June 10, 2011

Sungguh x paham ..

Dalam sejarah sepanjang dah dkat 20 tawun aku keje ni kan, ni la first time aku keje kat company yg managernya asik nak berasa sangsi dan bersangka tak baik jer kat staff company neh.  Tau lah dia tu office manager. Jaga segala mala, tapi perlukan bersyak kat suma org kat opis ni yg suma org kat opis ni nak curi barang2 opis?

Kok ye pun bersangka2 buruk2 gitu tak perlu lah sampai suma pun tak bole.  Takkan la org nak curi company chop and bikin onar?. Apa ingat org dah giler ke?. Kalau org nak buat dah lama dah. Sepanjang 5 tahun aku kat company ni gitulah adanya peel minah sorang nih.

Company chop pun nak sorok dalam drawer dalam laci berkunci. Tu yg paling aku marah dan menyampah. Dah la receptionist dia tu manjang jer MC. Manjang jer datang lambat. Salu menyusahkan org lain.

Pagi tadi, seawal kul 8am aku dah masuk pejabat. Ada keje kena buat sikit dan Manager tu nak pagi ni.  Biasala awal2 pagi gitu mmg ramai tak masuk lagi kecuali yg mat2 saleh.  Derang mmg suka masuk awal sbb nak balik awal maaa.. Kul 4 lebih dorang dah chalo sbb tu dorang masuk kul 7am.

So pagi tadi tgh aku godek rekod lelama 2006-2009 cari data, ttba loceng pintu depan tu bunyi.  Untung aku sbb ada remote yg bole tekan tuk bukak pintu dari jauh. Tu pun lepas aku komplen kat boss aku tau baru dapat remote tu.  Masa tu ada training. Bdak2 yg join the traning tu awal2 dah sampai.  Tiap kali ding dong2 aku kena jalan jauh nak tolong bukak pintu. Fed up aku.  Bos aku perasan gak. Infact byk kali aku dgn dia bergilir2 pi jalan ke depan bukan pintu.  Lepas inciden tu dia sound kat office manager tu baru lah bagi kat aku satu remote. Senang sikit keje aku.  Padahal seblum tu aku  dah ckp kat OM tu pagi2 org datang aku terpaksa jalan bukak pintu dia buat dhek jer. Mentang kulit aku itam kan. Bila yg kulit putih ckap tu senang pulak nak dgr senang pulak ikut..kipas bontot betul minah sekor tu. Menyampah.

So pgi tadi ada budak Nationwide datang. Belum kul 8.30am lagi masa tu. Biasalah OM dgn receptionst tu adalah dua ekor yg masuk paling lambat almost hari2.  Kadang2 on the dot baru masuk. Most of the time lebih2 10-15 minit baru masuk gitu.  So aku tekan remote, tp aku tgk tade org masuk plak. Ya la pgi2 salu staff yg gatal terlupa access kad jer dok bunyi loceng tu..rupanya bdak courier antar dokumen.  Aku pun sain..malangnya masa nk chop takde.  Mana tak simpan kat drawer berkonci pulak tu. So aku suh la bdak tu tunggu kejap. 

Tak lama aku pi balik kat workstation aku, aku dgr pintu bunyi org kuar. Bila aku jalan tgk bdak tu dah blah . Mgkin balik kot. So aku sambung keje. 10 min after that baru aku dgr org masuk.  Si OM, Si JLO rupanya. Aku angin pnya pasal aku sound si OM (Jenab) on what happened. Aku katalah, biarlah chop tu kat luar jer. Next time senang x yah aku suh bdak tu tunggu. JLO pun menyokong statement aku sbb katanya dia pun pernah kena marah dek courier sbb x leh chop.  Kita kena lah paham bdak2 courier tu buat keje dia jer kan. Harus lah dia nak chop as proved docs delivered.

Bila dah gitu konfiden je Jenab jwb..Oklah, next time aku cuh Cik tam (receptionist) letak je chop tu kat luar. Senang.  Dalam hati aku dahla datang lambat selalu suma nak berlock2 nyampah. Aku sengaja reka citer kata sian bdak courier tu tunggu lama semata2 nak chop. Patut biar co chop tu accesible. Tak susahkan org datang awal kan..(dah la korang jenis lambat hari2 : dalam hati aku berkata)..

Taklam si Cik tam pun datang. Aku takde mood nak tgk muka shial ck tam tu aku blah.  Right after aku blah, OM dtang kat aku explain konon2 tak mo letak chop kat situ sbb ramai org salah guna chop unnecessary. HELLOO....ko ingat aku bodoh?? mmg sejak azali lagi ko kedekutkan chop tu kan. Itu suma propa jer tuh. Padahal ko sendiri yg takut pada bayang2 dan sangka2 buruk ko tuh. Pah tu bole plak dia kata,chop tu ck tam letak dalam drawer dia tapi kuncinya letak kat bla bla bla...well aku mlas nk dgr ok!. Pe hal aku nak geledah tmpat org carik kunci tuh? karang tak semena2 ko tuduh org selongkar pulak tmpat ck tam tu kan?..sengal.  So ingat kot citer tu abis kat situ....

Lepas Si OM blah si Ck tam plak datang kat aku. Bole pulak dia sound aku suh ckp kat courier company kalau nak antar barang dtg lepas kul 8.30am. Bodoh ke apa dia? masa  bdak tu datang tadi dah dkat sharp2 8.30am pun..tapi adekah ko dah masuk??...kalo tak silap aku ko masuk kul 8.45am kan. Pas tu dia bole suh aku sound kat bdak tu lenkali jgn datang awal2..bongoks..Kalau ko datang lambat ko ingat suma org cam ko?. Courier company tu kat area sini, mesti dia buat first delivery la tu. Takkan org datang nak antar aku nak suruh depa balik?? gilo apa?.  Arrgh aku malas nk layan ck tam tu aku buat bodo jer. Buat2 pekak tak dgr apa dia ckp. Menyampah ok. pagi2 bikin darah wa menyirap.

Ck Tam tu mmg, kdg2 pagi2 datang terus nak mengata dan mengumpat org dgn aku. Benci aku perangai dia. Suma org salah. Suma dia jer yg betul org laen bodoh.  Padahal dia tu kalau org beritau defensive sgt.  Dah la gitu, perasan dia tu bagus sgt konon ada diploma komputer ntah hape jadah..adake Aiman kesah???

Masa aku nak cuti lama ari tu bukan maen lagi kata..ala, I m gonna missed you lah..Yuck, nak termuntah aku dgr. Sungguh plastik hokay.  Aku sikit pun x heran kalau dia ada ke tak. Dia jer perasan konon2 aku dgn dia sgt rapat dan baik. Padahal aku tak pernah rasa demikian. Cik Tam ttap Cik Tam hokey.  Ckap belit2 cam  ular sawa.

So, aku mmg sejak dari mula dia masuk keje kat sini pun aku tak pernah anggap dia best fren ke hape. Tolonglah. Dia bukan maen lagi bgtau org aku bestfwen dia..ish tolonglah.  Dgn gaya perasan dia tu tak hengin ler aku nak berbest fwen kan dia..please lah.  Byk kali jugak dia ada ckp, pesal aku x pernah ajak dia datang umah aku..rasa aku masak ..Ish, tak kuasa i. For me, hubungan casual kat keje..keje jer. NO deep too personal. Tak hengen ok.  Pengalaman lalu mengajar aku supaya never BERBONDING2 dgn org2 kat pejabat ni sampai nak jemput datang umah. Tolong lah.

Camne nak bagi Ck tam ni paham yg aku tak pernah anggap dia spt mana dia anggap aku tuh?..kadang dia cakap statement yg aku sendiri nak tergelak. Macamlah aku dgn dia rapat sgt..Macam lah dia tau sgt perihal personal aku...ish, Tolong lah.....
I tak rela nak beramah over mesra dgn u....dulu masa aku kat off lama..kami sampai ada peribahasa ni :  Kalau ko jmpe ck tam/cik ling dgn ular..better ko bunuh jer ck tam/ck ling tu dulu..sbb depa tu berbelit lidah lagi jahat dari ular...Well, pengalaman mengajar aku gak..Betapa betulnya statement tuh kan....Ckp belit2...last2 auta.............naseb

2 comments:

NenekPenne said...

ooo baru i tau, cik tam tu siapa... eh kat office i ni pun ada tau..
bigg boss lagi..lagi gila putarbelitnya tu...

Anna said...

Net,
hanya org yg pernah keje dgn derang jer tau kan..i ada byk pengalaman keje dgn dorang..most of it mmg unpleasent experience..derang ni selamba kdg2 ngata org dalam bahasa depa..x rasa hormat langsung tau..Nyampah