June 8, 2011

Anak-Anakku..

Benarlah org kata anak2 itu penyeri umah tangga.  Dorang kalau ada mmg sometimes buat kita sesak napas, sakit dada tau.  Pa lagi dapat mak cam aku nih. Yg punya sore pitching tinggi melebihi si Fina AF9.  Salu jer high pitching ala2 Tarzan kalau dorang buat hal.  Kadang tension toksah citer lah kan. Tapi besides that, hakikat mmg mereka lah yg jugak kadang2 bikin kita ketawa sampai kuar air mata..sampai nak pecah pewut org kata.

Anak2ku si Amal dgn Delin ni mmg salu jer bersaing antara satu sama lain.  Si Delin tu mmg sedia maklum lah kan agak slow berbanding si Adik. Si Adik pulak mmg terlebih pandai sometimes mulut..ish ase jer aku nak cili2 kan tau. Amal mmg suka menyakat Delin. Delin pulak mmg pantang dicuit sikit akan menjerit. Ada masa dorang berdebuk2 pukul memukul antara satu sama lain. Aku mmg salu jer marah si Amal. Tapi ada kalanya Delin sendiri yg suka carik pasal. Menjolok sarang tebuan org kata. Mmg jadiklah gaduh.

Mlam2 biasa masa lepak2 tgk TV dan berita, Delin suka amik buka nota kecik dan pen. Ala2 waiter amik order kat kedai makan tu. Since dia baru ala2 merangkak baca dan tulis kami mmg galakkan dia. Utk polish ejaan kan.  Infact aku beli berdozen buku nota kecik2 tu kat Mahidin tu ha. Biar dia tulis apa jer perkataan yg dia tau.

Si Amal pulak mmg selalu jer mendengki.  Bila delin siap2 nak amik2 order ala2 waiters tu dia pun sama menyebok.  Salu dia akan tanya mama nak makan apa?...ayah nak makan apa?...minum apa?.  So few nite ago same scenario..Amal mmg dah pandai baca lancar tapi bab ejaan tu mmg agak lemah sikit..

Amal           :  Ok Mama...mama nak makan apa?
Mama         :  Mama lamb chop.
Amal          :  ok..lambchop..konfiden jer dia tulis..minum apa?
Mama        :  Ais Lemon T. satu..
Amal          :  Ayah, ayah nak order apa?, Air apa?
Ayah         :  Ok..Ayah nak makan nasik goreng cina, air sirap....

Oraits katanya...Siap.

Aku sengaja jer nk tgk betul ke apa yg dia tulis tu suma..tapi lepas tgk dia tulis tu aku baca balik bukan maen lagi kami semua tergelak sakan...mana tak nya...

                                Ni yg dia tulis kan note tu
Lambchop             :   lemcop
Ice Lemon tea       :   As sementi
Nasi goreng cina  :  Nasik Goring cena
Air sirap                 :  Air Sirip.............


Kakaka..yg aku tak tahan air sirip tu....kakak dok kata..ooi, sirip tu kat belakang ikan tu lah...patut eja S I R A P daaaaaaaa...tu lah salu kata Delin salah eja..sendiri pun sama..We had good laugh. Aku dgn SP sampai mengalir air mata...Fact is anak2 adalah racun dan penawar..betul sgt lah tu....

3 comments:

*Miss Geli^ said...

comelkan?

NenekPenne said...

ha ha comel pulak buat sketsa ala2 kat gerai kan...

Anna said...

Miss Geli..bdak2 kan. Salu buat something very sincere dan tulus gitu..mmg comel.

Nek...hahaha, derang mmg suka drama gitu..taktau ler camne leh start..tp skg ni tu jerlah keje dorang memlam..terutama kalau coti sek sbb homework takde..kalau ari sek x cukup tanah..kdg kul 8 pm suma dah pengsan kepenatan sekolah seharian..