June 29, 2011

Giler Kentang pnya mahal

Maklum la semalam hari gaji kan. Mak2 terpaksa pi shopping barang dapur gak.  Bukan apa, mmg SP ada beri duit utk belanja dapur gitu, tapi rasa tak best jer. Biasalah mmg tak cukup. Jadik untk keselesaan membeli belah dan mengelak masalah tak puashati berbangkit, salu aku tunggu time aku pnye gaji..which 3 hari later dari SP. Maklum SP tu ala2 tiru gomen gak 24 or 25hb dah gajian. Aku pulak harus tunggu 28hb gitu.

Bila shopping takde kekangan budget dek contribution wang org laen, ati ada senang lah nak beli belah kan. Terutama barang2 dapur yg la ni mencanak2 giler2 pnye rega.

Mujur gomen gaji awal bulan ni yek?? so ari weken lepas sure dorang serbu NSK cam selalu tu.  Best sikit nak shopping malam tadi bila NSK agak clear dari penjawat2 kerajaan yg membeli belah..ada lapang sikit gitu.

Berbanding bulan lepas budget bulan ni mmg agak besar. Maklum ada barang yg beli 2 bulan sekali tu dah abis bulan ni kan, harus lah mentop up gitu.  Smlm dgn barang banyak ni spend about tiga ratus lebih boleh?? giler pnye mahal barang2 makan la ni. 

Bila tgk harga2 bawang ..mak aiih..sekilo 6 hengget tu bawang putih yg bakar tu.. Bawang kecik rose tu pun dah 6 hengget gak. Tak berani amik byk2 weh..cukup2 jer. Bwang besar amik lebih sikit sbb murah. Dah cam bangla pulak kan makan bawang bebyk gitu..


Gile panjang listing. Among tu aku check sesatu tadi.  Wah barang makan budak2 jer dkat seratus hengget. Dgn biskut, susu, nugget dan sewaktu dgnnya.  Dah byk bulan tak beli kan dorang barang2 makan mengarut tu tau. Kesian pulak kan.  Salu dorang tanya nape tak beli..dah 3-4 bulan tak beli, bulan ni kasik can la beli gak sikit.

Ni baru barang2 kering dapur jer. Ikan, udang dan sewaktu belum lagi. Gamaknya nak suh makan lauk telur jer ke hehari?. telur pun dah naek rega ok. Gred C or B pun dah lapan ringgit lebih.  Masak.  Sardin pun aku terpaksa beli yg local pnye. Sbb mostly made in china, made in thailand . Takut pulak kehalalnya.  Lagipun brand pertima tu dibuat oleh org melayu kita. Nak support melayu katanya walau mahal sikit reganya.

Org berkeluarga cam kami ni kena ada stok simpanan makanan sikit. Cam sardin, telur, tepung. Harus tu. Ye la ada anak2 nak membesar ni mmg gitulah keadaannya.  Mujur sabun basuh dan toiletries tu beli 2-3 bulan sekali bole tahan. Lau tak mau botak pala.

Beras pulak, bukan nak menidakkan beras tempatan kan. Mmg aku dulu2 nak support la beli beras jati dan sewaktu dgnnya..alih2 masak pagi, by petang balik umah dah basi. Takke sakit hati namanya. Salu buang jer nasik tu..walhal patutnya bole tahan sampai petang. Bole la panaskan ke, goreng ke ..Ni tak. Lepas pada tu aku tak kisah beli beras mahal sikit... at least sampai esok pun tak basi. Bole jer recycle balik semula..

Lagipun 10kg beras yg aku beli tu salu tahan sampai sebulan lebih gitu. Jadik agak jimat jugak. Bila masak pun bole digoreng time petang2 tu sgt menyenangkan keja aku ni.  Cuma skg ni aku terpaksa masak lauk rebus2 je la nampaknya. Mana tak dgn masalah kolesterol jahat SP yg tak berubah2 dok carta teratas..ditambah dgn tekanan darah aku yg ala2 nak naek ni harus berhati2 jga makan sikit kan.

Minyak pun sama, kena beli minyak sunflower.  Kat umah ni aku dan suma suka makan sambal tumis. Kalau pakai minyak biasa sgt tak baek. Eksperimen yg aku buat sendiri bila sambal simpan kat peti kan, yg ditumis dgn minyak bunga matahari minyak nye stay jer tak beku pun..cuba minyak  biasa mau putih2 membeku. Imejen cam tu ler gaknya minyak kat dalam darah kita yg menyumbang pada penyakit terutama jantung.

Untuk bdak2 aku salu masak pakai minyak biasa tu. Terutama kalau dorang nak makan cekodok lah, goreng kentang lah.  Cumanya kalau pakai minyak matahari tu goreng2 tak bape cantik. tak mau garing..cam meresap minyak jer.

Semlam kat NSK gak aku beli ayam sikit. Beli isi ayam dan beli bahagian peha dan kepak. Beli ayam sekor dah la mahal, bahagian2 dorang tak makan tu mmg tak dimakan langsung. Mana tak dah suma berebut kepak dan peha jer..beli je bahagian tu..bole je goreng tak bergaduh masa nak makan.

Aku dgn SP makan ikan mostly. Singgang ke, panggang ke bakar ke.  Bdak2 jer mmg hantu ayam. Sokmo nak makan ayam masak merah lah, goreng berempah lah. Kalau ikut aku, goreng bawang boh cili campur ikan bilis jer dah cukup. Namanya bdak2 ..ayam tu satu mesti. Bukan dorang kira ayam mahal ke naek harga ke...dorang cuma tau..Mama, ayam masak merah takde?? tu jer lah soklan maut.

Bekalan paling selamat ialah beli ikan bilis bebyk. Kalau malas masak ke takde mood ke buat jer nasik lemak sambal ikan bilis..tak pun goreng bilis, boh bawang n cili campur kicap..hehe.Kentang pun aku mmg salu beli lebih. Maklum bdk2 pun suka kentang. Goreng2 bawang campur oregano ke, goreng bercili ke, tak pun campur dgn ayam masak kicap, kari ..bole jer. Paling dorang gemar goreng sambal campur tempe, ikan bilis dan kacang..ala2 sambal goreng.

Jadiknya, kena lah pandai budget for mak2 cam kami ni kan..barang makin mahal gaji tak naik2..apa nak dikata?? redha jer lah..





3 comments:

NenekPenne said...

sib baik i sorang jer..
la ni dah malas nak beli barang dapur... malas masak..lagipun tekak i sorang jer nak diisi...
kalau i dah rasa teruk sangat, makan je instant noodle...

*Miss Geli^ said...

berckp pasal duit dan barang keperluan ni, asik rasa nak menangis je..

akak, saya dynamo besar tu, tahan sebulan jek. Sabun mandi sebulan 6 ketol..jenis laki suka mandi berbuih buih lebih..mandi bersabun ke melancap tah aku pun tatau..hahahah

list ko tu sama cam aku, beli tepung, beli bilik nanti bole wat cokodok bilik, beras beli 10 kilo sesiap..

tak campur keperluan lagi lagi tu..

nak pangkah sape ye kita taun ni?

Anna said...

Net, tekak sorang untung..senang nak layan..layan nan ado je kan?..5tekak x campur tekak kucing2...mmg pitam adanya..hehe instant noodle pun ada byk stock up gak..tau jer lah klau kemalasan terlampau datang..maggie ler jwpnya..

Cik geli : sama lah. Kat umah tu sekali beli 4-5 pack sabun mandi..bdak2 jenis manjang sabun masuk lubang jamban..beli jer body shower yg mmurah kat Trey tu..lg byk buihnya..haha. Kalau ada anak ramai lagi la cik geli ooi, manjang kena simpan stock..tau2 je tgh2 bulan tu memacam nak makan..MekD ler Kepci ler..alternatifnya tu lah..goreng apa yg ada lam peti tu senyap lah dorang...aaikk?? kaktangan gomeng leh pangkah owang lain ka?? kakaka