July 21, 2011

Kenapa saya x suka akan JLO...

Selepas 2 minggu masing2 bukan maen bersuka ria berjimba jimbi sbb bos bercuti balik kg.  Esok its all ended ya.  Hari ni kul 3 ptg bos akan tiba kat airport. Bermaksud esok pagi2 buta sure dia masuk opis pnya.  Apa pasal kan tak tunggu weekend terus yek?.  Masuk ari senin depan gitu gamaknya. Ni ari jemaat pulak masyuk cesss...Oh, baru ku teringat. Harus dia kena masuk sbb kena sain cek gaji gitu kan. Lau tak karang tak sempat kekdahnya..see prihatin gak org tua tu kan.

Aku ni benarnya mmg la suka bos takde kat opis kan. Ase gembira lagi suka. Tapi keje aku ttap berjalan cam biasa. Cuma ase bebas sikit nak bergerak cam tu. Kadang bos tu takde le mende pun cuma bila angin pus2 dia kureng baek tu mmg kena la tempias kat aku gak. Ape ada hal kan, bos ada pun kekadang aku leh gak curi2 layan tonton.com.my. Terutama nak layan Annisa yg dah nak sampai penghujung tuh. Kecuali kalau bizi sgt, mmg lah aku akan buat keje2 dulu. Hatta fesbuk pun tak menjenguk pe tah lagi kat tonton gitu.

So, bos ada ke tak de ke, aku tetap dok kat tmpat aku ni. Idak la aku nak berjalan2 ke, merayap ke hapa.  Mmg kebetulan pulak bos takde kali ni time2 tgh bulan so mmg takde urusan nak ke bank ke apa. Lau tak mmg aku kuar gak la sejam dua kan.  Selebihnya mggu lepas dan mnggu ni mmg ada jer kat opis time lunch tu.  Ada takde lewat masuk off sebb ada urusan or ada appointment dgn Dr ke.

Laen kesahnya dgn rakan2 sekerja aku yg laen tuh. Terutama si JLO.  Ada yg tertanya2 napa aku gelar dia JLO.  Well, mmg dia tu idak la ada persamaan langsung dgn JLO pun. Tapi aku rasa dia mmg cuba2 nak jadi cam JLO gitu. Nape?? sbbnya dia kalau pakai baju keje ala tak semenggah jer. Bila pakai kemeja or blouse tu elok jer baju tu. Tang butang tu kalau bole dia nak bukak sampai level 3 butang2 tu. Pendek kata nak sgt tunjuk aset tetet dia tu. Walau hakikatnya alah gaya nasik lemak 50sen kecik jer. Aku taktau lah kalau menonjol ala2 nasik lemak singgit setengah ke apa kan mau gaknya pi keje pakai  bikini kot?.  Ramai org komplen pasal dia. Mostly customer yg alim2 gitu. Dorang siap kadang tu x mo jumpa minah ni.  Dorang ada kata minah ni mcm nak jual tetet jer. Nak tayang tetet jer..padahal tetet kepek gitu..dorang sikit pun tak heran. Betul. Ni suma customer yg ngadu sama ada direct kat aku or direct kat agen /org ketiga. Mmg tu lah hakikat. Klau pakai baju tu kadang2 manjang nak dedah depan lah. Dedah belakang lah. Kalau tak pun yg jenis melekat kat badan tu. Ya mmg badan dia tu ada cutting la. Petite org kata walau dah anak 4 kan. Tapi dia tak tau org bukan suka tgk gaya pakaian dia tu bahkan org nyampah tau. Terutama lelaki2 warak kat tmpat client tuh.

JLO ni pulak aduhai kalau dia bercerita, susah giler nak berenti u olls. Very the long winded one.  Segala mala citer tok nenek akan kuar gak. Tu sbb kalau org bersembang dgn dia akan mengalami kesukaran untuk mematahkan perbualan termasuk la aku.  Dia mmg suka bercakap dan bercerita. Ada ciri2 riak sikit. Bila citer pasal apa pun ..sure dia kata ai beli yang mahal tu..bukan yg murah. Mmg aku notis tu ..perkataan yg mahal tu mmg sentiasa ada u olls.  Citer pasal dia beli ikan bilis pun, citer ai beli yg mahal tau..yg putih kecik2 tu. Yg seklo rm33 tuh...eleh, aku pun guna ikan bilis tu gak. Tak heran pun kan.

Memandangkan dia tu sgt suka berckp, becerita dan bergebang. So kalau bos takde tuh...hamboi, meriah dia sembang sana, gebang sini. Manjang jer takde kat lam bilik dia tu. Merayau ntah mana. Salu nya pi lepak kat tmpat geng2 dia leh cakap bahasa cina tu lah kan. Oh ya, JLO ni mixed. Campur Cin and Ck Tam..tapi x pernah mengaku ck tam bleh??. Padehal tang nama dia tu jelas nyata ada hujungnya Karuppan (Contoh la kan).  So dia mmg salu ngaku dia cina...ish, ish.

Dah 2minggu ni mmg aku perati dia meriah betul.  Maklum bos takde.  Tapi bila bos antar msg dari BB dia suh buat tu ke buat ni ke, mula la dia gelabah, bising2 dan membebel.  Sakit telinga aku neh.  Masa ari isnin aku cuti tu pun sama.  Kol aku kat umah.  One thing dia ni kalau ckp mcm nak jerit2 jer..(tone sore). So salu kalau dgr dia on the phone cam ada rasa sakit ati jer tau.  Tanya aku pasal keje lah, seolah2 aku x buat spt mana dia suruh. Soal org cam polis pencen gitu.  Masa aku angkat phone tu pulak aku baru lepas nangis sedu sedan gitu sbb teremosi dek keadaan mak kan...bila tanya gitu, ofkos la aku agak blank nak beri jwapan pn the spot.  Tnya aku ada antar email ke tak..aku jwp la,aku tak pasti..aku tak ingat ada ke tak..mcm ada aku kata.  Wah, dia tak puas hati u ools.  Padahal, akhirnya mmg ada email tu aku antar siap copy kat dia lagi..bleh??.  Dasar minah kelam kelibut tau dia.

Dia ni mmg jenis kalau gelabah dia akan buat org gelabah sama.  Buat keje tu mmg kelam kabut jer. Rilek la. Keje kena buat pelan2 tak leh nak gabra2 . Bila dia gabra, dok buat org gabra cam dia jugak, tu yg aku malas dan tak suka tu.  Mula la dia meraban dan meroyan sana sini bebel.  Dia ni gak set and species yg suka mengadu taw.  Sikit2 nak ngadu. Sikit nak citer kat bos.  Alah, dalam sales meeting pun bole citer perihal butang baju dia tercabut ...tu kira apa tu? meraih simpati ke gedik?

Agen2 pun x suka berurusan dgn dia. Salu jer dorang datang kat aku mengadu or nak mintak apa2.  Sampai ada sorang agen aku tu kalau tgk nama dia kuar kat HP dia, seboleh2 dia x mo jawap taw. Sampai gitu sekali kan.  Agen2 yg lain tu pun sama.  Sampai dorang kasik gelarang minah kepoh gitu.  Kadang2 aku bengang gak bila dia bagi arahan nak suh buat gitu gini. Alah, keje kita. Dah 5 thaun kita buat keje gini, takkan ler kita bodoh sgt kat.  Kadang dia treat mcm aku ni anak2 dia yg 4 tahun tu. Nak kena cakap semua. Kemon lah....padanlah dah byk kali dapat maid bangang.  Mana tak super cerewet kan, mmg tuhan bagi balasan la tu.

Satu hari dia dok citer2 pasal keta.  Ya la, setau dia mmg aku ni level mampu pakai keta iswara secon hand buruk jer taw...aku pun x penah ckp kat dia yg masa tu aku dah tukar iswara buruk aku tu kepada avanza  baru. Wat apa nak kecoh2 ye dak?.  So, laki dia baru jer membeli waja baru CAMPRO tu katanya. Wah bukan maen dia memuji hebat keta tu. Enjin bagus bla bla bla. Keta tu paling mahal antara set2 waja.  Aku diam dan dgr jer dia bercerita. Katanya reganya 60k ++. The best kereta pnye enjin dari proton.  Pastu citer lah, baru jer dapat seminggu lebih gitu.  Aku layan jer..dgr jer citer dia..tang kat last dia kata eh, u kata ari tu nak tukar keta dah tukar ke???..u shud amik waja baru katanya..hebat, enjin bagus bla bla bla bla.  Abis jer dia ckp tu , aku sound..aku x leh amik keta.  X muat lah. Anak2 dah besar, nak bawak mak pun tak leh..So aku beli MPV aku kata..owh..Exora ker?? katanya...aku selamba jawab...Tak lah..Aku amik Tyota Avanza...dia mcm terkejut beruk gitu..then tanya aku..murah lagi dari Waja kan?? katanya lagi..eh,eh..dalam hati aku kata..Pelizzzzzzzzz. Then aku kata, tak lah..rega dia 75k lebih..(padahal 70k jer, sengaja aku nak bagi panas hati dia kan).. Terus dia terdiam dan berlalu..Boleeeeeeeeey??? puashati aku dapat kenakan dia.

Kalau bercerita apa2 pun dgn dia kan, sure dia akan bukak cerita pasal dia gak. Kita cerita pasal beli barang dapur kat super market, dia pun mula cerita gak. Kalau kita kata kita spend 350rm sebulan utk belanja dapur dia akan kata dia spend 2k seminggu  hoccayy!!...see, nak berlagak ke apa ke taktaulah aku. Tapi mmg gitulah dia kan dari dulu sampai skg.  Citer pasal beli umah bla bla bla..dia citer rega umah yg dia duduk kat bandar utama tu berharga 1 juta lebih RM ..tapi bila kita tanya u beli ke ...dia jwp tak...I sewa boleh??

Aku salu jer ase hangat hati kalau dia mula bercakap. Tapi aku ni bukan jenis daring nak sound dia balik. Aku ni tak pandai, tak berani pun ya gak.  Kalau dgn ck tam sorang lagi tu mmg dia tak kasik chance. Mmg dia sound direct tepat kat muka jer. Aku ni tak mo lah kan. Biarkan jer. Lgpun aku rasa x baik nak mengaibkan dia. Biarlah dia teraib sendiri gitu..

Tapi, walaupun aku tak suka dia dek apa dia buat kat aku dulu, sampai aku kena warning kat bos lah dan memacam lagi..tu belum kes aku tersalah kutuk dia kat dalam communicator dan dia print bagi bos dulu tu kan...atas dasar professional kerja,apa jugak melibatkan kerja mmg aku buat. Walaupun hati ada sakit dgn perangai dan peel dia kan. Suma berkaitan emosi mmg aku tolak tepi kalau time keje gini.  Cumanya being lebih2 nak berkoling2 lepas keje or citer2 hal peribodi ke..mmg sori naek lori la nak sharing or caring kan kan?.

Biarlah dia yg gitu. Mmg perangai dia gitu kot.  Sbb tu manjang meroyan jer.  Mmg padan lah tuhan bagi macam2 penyakit kat laki dia, mcm2 maid yg dia dapat sbb apa?? aku rasa tu sbb balasan pada suma yg dia buat pada suma org. Sampai ada yg kena berenti keje mcm Adi dulu kan. Sampai si Syed kena warning dek bos dia. Pendek kata sampai syed sanggup berenti carik keje lain sbb tak tahan nak melayan hati busuk minah ni yg manjang mendengki jer.

Pada aku, biarlah dia buat apa yg dia suka apa yg dia nak. Selagi aku tak cedera luka2 aku ok jer.  Cumanya kalau nak suruh aku bermesra2 rakyat, makan lunch bedua dgn dia ke..or join lunch dgn dia ker...sori naek lori. Aku dah serik.  5thn aku keje kat sini 2x jer aku Terlunch sama dgn dia...tu pun cara tak sengaja..pas tu aku serik u olls...mana tak benda2 yg kita citer santai2 masa makan, ala org kata borak2 kosong gitu jadi bahan sensasi dan fitnah..ish, tak rela i u oolss//

Biarlah i lone ranger. Makan sensorang. Tak sanggup rasanya makan sesama. takut2 mulut aku tercerita benda2 tak sepatutnya secara x sengaja ke kan..mati i olls....

Jadiknya..tu lah sbb nape aku x suke si JLO. Sbb bagi aku dia tak jujur. Tak sincere.  Sentiasa ada jer nak carik jalan mengenakan kita balik. Sbb tu aku kena sentiasa berhati2 kan. X mo pisang berbuah 5 kali gitu.  Biarlah aku cenggini...time lunch membizi diri layan kawn2 kat Fesbuk tak pun layan jer belog2 kenkwn yg mmg sentiasa menghiburkan ..tak pun layan jer tonton.com.my...kannnnnnnnn?

4 comments:

NenekPenne said...

panjang citer u...
semputtt net nak baca
alahhh waja je pun
i ingat bmw, bentley ke apa..

kalau menyewa je tak payah gebang eh...dok je diam2.... kalau rmah sindiri tu oklah jugak kan...

kesian JLO tu kan....

Anna said...

Net, tu lah dia JLO..suka bikin kontraversi..prestasi tak ditingkatkan..time keje sbok gebang sana gebang sini..time org nak balik baru sbok nak wat keje..pe barang...hipokrit gitew

Kasih Firdaus said...

sian dia kan? JLO ni ada penyakit kot..wakakakaka

Anna said...

Memang dia tu..ada pnyakit Aida..penyakit dengki dan hati busuk..tu pasal jadi riak manjang