July 14, 2011

Ini Cubaan...ini Dogaan.

Dari minggu lepas lagi, tmpat kecik yg aku salu solat tu dikunci.  Taktau melaun mana yg menguncinya.  Aku udah tanyakan maintenance building ni tentang kuncinya, masing2 seolah2 tak amik port dan nak membantu.  Dah seminggu lebih jugaklah aku solat secara merempat. Means solat di mana2 dalam office ni bergantung pada keadaan dan suasana.

Kalau minggu lepas ada sekali aku dapat solat zuhur kat conference room tingkat atas tu. Tu pun sbb mat2 saleh atas tu masa tu takde. Masing2 cuti, ada yang business trip. Mmg selesa solat kat situ. Luas, besar dan bersih. Aku jugak bole locked pintu tu time aku solat.  Aku takut gak kan buatnya tgh2 solat ttba ada org bukak pintu haruss kecoh satu off nampak hantu bertelekung gitu.  Waktu Asar tu aku tak risau sgt. Sbb resminya dorang ni suma pukul 5 jer dah blah. So aku leh senyap2 solat kat cubicle seblah working station aku. Tmpat aku simpan segala files dan kontrak copies.  Sini tu pun ok jugak. Selesa dan tenang kalau org takde.  Cumanya biasalah kat cubicle kan chances org nak nampak tu mmg besar, tapi since mat2 salleh takde so aku tak kesah sgt.

Smlm adalah paling sedih sekali.  Semua mat2 saleh dah balik ke off. Jadiknya aku tak bole nak masuk conference room tu. Kerananya, dkat sgt dgn bilik2 dorang, kalau aku naik dan masuk kat bilik tu pasti menimbulkan tanda tanya. Aku tak mau dorang nanti moskel dan ngadu kat Jenab si Qaypoh manager. Byk pulak soal jawap nanti. Maklum lah minah tu sentiasa buruk sangka. Nanti dituduhnya aku nak amik apa2 aku pulak yg susah.

Menjelang pukul dua aku susah hati, mana aku nak solat nih. Ramai org dalam off mmg tak sesuai nak solat kat cubicle.  Cari pnye cari, ada lah tmpat cleaner salu cuci pinggan cawan tu. Tempat tu bilik kecik sebelah tmpat solat aku yg terkunci tu.  Tapi idaklah bersih sgt mcm bilik tu. Ada tong sampah besar jugak diletakkan kat situ.

Aku nekad jer. Berserah pada Allah. Aku kuarkan tong sampah tu pastu aku pi amik air sembahyang. Pintu tu pulak kuncinya dah rosak. Means tak leh lock dari dalam.  Terpaksa la aku letak selipar untuk menyendalnya. Takut kalau2 ttba org nak cuci tangan ke apa kan.  Aku lapikkan tikar yg aku ada pastu baru aku bentang sejadah. Masya Allah, susah betul nak bersolat di sini kan?. Tak padan sgt besar dan gah off nya sangat lah luasnya tapi kafir2 ni takde hati pun nak sediakan ruangan solat biarpun sekecil sekangkang kera..itu yg aku sedih sgt2..Bilik server tu berkunci mmg sesuai sgt kalau nak solat di situ.  Tmpat tu bersih dan tak ada org gunakan. Aku pernah mintak izin dgn si Qaypo kapir tu, malangnya jwapan sgt mengecewakan. Katanya tak siapa dibenarkan masuk.  Padahal aku bersolat tak sampai sepuloh minit pun. Susah sgt ker???

Tiap kali waktu makan tengahari aku jadi resah. Memikir2 di mana pulak aku nak bersolat ari ni, esok, lusa?.  Hari ni, kebetulan cubicle mengadap kubur jalan ampang tu kosong.  Org yg duk sebelah cubicle tu cuti ari ni. Jadik Alhamdulillah selamat lah aku bersolat Zuhur hari ni..dan aku dah nekad mulai hari ini aku akan bersolat di cubicle tu dulu. 

Doa aku setiap hari semoga Allah permudahkan segala urusan solat ku itu insya Allah.  Ni lah cabaran dan dugaan..cuma yg mmbuat aku moskel ialah orang yg punya keistimewaan untuk duduk dalam bilik tidak sebok2 pun mahu menunaikan kewajipan nan satu itu.  Dalam masalah begini, salu aku terfikir alangkah mudahnya kalau aku mendapat keistimewaan mendapat sebuah bilik..I guess Allah sayang dan kasehkan aku..tu sebab dia menduga aku sebegini kan.. Yg baik itu suma datang dari Allah dan yg buruk itu dari kita sendiri..wallahualam

4 comments:

NenekPenne said...

orang kafpir tak solat mcm kita, tu fasal dia tak faham....

ada jugak yang faham tapi yang u punya tu agaknya buta hati perut

doakan agar dia dapat hidayah...

HappyIrfa said...

kesiannya awak.
takpelah..janji niat awak solat kerana Allah.

alhamdulillah..sy kat klia ni xde mslh..setiap level ada surau yg bersih dan kalau lupa bawak telekong pun ada telekong wakaf yg bersih..cuma tinggal lg nak tak nak je buat..semoga kompeni awak terbuka hati nak buat surau utk muslim staff

Anna said...

Mat salleh ni tak kesah sgt benarnya..cuma kafir mesia ni lelebih..dia bole jer suggestkan sediakan tmpat tuk bersolat..tp dek dengki,seboleh2 dia x nak kami solat gaknya...Tak pe Irfa, lagi terasa kemanisan iman diduga begini..Insya Allah, selagi ada kudrat Solat tetap no 1

Anna said...

Net,
org kata ada jenis kafir yg mmg hati busuk cam yahudi...itu lah gaknya species yg ada kat sini..