January 9, 2013

Bukan Untuk Org yg cerewet


Recently, kat office aku ada org jual handphone Samseng..exactly cam yg ori pnye Samsung tu..ejaan, rupa paras dan bentuk pun sebijik. Kalau tgk sekali imbas pasti terpedaya ingatkan tu Original pnye. Tapi bila dah pegang, beger2 apa yg ada..Sahla, sesuai sgt dgn reganya yg murah trang trang tu kan.



Mana taknya, sebuah Samsung note II dijual dgn harga RM250 jek, manakala sebuah SIII dijual dgn harga RM 175 sebuah. Dgn harga semurah itu, what do u expect??. Bak kata kawan aku, kalau setakat nak guna for phone call, sms jer..its wat good enough. No wonder ler ramai indon2 suka beli hp murah2 cenggini. Depa bukan tau nak twitter, facebook, buddy dan mcm2 lagi (suma software ini ada dalam hp yg dijual murah2 tu u olls). Cuma lepas beberapa hari membeger, mmg its not really user friendly sbb key touch dia agak ketat dank eras dan takde google playstore cam original yg kita leh download sesuka hati tu ye..fair enough..tengok rega la bang/kak.



As for me, aku mmg teruja sgt nak memiliki note maupun SIII sebijik. Saje untuk kepuasan hati dan kepuasan nafsu kan. Maklumlah tgk org ada nak gak, padahal idak ler perlu mana pun , abis kalau dah nafsu menguasai gitu. Cumanya, aku rasa sgt sgt kedekut nak spend RM1899/2229 maupun 1399 untuk mendapatkannya. Pada aku mahal sgt tu untk sebuah hp. Gadget2 ni bukan jadi keutamaan aku so aku rela pejam mata beli benda lain or keperluan lain.



Since aku dah ada galaxy Y original yg aku pow dari SP pnye bonus tahun 2011 ari tu, masih elok dan berfungsi masih leh FB , wassap dan bagai…aku have no reason nak melabur tukar hp original yg lain memahal..bila org usher2 aku hp samseng made in china tu, aku tak teragak2 lah beli..sajer..RM 250 jer..pejam mata, demi kepuasan hati dan perasaan. So puashati la dapat pegang note kale pink lagi..Cuma bila beger2 tu rasa nak humbannya..maklumlah ketat sungguh touch padnya tu.



SP pulak, ari tu aku belikan sebuah Samsung Corby masa dapat duit durian runtuh tu…tp sajer nak bg feel dia pakai SIII, so aku tangkap la sebijik. Sbb dia bukan kaki IT, wassap bagai so dia tak kesah pun benda tu ada ke tak..twitter?? lagi haram dia tau.yg dia tau men game…main angry bird or fruit ninja dah cukup la..



So, dalam ramai2 org kat off aku yg beli dan sgt teruja ni, ada juga antara mereka manager2 melayu yg gaji kepuk2 pun tangkap satu..(bangsa lain terutama cina haram x layan barang2 made in china ni weh, they prefer to go for ori) beria sgt nak amik note sebijik..tak sesabar nak order kale pink cam aku gak..tp lepas dapat komplen nauzubillah….hello, dgn harga RM250 u should expect to get what la kan?? Nk byk komplen sangat kuarlah duit amik yg original note tu. RM2299…tak mampu plak kan?. If tak mampu toksah lah nak berlagak sgt..beria2 order, bila org tu datang bawak barang, the next day kata x jadi..takut terbakar telinga katanya..abudeeeen???



Yg sekor pulak beria2 nak beli note gak..kejap nak SIII, tapi bila org yg jual tu beria2 bawak..tak jadi pulak sbb kata laki tak bagi..ishhh !!, tak paham aku org2 yg selalu mengada2 gunakan alasan laki tak bagi bagai..ko kan keje ada duit sendiri..takkan nak beli suma mintak izin ??. abis kalau ko beli spender bra bagai…kena mintak izin gak ke??. Lain la kalau bini tak keje, dah mengharap duit laki ofkos la mintak izin plus mintak duit sekali kan??..



Sorilah, aku menyampah dan benci dgn sikap2 mereka2 yg begini. No doubt kita suami isteri, takkan pasal duit nak minta izin..walhal patut laki yg bagi duit suma kan..dah gaji kita, tu hak kita..mmglah kena fikir pasal keluarga anak2 bagai2, tapi maksud aku kalau korang ada keinginan sendiri tu sanggup tak penuhi sbb laki tak bagi??tolong lah!!.



Yg laki pulak, tang bini nak beli apa2 manjang jer tak bole..nanti lah..itulah inilah..tapi tang dorang nak beli apa2 smua beli jer pun tanpa Tanya bini??..pebende la gitu?. Padahal duit gaji kita sebagai isteri, suami takde hak langsung nak mintak, kecuali kita dgn ikhlas nak beri kan?.



Sbb tu aku rasa beruntung sgt tak dapat laki gitu weh. Semua kita beli or belanja nak kira satu persatu..dah dia belanja tuk diri sendiri memacam haram nak fikir or tnya bini pung?? Kalau kita duit lebih nak beri laki tu ikut ikhlas kita, namun laki takde hak nak mintak..Bini pulak berhak nak mintak dan dapat duit dari laki..bahkan wajib laki bagi duit kat bini walaupun bini tu berkerja ..tak gitu??..



Sakit jiwa aku kalau dapat kwan2 yg cenggini..takat nak beli tshirt selai pun nak mintak izin bagai, tolong lah…nak beli hbag pun minta izin ..kita bole maklumkan je kat laki..bukan mintak izin ….sbb bukan duit dia pun..apa dia kesah??



Duss..malang betul perempuan2 yg taksub tak bertempat gini..sampai anak sakit pun tunggu laki gak bawak g klinik..padahal bole jer bawak sendiri..dah semua bergantung kat laki tu pasal laki amik kesempatan kan..tak gitu?

















3 comments:

Irfa said...

salam ;)
lama sepi?sibuk ye?

kat opis ni pun ramai yg jual..mmg made from china..teringin jugak tp sbb dah tahu takkan sama dgn yg ori so redha jelah dgn Samsung Galaxy Y (sama la kita) puas hati sbb itu mmg ori w,pun skrin kecik yg amat

pun bersyukur juga..nak beli apa beli je sbb kita keje.ada jugak kawna yg nak beli tudung selai pun kena tanya laki.huhu.sian dia

CikPuanHaLia said...

Syukur jgk dpt suami yg tk kisah kita nk beli apa pun as long as guna duhet gaji kita sendirik ;)
Btw sis,pelik kan org yg nk murah tp brg tip top ;)

Anna said...

irfa, aku prefer to stay with my ori Y tu ..sbb yg cap ayam tu susah nak tekan satu...dan features tak sebagus yg ORI..


Lia,
sengaja suka2 nak rasa pakai S111 katanya..yg Galaxy note akak beli tu pun jadi bahan main game bebudak jer.....rosak pun hati tak sakit gitu...org yg begitu pada akak perasan bagus...duit kedekut..nak beli murah tpi byk cengkadak..bo layannnn