July 13, 2011

Astruk...paksa dan terpaksa..

Sungguh kecoh sana sini pasal si Astruk yg nak naekkan harga kan. Dalam paksa dan terpaksa, rakyat marhaein cam kami ni terpaksa gak melanggan walaupun dalam tak rela. Sbbnya? kalau Astruk takde, takde makna la TV sebesar2 alam yg kononnya LED tuh..Lagi parah kalau TV percuma pun haram nak dapat siaran kan?. Abis sapa nak jawap tuh?. Maklum dok kat balik hutan belantara, bukit dan lembah, mana la dapat siaran. Kalau takat tv canggih gitu nak tgk tv kena kejam2 mata sikit supaya nampak clear kan, sahih takde makna langsung.

Package yg sedia ada mmg dah harus kena bayar seratus lebih2 sikit dalam dua puloh hengget gitu.  Tak kesah lah org nak ckp mahal ke tak. Bagi aku duit tu insya Allah ada jer nak membayarnya. Yg penting kesenangan dan keselesaan sekeluarga untuk berehat dan bersantai2 di umah time2 coti dan ari minggu. Dan ari2 untuk bersenang2 melayan segalamala citer yg ada.  I am very simple jer, ada citer, ada movie ada CSI ka, Crossing Jordan ka..kecuali the Goodwife la kan. La ni season 2 menyampah pulak tgk the good wife menyundal berskandal2 dgn si Will tuh. Mat salleh kat opis aku pun setuju yg season 2 ni hampeh..so dah tak layan tu. Selain dari tu leh layan citer melayu2 kelakar dan menghiburkan kat prima. Leh tgk Tanah Kubur dan Pintu Taubat yg beri keinsafan tu. Anak2 pun suka tgk Tanah Kubur tu. Tentang balasan kepada si mati atas apa dia buat kat dunia dan masa dia hidup. Dan gak HBO yg mana citer2 baru, citer2 best ada kat sana. Sabtu ahad, cuti umum byk masa nak layan..aku suka.

Yg Tuan besar SP pulak , harus nak layan sports channel dia tu. Maklumlah, nak layan F1 lah, F2 F3 dan nak layan gusti bagai kan. So to be fair and square aku amik jer package tu sekali.  Lagipun since dia bayar bill tepon, letrik  tu pun dah dkat bape ratus tu. So bab astro, bil air (sbb murah kakaka) aku menawarkan diri untuk bayar.. adil gitu bkan.  Exisiting package pun dah bayar byk tu dek bahana beyond kan jadi tak bercadang pun nak tukar2 ke hape until la surat cinta astruk smlm sampai.

Gaknya org dah bising2 komplen rega2 mahal kan tu pasal gaknya dorang bagi special promo which aku rasa berbaloi lah jugak.  Pakej super pack tu mcm apa yg kami ada sekarang. Cuma ada tambahan tuk 3 mini package lagi, Astro Box off movie, Warna dan Citra. Bayar pulak harus lagi murah dari yg mak bayar sekarang kan?? so why not.

Jadiknya, aku dah menelefon Astruk jap tadi. Kalu bab2 gini cepat jer dorang respond dan jwp yek? kalau nak install ke nak pindah ke, cam haram aku dgr Ahkak geli bertekak dgn customer service dorang dek kelembapan perkhidmatan..Seee?? bab  nak tambah service nak bagi duit extra cepat jer bertindak..cepat dan pantas gitu kan.

So skg in total lepas kira tolak campur dan bagai, kalau aku tak tukar super pack aku kena bayar RM134.50.  Tapi kalau aku tukar ke super pack bayar murah sikit lagi kurang 3 hengget..tapi aku dapat 3 mini (fun -karton channel-masak ler bdak2 ngerjakan karang), Learning ( ni mmg sedia ada pun skg ni, national geographic and stuff-my feveret channel neh) dan juga Variety (710, 711 etc..) dan JUGAK dapat mustika, warna dan Box office Movie..harus lah kan.

Dari pada kuar umah nak spent more money tgk wayang ke hape (tiket pun for 5 org Rm50 mmg kautim) belum campur makan2 bagai..gitu gini bagai..barus spend RM131.50 sebulan..tgk?? bape byk bole berjimat. Time Coti jer dok la dpan tv tu, goreng cekodok sikit, goreng kopok ka nugget kat.. bikin air oreng, jimat  ye dak?.  Lau anak sorang leh la layan..ni 3 orang kan. Mana nak pikir banjer sekolah, misc dorang lagi..maka ini strategi aku untuk berjimat.

Yg pasti, salah satu cara gak nak biar Tuan besar SP tu supaya tak kuar. Mmg dia pun x kuar kemana2 pun kalau balik umah, at least kalau ada hiburan di tv bermacam2 bole buat dia lupa mende2 lain kan? dasar..haha.  Pulak tu TV percuma lain yg 3-4 channel agak clear tu bole jer layan kat tv lama kat dapur tuh. VCD player pun ada, so tak perlu ribut2. Tak perlu gaduh2. Bila mana mak bapak nak layan HBO anak2 sbok nk tgk gerak khas lah, upin ipin lah. Selesai 3 masalah.

Jadiknya, dalam paksa dan rela terpaksa la biarkan jugak astruk tu kan. Terutama tak lama lagi bulan pose bakal menjelma gitu. Harus sabtu ahad dah tak leh kuar kemana2, layan jer la tv tu sampai lebam...


3 comments:

*Miss Geli^ said...

aku baru je rejister biyon..tapi tak berapa nak tengok lagi..hahahha

Anna said...

Miss Geli,
dah terlanjur tukar beyon kami x leh wat apa2..layan jer. TV besar2 kat umah baru plak tu, harus ler ada beyon kan?? baru cun gambar..mcm mini panggung gitew...sabtu ahad dan cuti umum bulan pose byk masa nak layan..dun worry..take your time...

HappyIrfa said...

kerna terpaksa juga :-9 sbb umah duk sebelah bukit