May 11, 2011

Akhirnya............



Yess!!. Akhirnya jadik milik/reta ku jugak benda di atas itewww.  Smlm masa on the way balik keje, aku pi amik menatang tu kat kedai.  Lama sungguh dah aku memendam rasa nak memilikinya.  Lama jugak nak kumpul duit kat tabung arnab seblum berjaya mendapatnya dan membawa pulang.

Walaupun semalam hati ada sgt offended dgn seseorang yg telah mengomen kat fesbuk pasal menatang kat atas tuh.  Apa motif dia aku tak tau. May be just nak bgtau yg laki dia pun ada beli gak?..do no. Yg pasti aku rasa tersinggung sesgt.  For me, if we dont know anything about anything please dont said it out. Buat malu sendiri jer kan!.

As for me, seblum aku membeli menatang tuh puas dah mensurvey internet. Puas dah dok belek dan banding antara dia dan Ciknon sapa lebih bagus sapa lebih hebat.  Disegi features mmg sama sahaja. Di segi harga ciknon maybe murah sedikit. Tapi berdasarkan maklumat2 yg aku kompol2 dan baca Cikon pnye brand bole suit dgn apa2 jer lense cap ayam..incase lah kan nanti nak tambah lense ke speed light ker.  Manakala Ciknon pulak kena beli original barang dari dorang utk fits kan. Taktau betul ke idak tapi itulah maklumat yg aku baca dan dapat.

So aku spend lebih sikit di segi harga untuk menepati apa yg aku nak.  Alang2 nak beli org kata, beli yg kita rasa bagus.  Bukan mcm org tu citer laki dia beli bla bla bla..bila tanya balik haram tak tau pe bende. Apa barang kan.. Ni set org yg suka menyampuk. Tapi bila org dok citer pasal la senza bole pulak dia kata lasenza tu brand belacan..Tak ke sengal tu kan ??  So, kalau kita nak said out pasal sumthing make sure kita tau apa yg kita cakapkan. Jgn jadik tong kosong ok!.

Lagipun, masa aku tag gambar kamera tu pun kat my closed friends yg mmg tau aku sgt gila2 kan menatang tuh.  Pe hal ttba nak menyampuk into the conversation and make yourself so stupid??.  So, jgnlah marah kalau org kata ko gitu. Sbb ko sendiri yg carik pasal serlahkan kebodohan ko itewww kan?..well, forget about org yg suka jaga tepi kain org tpi tak paham apa yg org citer.....

So, malam tadi aku tidor sgt lena ok!.  Maklum segala yg aku cita2 kan selama ni dah tercapai.  Pnye lah lama. Aku rasa sejak 2007 aku berangan2 beli mende tu.  Selama ni takat mampu beli compact jer kan.  Yg ada skg ni pun brand cikon gak. So i kind of puashati to continue the legacy dalam hidup aku to get cikon jugak. Cumanya, ada org sudah berkira2 mau mewarisi itu compact cikon gitew. Siap awal2 bgtau next monday nak bawak pi school for Hari Guru..hmm, layan kak oi. Jgn ko rosakkan sudah ler.  Mmg ada intention nak antar for service pun compact tu. Button on off mcm dah tak berapa grip. Gambar pun dah mula blur2.  Battery pun mmg nak kena campak ke laut..tau2 jer plan nak beli yg baru sikit...dia mula buat hal pulak. Kalau compact tu leh ada takat 8Megapixel jer..yg ni berganda dari tu..mmg puashati.

Lagi satu yg buat aku tido lena ialah perihal air cooler smlm. Akhirnya kul 9pm kot mamat tu antar mende tu kat umah.  Dia antar naek keta sendiri gamaknya.  Aku ckp kat SP mesti dia takut sbb aku dah  hamun semlm. Klau lah dia x antar malam tadi mmg ada ler kena amuk ari ni. Syukur dh sampai. Kami dapat tidor dgn lena dan selesa malam tadi.  Angin sejuk jer....best!.

Jadiknya, aku dah charge battery camera baru aku tuh. Tapi since advanced sesgt menatang tuh, harus study dulu camne nak amik gambar nak adjust the light dan bagai2 kan.  Terpaksa ler menstudy manual tu dulu sebelum testing shoot mana2 yg patut kan. Mlm tadi aku ada try shoot gambo bdak dua org tuh..pperrgggh!!!,  i tell u..what a nice and sharp picture..Marbelesss gitu....

So, aku dah dapat apa yg aku idam2kan selama ni...korang dah???

4 comments:

NenekPenne said...

dah tapi masih ada lagi..tiap2 tahun menda yang nak tu bertambah

dulu sibuk nak sony handycam..ok dah dapat..pakai je beberapa tahun pastu tersadai dalam laci..masa tu menda tu tengah hot kat pasaran..about RM2k jugalah beli menda tu tapi beli kat singapore

masa beli handycam tu jenis yang pakai tape, skrang orang dah pakai cd...

sekarang ni tengah aim nak beli mini oven... konon kan mcm nak buat cupcake, ayam pangggang bagai...aah nak cek tabung arnab jap lah...

Anna said...

hehehe..salu cenggitu kan. Pasal oven tu dulu I pun sama..beria2 sgt nak beli..beli, pastu breadmaker..pun beli. Hot2 chicken shit jer. Masa sebulan dua beria buat cupcakes, pizza, roti dan ntah hape2 lagi...skg?? suma nya jadik replika kat dapur jek....kita ni mmg camtu yek..bila belum dapat beria2 nak..bila dah ada cam tak heran gitu...thanks for dropping. I dok cari2 your new blog..akhirnya jmpe gak... :)

mrsharis said...

Tak kisah la orang nak cakap apa pun kan..janji kita tau apa yang kita buat dan yang paling penting kita tak kaco orang.

Psst..psstt..aplot la gambar hasil ciknon tu. Mesti meletops..

babai..

Anna said...

Mrs Haris,
kan??..ada kita kesah pun!!. bukan mintak duit dorang pun kan?.. Insya Allah...harus gitu