August 3, 2011

Daringnyee dia..

Alhamdullillah, hari ni dah masuk hari ketiga berpuasa.  Tapi entry hari ni bukan nak citer pasal lauk apa masak smlm, bukan pasal nak beli ayam golek tapi tak dapat sbb lum masak. Jugak bukan entry tak puashati dgn bazaar ramadan kat kg melayu rawang yg jual kueh nan ado.  Bukan jugak pasal perut aku yg asik berkeroncong lagu ntah hape2..akibat tak lalu nak bersahur..takat minum milo glaze sama sektul keripap hodoh rupa (sib baik rupa buruk tapi sedap)

Entry hari ni pasal sorang perempuan yg daring yg kawan2..Ya daring. Dalam ertikata bahsa melayu nya BERANI : Berani nak kena sembleh...

Ok meh kita stat our story mory dulu.  Ni cerita bersangkut Sleeping partner aku tu lah kan..ye lah owang sebok2 ada fesbuk, anak dia pun ada fesbok lalu dia pun penuh sexcitednya nak create gak satu akaun katanya. Nak carik kawan2 awek lama kekdahnya.  Kawan2 masa kat Sek Men, masa kat IKM ..masa kat Sg Petani.  So hari tu masa celcom berukband ada kat umah, bini terchentaa ni create kan lah satu akaun.  Tapi sumpah mmg SP jenis IT tak bape nak celik kan, jenuh gak ngajor bagai. Believed me nak masuk pung dia x pandai owh..Bagus sgt, aku suka..idakler carik2 makwe lama kat situ kan..

Bila nak masuk tu kan, bini terchenta lah yg log in kan hape. Yg dia tau, dok beger2 sikit2 jer. Komen sikit2.  Selebihnya percayalah, tu suma propa..tu suma komen bini dia..hahaha. So tiap kali ada masa kelapangan dan keinginan sang bini lah akan log in dan tgk mana2 patut. Accept mana2 patut. Mostly kwan2 IKM dia lah, kawan sek kat BP dulu. Ramai gak kawan2 sekerja dari bank tu ha..

Dah lama gak aku x pi membuka akaun fesbok dia tu. Alah aku kan bizi..bizi dgn akaun aku sendiri mana de masa nak tgk selalu. Lagipun fesbok dia tak meriah ..tak macam fesbuk aku tu.  Jugak ada satu akaun lagi aku kena jaga..Akaun anak dara aku tu . Tu pun sama gak, ada mood baru ler aku bukak. Sekadar buat pemantauan gitu kan.

Tuptup, pagi ni ase ada hati nak bukak akaun fesbuk SP pulak.  First tu nampaklah ada pending fren request.  Bila aku nak clik jer kat accept tu ternampak lah ku akan ms awek itu..Siap buat tag line xawek lagi tuu..haram betul hahaha pastu ada lah note dia tulis, kata dah laen lah bla bla bla..

Aku pun dgn pantas acceptnya taw.  Siap reply msj lagi..kunun2 aku ni SP lah kan..Jahat sungguh. Aku just reply jwap salam, tnya kat ne..pastu aku kata kunun2nya..mmg la dah lain, maklum dah tua...hahaha, amik kau..

Pasni kena salu pi akaun tu la pulak. Kena tgk respons awek tu balik..dasar kan.

Eleh, x awek tu pun satu. Dah terang2 kan status kat fesbok SP tu married to sapa2 sapa. Kok ya pun tak yah la declared gitu sekali. Aku pun ada add x BF gak, tapi msg tu cam normal jer. Tak yah lah declare gitu rupa. Kata je kenal lagi tak kawan lama bla bla.  Harus ada pemikiran maju kedepan yg bini dorang sharing the password kan.

Lepas tu aku saje nak bikin panas, aku sms kat SP tnya dia knal tak bla bla bla bla...dia jawap tak kenal la sapa tu..bila aku kata org tu claimed dia x awek tau apa SP aku jwp.. : Makwe seingat2 ai, U sorang jer ai ada dulu tu..tapi klau kawan2 ramai lah..(see, pandai tak ayat beli jiwa..mmg dia pakar owh).  Kononnya lah aku jer makwe dia sorang dari dulu lagi...cis, abis kes testing market dgn bdak nama Ain sama bank tu hari pe cer???  Takpe2...aku dah print wajah x awek itu kan..karang2 aku tunjuk lah kat dia siapa yg aku maksudkan gitu..dia soh accept fren jer, pastu nanti katanya tunjuk gambar kat dia..okies, aku siap suh dia janji lepas tgk gambar dia harus story mory dgn aku dari a-z pasal minah tuu..lau tak aku x mo tunjuk gambar tu gituuuu...

Tu lah, lenkali toksah la bikin kontroversi.  Tanya jer base2. Or add jer.  Tak perlu la nak buat label diri sendiri as Bekas makwe la..bekas isteri, bekas bF lah bla bla..ada kwan aku tu bekas somi isteri elok jer dorang add each other.  Kelakar pulak bila kawan aku yg lelaki tu cerita gini..yg perempuan tu cerita gini. Yg pasti kedua2 pasangan2 masing2 mmg jeles kalau dgr nama masing2..kan. Harus ada cemburu, tpi kalau takat sembang2 kosong tu aku rasa tade pe pun.

Pelagi kalau x boyfren/gf kita tu dah ada lima anak gitu..takpun yg ada takde anak langsung. Masa tu aku salu fikir dan syukur, sib baek tak kawin dgn dia..ceh  So far, ada 2-3 org xboya fren kat fesbok aku..tapi Alhamdulillah aku still ok. Takde pun rasa nak mencurang or mengenang2 kisah lama kan. Barang yg lepas tu dah jadik sejarah. Simpan jer kat muzium.

Yg skg dan akan datang jer kena perlu fikir.  Dah tua2 ni aku pun takde rasa nak bersosiyal sgt pun. Kemudahan IT mmg bagus tpi kalau disalahgunakan mmg bawa bencana.  Bape byk umah tangga bercerai2 kerana fesbok. Bahkan ada yg mati kena bunuh dek kerana nya..belum lagi yg kena tipu kan. Jadi, hati2..berpada2

Skg ni, tak sabar tunggu petang nanti. Nk tunjuk gambar awek daring tu kat SP. Nk tgk reaksi rupa SP. Kalau tanya dia tu sampai kiamat pun takkan akan buka mulut. Tau sgt dah.   Apapun, aku tak rasa tergugat or terancam pun.  Fizikal dia pun ala2 biasa2 jer. Tak ler vogue sgt macam first awek SP si Ina dulu kan. Kalau tu  harus la i rasa terancam kan.  Lagpun aku rasa bersyukur sgt2 sbb dapat hidup dgn org yg bertanggungjwb walaupun suka sangat simpan dan tak banyak cakap. Yg pasti dia telah jalankan tanggungjwb dia sebagai suami, ayah dan sahabat sebantal aku sebaiknya.  For that, I have no further complain..after all I tau you sayangkan ai kan Ling..(mode ustazah bahiyah..) kakaka...

4 comments:

mrsharis said...

hi anna..tk sukanya klu ada pmpuan lain pm2 hubby kt fesbuk.
Ada lgi sorg minah yu, kwn lama hubby (i tau dia ada hati kt hubby dulu) selalu jer nk pancing perhatian hubby kt fesbuk. Mencik betul. Tp padan muka dia sebab i hide semua post dari dia. So tiap kali dia update hubby tk akn nampak melainkn hubby g tgk kt profile minah tu. ;) hikhik..

Anna said...

mrsharis,
sib baik dia tu tak bape celik IT. Maklum org teknikal. Tu sbb i jer managed akaun dia. Tp dia tu mmg lemah lembut jer, tu pasal salu jer pempuan2 perasan. Kdg i pun marah gak sbb layan org baek sgt takut org salah sangka..i suh dia cenge sket, tp nak wat cam ne ..mmg dia dah gitu. Sabar jer la...

mrsharis said...

Kan???? susah betul dapat suami yang mulut manis dan sempoi nih..haishhh..ramai jer pmpuan yg nak perasan.. (termasuk staff dia yg andalusia tu) ni lagi satu minah yg i tk bleh blah. Siap sms2 hubby i ajak makan.. bila i sound kt fb (pm) terus marah kt i pulak... ngok ngek..

Anna said...

one thing pesal derang tu kan (andalusia) salu org tersalah anggap sbb cam ni lah..takkan lah desperate sgt kan sampai laki owg pun nak kebas...haaish. I ada gak kwn yg tak kawin cam tu, tp idakla sampai mcm terdesak sgt...