dia masih menangis . Puas gak memujuk dia.  Malam raya hindu, biasalah citer tamil jer. Tapi citer tamil malam tadi mmg best dah kelakar. Bila dah gitew ketawa mengekek bdak yg takde gigi tu nampak lah rompong depannya kakakaka..gaknya ubat tahan sakit yg aku bagi tu berkesan lah kot. Tak sampai sejam dah tak sakit lagi.

Pagi ni, Amal nampak kelakar. Aku siap pesan dia kalau senyum tutup mulut. Sbb dua batang gigi dah takde.. Gelak sakan kakak menengok amal.  Siannya dah takde gigi ktanya.  Alah, gigi tu pun dah reput gaknya. Maklum gigi susu kan.   Aku pujuk amal, tak lama lagi akan tumbuh la gigi baru yg lagi cantik dan hensem.  Gigi2 tu pun dah reput benarnya.  Baru beberapa hari jer aku ckp dgn Amal gigi dia depan tu cam gigi arnab sbb isap botol susu sampai umur 6 tahun ari tu.  Rupanya gerak hati aku ni cam doa yek.. Hati dah berkata2, tak hensem anak aku kalau gigi kedepan gini..Nah, skg dua2 nya udah patah gitew...Buat sementara tak bape hensem lah hero aku yg sorang tu sbb bila senyum...2 pagar dah roboh.

2 comments:

HappyIrfa said...

kat sebelah rumah saya tu jiran india.dah lama dia beli rumah tu tapi tak penah duduk sbb dia duk Jb..so far tak tahu la rasa berjiran dgn diorang ni camner pe'elnya..tapi yg jiran berdepan umah mil tu..aduh.mmg menyakitkan ati.nak pulak time diorang mabuk.nak kuar rumah pun takut.

sian dia..patah gigi.takpe.gigi baru tumbuh lagi cantik

Anna said...

Irfa...fening..tu lah yg bole dikatakan berjiran dgn india ni..pertama of kos la bising nya yg amat..keduanya..bau..hissh ni tak tahan.terutama bila depa semayang..bau busuk gile. Tu lom amik kira bau hancing tau..hsbd kata dorang dok siram air kencing lembu kat halaman..ntah ya ke idak..taktau lah..tp mmg hancing giler lah.

Dah ada kuar sikit gigi baru dia...sian. Dia malu sbb kawan ejek