October 5, 2011

Desperate Housewife lagi

Masih korang ingat kesah DH ari tu, ye lama sungguh tau nak balas msj dia tu.  Memula SP kan kata biarkan jer x yah dibalas. Tapi aku kan baek hati. Kesiaaaan dek non, tertunggu2 jawapan mcam tunggu bulan tak jatuh kan. Kesiaan dia. So hari ni, lepas segala kerjaan selesai kan saja la bukak fesbuk SP terchenta tu.  Tergerak pulak nak balas.

Simple and sempoi jer aku jawap minah tu :

:  Jodoh, ajal maut suma ditangan Allah SWT. Siapa lah kita nak mempersoalkannya.  Barang dah lepas tu biarkan berlalu. Tak guna kita nak kenang2 lagi.  Alhamdulillah rumah tangga kami baek2 aje. Saya pun mengharapkan mudah2 an awak begitu..wassalam..

Ikhlas jawapan dari hati aku benarnya.  Ye lah betul apa kan.  Benda dah berlaku lama giler ko masih nak meroyan bagai ape hal.  Lets move on lah. Tak guna nak menyalah dan meratap kisah yg lalu. Dah bukan jodoh ko apa kuasa ko nak menahan?.

Tak sangka pulak aku cepat dia membalas.  Kan aku dah kata, sure dia meroyan dan mengharap entah2 SP dok meroyan kat dia balik?..haisssh...sempang!!!

Dia balas cenggini :  saya ok jer..tak de mende pun (then, pe hal ko meroyan gitu sekali kan), saya pun baek2 jer katanya.  Pas tu dia siap ucap ..takziah awak..and happy belated besday..

Abesss?? ingt aku nak jwp balik Tengkiu bebeh?..kim salam. Idak ler aku ada hati pulak nak membalas nya lagi kan. After all aku dah tag kat SP segala mala gambar2 pose maut aku dgn dia..(saikologi tu)..gaknya for sure makan hati dek non..tgk u aoolss..

Ok, kita tutup kesah pasal DH ni. If dia nak meroyan lagi lantak dia.Yg pasti dia tepuk kat dinding. Sbb tak berbunyi.  Laenla dia tepuk amai2 kan. Yg pasti SP mmg dah tak dulik pun pasal facebook dia tu. Aku jer mengaktifkannya...huhu.naseeb


Gitulah adanya...wat pe nak jolok2 sarang tebuan yg mmg dok dendiam jer kat situ. Mujor la aku ni sabar kan. Lebih2 lagi lepas jadik saksi arwah mak sakit dan pergi..sungguh aku insaf. Betapa kalau dah ajal tu kejap jer. ..dan melihat jenazah mak..melihat turun ke liang lahad..sungguh aku terkesan sampai skg.

Hinggakan aku berazam untuk tidak melayan benda2 yg tidak perlu diambil tahu dalam hidup ni.  Laksanakan tanggungjawab sebaik mungkin dan sentiasa berbuat baik serta bersangka baik dgn org..selebihnya tu aku tak berminat nak amik tau pun..Hal2 duit ke tanah pusaka ker..lantak korang situ. Afterall, bila sampai masa kita kena pergi tu..takde apa yg kita bawak kecuali amalan soleh dan doa anak2 yg soleh kan...

Untuk itu, aku rasa insaf sgt...pemergian mak sgt memberi kesan sgt mendalam pada aku.  Tekanan darah aku naek mencanak2 lepas beberapa hari mak pergi, Dr bagi aku kaunseling dan sedikit sebanyak tu membantu.  Dan dari nasihat dia jugak aku dah stat ada hobi baru.  Memanam bunga. Sekurang2nya tu akan mengurangkan kesedihan hati aku terhadap pemergian mak.  Buat masa ni ada bberapa pokok bunga pukul 10 yg aku dan SP dah tanam.  Bila pukul 10 pagi bunga2 tu akan kembang dan berwarna warni...sukanya aku dapat tgk bunga2 tu suma..Its really a good therapy. Betul mcm Dr kata.  Kita tak bole terus meratap yg pergi..yg pergi tetap pergi..cuma kita yg tinggal ni harus diambil peringatan dan byk2 buat amalan  baik dan sedekah jariah...

Aku berterima kasih sgt2 kat dr pasal lama aku kat bilik dia byk benda dia ckp..dia nasihat.  Sesungguhnya, dari Allah kita datang padanya kita kembali... Now, tekanan darah aku dah kembali normal walaupun still kena makan ubat cam biasa.  Kehidupan pun berjalan mcm biasa. Aku dah kurang rasa nak marah2 lagi. Aku rasa aku more calm sekarang berbanding dulu...mngkin ini hikmahnya kan....mudah2 an perubahan ini sentiasa berterusan sampai bila2 insya Allah...

11 comments:

*Miss Geli^ said...

kekadang kak, laki kita elok je, si betina lain pulak yang sibuk cucuk daun..

aku pun kekadang terasa nak bukak fb laki aku..tapi takut aku tau seswatu yang buat aku ingat sepanjang idup..

risau tau..risau sebab aku takut dia memang ada rahsia..

kekadang tu, aku rasa macam, sebelum dia buat, baik akub uat dulu..eh, takkan aku nak pegi meses2 ex boipren aku kan?

heii..malu la....

ebendo aku ni kuat mencarut, kuat maki hamun, tapi still aku tau, laki aku adalah segalanya..seburuk2 laki, itu laki kau, pakaian ko..

kan?

Anna said...

tu la kan, selalu gitu. Mmg memula lelaki ni jual mahal..tapi kalau asik di goda saja...harus. Laki akak mmg bab2 IT ni x reti..tu pasal ada lega sikit..walaupun gitu sentiasa alert gak dgn HP..mana la tau kan...ye, bila kita dah kawin dgn sorang lelaki tu mmg dia lah syurga bagi kita..ofkos lah kita nak protect hak kita sebaik mungkin kan...lau tak bakpo nya kita kawin dgn dia kalau biar org laen nak merampas bagai...harus ada yg kena parang nanti...huhuhu

NenetPenne (NP) said...

sib baik laa u punya laki oleh diselamatkan ..mcm i nih? mmm tak dapek laa

fikir punya fikir balik, lebih baik dok sorang2 daripada ada laki tapi laki dok ingat betina lain...rasanya tu lagi sakit.

betul jugak orang kata kalau dah lepas tu lepaskan lah...

tapi untuk buang rasa sakit hati tu makan tahun makan masa .. bukan boleh maaf dan lupa dan dan tu...

Anna said...

Net,
Forgiven not forgotten kan omputih kata...will take time..betul u kata, kalau masih dgn kita tp hati kat org laen pun x guna jugak kan..for me, masalah jgn di cari lau tak karang menyesal tak sudah..tu jer ai salu pesan kat SP...

SyuQ said...

Abesss?? ingt aku nak jwp balik Tengkiu bebeh?..kim salam. Idak ler aku ada hati pulak nak membalas nya lagi kan.

I like your statement kak... hehehe. lelaki ni kadang2 test market. konon2 laku lagi la dia tu. sedang kan rambut dah separuh gugur x perasan. kadang2 pula dah test market terlajak pula jadi marketing. tu yg jd masjid bersepah merata tu... pendapat n pemerhatian sy sajer. wallhuallam

NenetPenne (NP) said...

betul
masalah jangan dicari
kalau dah cari dan terjadi, diri sendiri jugak yang susah
i selalu cakap kat my ex, i will never leave u no matter what
and how teruk is ur perangai i can always bear with u
but why cant u?
i said only mati je yang pisahkan kita...

nor said...

salam Ana,
bila mak awak pergi? Maaf dan takziah dari saya. Semoga Rohnya di lindungi dan dirahmati Allah swt.

Awak doakan sahaja dan redha kan lah... insyaAllah..

wasalam

nor said...

semoga Anna tetap cekal dan tenang dengan pemergian mak ana.

takziah ya

Anna said...

Syuk, salu lelaki2 40++ yg test2 market maklum nak terai saham katanya...sbb tu jgn coba2 carik nahas gitu. Org pmpuan pun satu, toksah lah nak buat cheapsale gitu sekali aah, malu kaum jer. Kok ye pun desperado ke hape kan...haissh..

Nor, arwah mak dijemput Allah pada 27hb Sept jam 2.02am..Alhamudulillah sumanya mudah bagi arwah..ada saya buat entry pasal tu dari mula arwah admitted sampai lah dia pergi...u pi kat older post tittle "hingga ke liang lahad"..ada 2 part entry saya tulis kat sana..sikit demi sikit saya menerima hakikat walaupun yg amat pahit tu..Sebagaimana saya kasih dan sayangkan arwah..Allah lebih sayangkan dia lagi dari kami semua..Alfatihah tuk arwah mak..hari ni masuk hari ke 10 dah arwah pergi..moga rohnya tenang di sana....doa kami sentiasa mengiringi setiap waktu..amin

nor said...

SALAM
DOAkan dia setiap kali sembahyang..

tawakalallallah..

wasalm

Anna said...

Thank u Nor, Insya Allah..setiap saat teringatkannya..Alfatihah ku sedekahkan...moga dia ditempatkan dikalangan org2 beriman..Insya Allah