November 22, 2011

Aku, Bola dan Semangat Malaysia boleh..

Aku mmg tak bape gemar akan bola sepak. Tapi kalau melibatkan Malaysia yg main ttba jer semangat nasionalisma dan patriotik akan ttba naek temperaturenya.  Tak kira lah acara sukan komenwel ke, SEA ka, AFF ka..kalau Msia yg main bola harus kita rakyat sokong 200% tak kira kalah ke menang. Yg penting semangat weh.

So malam tadi sanggup tak tgk citer lelain hape2. 2 jam menonton bola penuh debar. Penuh suspen. Kerap kali adrenalin mencanak2 terutama apabila bola sipi2 nak masuk gawang Indon tapi berjaya ditepis dek Titus bonai.  Licik sungguh si bonai tu. So energetic pe la dia makan gaknya.

Despite seribu provokasi, tekanan emosi dan memacam lagi terhadap pasukan bola Msia and yet dorang buktikan yg they are the best mmg sungguh mengharukan emosi.  Sanggup aku, SP dan kakak tunggu sampai abes x pernah2 tau.  Mana taknya dgn pelbagai berita di baca, didengar terutama pasal busuknya hati mereka pada kita harus tak kita nak tgk dorang kalah dan dimalukan.

And yes, they have been humiliated di depan 100ribu penyokong fanatik dan giler depa. Should see wajah2 sedih dan sugul mereka lepas Msia dinobatkan juara. Should see they cry..ha..served them right kan!!.  Lepas byk cabaran dan rintangan akhirnya Ong Kim Swee dan anak buahnya berjaya membuktikan Malaysia BOLEH. Malaysia MENANG.  Baru lah terpalit segala hinaan dan cacian indons pada Msia sejak dari hari pertama Sukan SEA lagi. Mereka meludah ke langit yet terjatuh atas muka sendiri. Padanlah muka kans.

Sebenarnya bukan acara bola ni jer, byk acara lain pun sama jugak. Kalau korang rajin baca kat blog2, kat internet kat u tube (baca mazidul blog was the best!!) dalam acara2 lain pun, bila Malaysia pnye atlet menang, dan dan jer nak buat saringan ujian dadah WTF??.  Negara2 lain takde pun dorang treat gitu??..kecuali acara silat lah kan, men gigit tinge plak. Nyata dan jelas sekali, org2 indon ni terlebih emosi yg menguasai diri sampai sanggup buat apa saja. Sanggup menggelar Malaysia Maling (pencuri) walhal mereka sendiri yg selalu ditangkap di Malaysia kerana menjadi maling!!. Dasar tak sedar dek untung kan.

Pagi tadi kat MHI pun masa dorang buat liputan kat kedai mapley..takde sekor pun org indon berani nontoon kat luar..kenapa??? sebb mereka takut. Takut kena ganyang dan hantam. Walhal org2 kita sangat bersemangat kesukanan. Tak men lah nak hantam2 gitu kan.  Hakikatnya, org2 indon takut pada bayang2 sendiri kat Malaysia ni. Kat sana bukan maen org2 kita di bantai cukup2 kan.  Kan tak sedar diri tu namanya?

Yang pasti sekarang, pasti berbillion rakyat Indon terpempam kaku.  Sapa suruh jadi org yg tak bertamadun. Belum apa2 dah menghina dan menggelar kita memacam padahal kita sesama serumpun katanya.  Sanggup bakar kaunter tiket. Sanggup merusuh dan mengganggu bas pasukan Msia. Mujurlah pemain tak perlu naek barracuda. Klau tak dalam sejarah tu, nak men bola macam nak pergi berperang lah.

Kita rakyat Malaysia masih punya harga diri. Sungguhpun dihina dan dilabel dgn memacam, idak pulak kita merusuh dan buru suma org indon kat mesia ni dan pukul maupun kerjakan dorang kan?. Tpi kalau kat sana, abes bendera2 kita dibakar, haram nak hormat dan berdiri masa lagu negaraku berkumandang. Justeru mana ada sopan yg sepatutnya ada pada org serumpun katanya?.

Tahniah gak kat Apek. Anda mmg hebat dan terbaik.  Gawang tak bolos lebih biarpun diasak bertubi2 oleh 3 trio indon yg mmg licik mcm tikus belanda tu.  Sakit hati dan suspen tiap kali si bonai tu dapat bola tau.  Si Diego pun sama jugak.  Men tolak2 dan men kasar depa kan. Maklum desperate nak dapat menang. sanggup buat apa saja.

Over all, tahniah to Harimau  muda. Anda suma mmg the best. Terima kasih jugak sbb berjaya memalukan garuda dia depan 100 ribu penyokong yg sememangnya giler nak menang kan. Walaupun bukan nak sombong...tapi tergelak aku dgn SP bila dgr tiket kat stadium tu cuma berharga RM7.50..hahaha. Kalau kat sini with that harga, pasti runtuh stadium weh..Murah giler!!!.  Nak makan pun susah dorang kat Indon tu, with that amount of RM sanggup pulak bergadai nyawa merusuh. Apa daaa..tak dapat tiket tgk jer kat layar besar. I m sure kat stadium dan dimana2 ada kan.  TV3 mmg the best..sbb dapat shoot wajah2 lesu kemaluan akibat kekalahan distadium sendiri...suka giler aku anak beranak tgk muka sedih depa, menangis...sedih..pilu.. baru padan muka kansss.

Harimau muda mmg the best..Malaysia boleh..demi bola, sanggup aku tido kul 12 lebih tau..so hari ni, kepala ada tingtong sikit akibat kekuranga tido. Tapi demi MALAYSIA.....aku rela.........

1 comment:

HappyIrfa said...

sama la kita dr mula sampai akhir saya tengok..bebaloi tak masuk tido awal.

saya tengok kat channel arena..ada jugak shoot penonton yg nanges