October 3, 2011

Hingga ke liang lahad..part II

Hari Isnin 26 Sept 2011 -Hspital Besar Kelang



Pukul 4 cam tu, Dr panggil wakil keluarga masuk. Akak yg masuk. Dr kata mak confirmed dah kena stroke. Keadaan mak stabil dah. Dgr tu kami agak lega sikit. So aku satu kuarga, akak dan akak no2 dgn anak2 decided pi kantin jap. Dari pagi tak makan apa2..Yg ada minum milo masa kat hspital sabak jer. Tu pun tumpang kat anak buah pnye air. Akak pun sama. So kami makan kat kantin dgn berselera sgt!. Sbb dgr keadaan mak dan stabil. Masa tu aku dgn akak2 kata, tak pe lah stroke pun stroke lah. Kita jaga je semampunnya. Aku makan nasik. Yg lelain pun sama. Lauk simple jer kari ayam dgn sambal. Tp maybe sbb lapar sgt berselera memasing makan. Sementara tu abang ipar (suami akak no 2) tunggu kat bilik kritikal incase dr panggil. Gilir2 kami pi solat zuhur dan asar. Aku jamakkan sekali dua solat sbb masa tu dah akhir waktu zuhur pun. Masa aku balik kat kritikal area tu abang long anak beranak dah sampai.



Dah sudah dalam setengah jam makan, kami pi balik bilik tu menunggu dan teros menunggu. Masa tu aku sms abang ngah tanya dia kat mana. Dia reply kata kat Jempol. Dan dia datang seorang. Masa tu dah kul 5 kot cam tu kot. Lagi sekali masa menunggu dgn penuh penyiksaan tu, Dr panggil akak masuk bilik kritikal. Dia kata Dr besar nak jmpe. Dr besar ialah Dr Mohan yg incharge kritikal room tu. Dr tu yg Dr hspital kol tanya opinion sblum decided to move mak ke hspital kelang.



Menanti penuh debar, ttba akak kuar dgn sedu sedan. Aku suh dia dok dan bertenang. Satu persatu akak cerita. Keadaan mak kmbali kritikal. Tekanan dia suma dah drop. Skg ni mak bergantung kat mesin oksigen. Jantung mak masih berdegup tapi sgt lemah. Dr dah cuba bagi super stronger antibiotik tetapi takde perubahan. Kuman dah merebak ke seluruh organ. Skg ni cuma jantung mak yg masih berfungsi tetapi sgt lemah. Dr Mohan beri kami pilihan..



1) Buat CPR utk jantung mak, which in results will make jantung stop completely. ataupun



2) tebuk lubang kat tekak mak so that tiub oksigen bole disalurkan untuk dia bernafas. Which dr tak advised to opt ni. Sbb faktor umur mak, lagpun katanya kalau dah berusia selalunya bila ditebuk risiko untuk meninggal sgt tinggi. Dr kata kalau patient tu muda, mmg dia akan terus tebuk je. Ni mak dah berumur, dia takut kalau lah mak pergi, nanti berlubang2 sana sini jasad..itu yg dr kata.



Pada dasarnya, dalam berat hati aku dgn akak2..memilih option 1. Sbb tak mau mak tersiksa. Dan aku dan akak pasti gak mak tak akan mau ditebuk sana sini. Biarlah kami merelakan option 1 sbb tak mau mak terseksa sungguh2.. Aku taktau abang long pilih apa. Tapi dalam pada gitu, sempat bini dia buat lawak bodooh. Mujur aku tak tampar jer dia kata situ. Ustazah tak ustazah. Mulut dia mmg nak kena. Ada ke dalam serius perbincangan kami adik beradik dia masuk campur satu hal, menyampuk pun satu hal. Mujur aku x dgr, kalau tidak mmg kena dgn aku. Ada dia kata..pilihan je option 3 : iaitu tak yah buat apa2..biarkan jer. Bangang betul pnye statement kan?. Dah tentu dr org yg paling layak beri nasihat. Ada ke dr bagi pilihan no 3??



Mendengar tu suma, kami suma sebak. Sedih, sayu suspens suma pun ada. Akak dah mula menangis. Aku walaupun sedaya menahan pun termenangis juga. Abang long, being lelaki rilek jer. Bini dia pun sama..Doktor suruh kami adik beradik berbincang and beritau dia option yg kami choose. Dalam panik gitu pun aku masih bole call adik lelaki aku tnya dia kat mana. Then suh dia datang hspital segera. Mak sgt kritikal.



Dari petang membawa maghrib. Kami bergilir2 solat kat surau. Penantian mmg sgt menyeksakan. Pukul 8 lebh adik lelaki dgn keluarga dia sampai. Aku suh adik aku dok. Then aku explain satu2. Adik aku sama being lelaki, cool jer. Tak cakap apa pun. Lepas tu kami sama2 pi ke bilik kritikal. Kami dibenarkan jumpa mak sorang by sorang. Mula2 adik lelaki aku masuk, pastu wife dia. Abang long dan akak2 aku dah masuk awal2 lagi. Lepas wife adik aku masuk, aku pulak masuk. Aku nampak mak terbaring dalam keadaan koma. Wayar berselirat sana sini. Masa aku sentuh tangan mak..dia respons. Ada sikit movement. Aku bisik kat mak..Mak, ampunkan segala dosa2 saya pada mak ye..halalkan air susu mak pada saya..Kalau lah pergi itu lebih baek dari menyeksa mak..saya redha..saya relakan mak pegi dgn ikhlas hati. Tak dapat menahan sebak..aku nangis gak kat situ. Tak lama aku kat situ, Dr yg ada situ suh aku keluar. Dorang nak transfer mak pi CCU kat tingkat 7B.



Masa tu hujan turun dgn lebat2 sgt. Aku kol abang ngah tanya dia kat mana. Dia kata dah sampai Shah Alam. Dalam kul 10 mlm cam tu abang ngah pun sampai. Kami bawak abang ngah kat kritikal area. Masa tu mak dah ditolak naek ke tingkat 7. Kami follow je dari belakang. Cuma dua org dibenarkan naek. So aku biar akak dgn abang ngah iringi mak naek. Kami suma tunggu kat bawah.



Lama kat atas, abang ngah turun. Suami akak no 2 menggelisah nak balik. Katanya nak masuk kje malam tu. Sakit hati betul aku dgr. Dah mak sgt kritikal tu bole lagi fikir pasal keje??. Org lain langsung tak ingat apa dah pun dia sbok sgt2 nak keje. Macam lah kilang tu tak leh beroperasi kalau dia takde. Mmg dasar sgt yg sorang ni.



Lepas diskas2 gitu, aku ckp dgn akak aku nak balik Rawang kejap. Aku kena baring dan lelap kejap. Dah 3-4 hari aku tak menentu tido. Rasa nak tumbang pengsan. Bdan melekit2 belengas dari pagi ke hulu ke hilir. Akak nak tunggu mak kat CCU. Cuma sorang jer yg bole tunggu. Akak no 2 tu ntah aku tatau camne. Aku ingat dia nak balik gak lantak ler. Abang ngah kata dia nak balik kg dulu. Sok pepagi dia dtang balik ke Hspital kelang. Abang long dgn family dia dah hilang dari situ, aku ingat dorang balik kg terus rupanya tak. Dorang tunggu kat surau. Adik lelaki pun dah balik ke umah dia kat Meru.



Masa nak balik aku pesan kat akak, kalau ada apa2 kol.Bila mak dah masuk CCU wad, aku masa tu ondeway balik Rawang, akak beritau mak sedar. Mak celikkan mata dia. Akak pun kata dia dah sempat mandi kat wad tu. Ada tandas dan tmpat mandi. Aku tiba kat Rawang kul 12thgmlm cam tu. Kuarkan bag dan apa patuh pastu dalam 12.30 tghmalam aku letak pala. Teros terlelap.



Hari Selasa 27hb September 2011

Sayup2 aku dgr bunyi hp aku berdering2.. bunyi phone umah pun sama. HP sp pun sama...mamai2 aku angkat HP, akak no 2 kol. Mak nazak..datang hspital skg. Aku pun on de way nak balik umah pusing balik ke hspital katanya. Sat tu akak telefon. Mak nazak sgt2. Masa tu dalam kul 1 lebih cam tu. Aku kejut SP, dalam mamai2 tukar baju. Hangkut balik beg yg dikuarkan tadi masuk keta. SP angkut anak2 yg tgh lena tido dalam keta. Aku kejut anak sulong aku suh bersiap. Harus ke hspital skg. On the way ke hspital kelang, hujan lebat sesgt. Sempat aku kol adik lelaki aku beritau mak tgh nazak. Akak pun sms dan kol tanya kat mana. Katanya abang long ada kat sana. Rupanya dia tak balik pun. Dia tunggu kat surau hspital dan tido kat sana.



Kul 2.08am..akak kol, bagitau Mak dah takde. Mak dah pergi buat selama2nya....dalam sedih dan nangis dalam keta, aku baca yasin. Tersedu sedan bersama hujan lebat. Kul 2.45am kami tiba kat hspital. Masa tu aku teros naek kat wad 7B dgn anak sulong aku si kakak. Dapt menatap jasad mak yg terbjur kaku berutup kain putih. Mak dah takde..mak dah takde!!!..itu jer bermain dalam kepala aku.



Abang long menguruskan pembayaran dan dokumen2 suma. Kami dah sepakat nak terus bawak jasad mak balik ke kampung dan dan jugak. Alhamdulillah..sumanya di permudahknan. Urusan dokumen kejap jer. Padahal kalau ikut prosedur biasa lama nak settle. tapi untuk mak., syukur mudah jer. Aku suh SP standby kat keta, jenazah dan dibawa turun dah. Aku kol adik dan akak suh balik kg jer teros. Jumpa kat sana jer.



Jenazah mak di angkat kat troli dan ditolak turun. Aku, akak , abang long dan anak aku mengiringi jenazah. Ada 2 org lelaki gak which aku pecaya driver van jenazah ikut sekali. Sampai kat bilik mayat (masa tu aku tatau bilik mayat tu rupanya) urusan sain dokument2 suma....jenazah gerak dari hspital lebih kurang kul 3.45am. Dgn keadaan van yg agak buruk, melambung2 jenazah bila melanggar bumper. Aku dgn akak teman jenazah kat lama van. Akak sdg uzur so aku jer yg baca yassin sepanjang perjalanan.Keta abang long dan SP follow kat belakang.



Pukul 5.45am, jenazah selamat tiba di rumah mak. Abang ipar (suami akak) akak dah kol awal2. Abang ngah yg tido kat umah pun dah diberitau sama. Abang ipar dah uruskan beritahu org2 kampung suma. Ngam2 tiba umah mak, dah nak waktu subuh. Org2 lelaki yg nak ke surau datang umah tolong angkat jenazah masuk dalam rumah.



Dengan umah yg tak berapa kemas, akak menyapu apa yg patut. Lepas solat subuh aku suh anak aku kakak dok baca yasin kat jenazah, aku suh anak2 yg kecik lain jugak baca ayat2 3 kul. Yg penting jenazah tak bole ditinggalkan. Kena di tunggu.



Menjelang siang, ramai dah jiran2 tetangga datang. Abang ngah pi beritau Pak Din, adik mak. Juga beritau sedara mara yg lain akan kematian mak. By 10am umah mak penuh pack dgn sedara mara dan jiran tetangga. Suma urusan jenazah berjalan lancar. Bahkan aku ikut sekali membuat persiapan kain kapan dan memandikan jenazah mak.



Masa dah ramai2 datang tu, ramai kawan2 baik mak datang. Masa tu dorang citer2 pasal mak. Betapa selama ni mak sgt gembira dan happy dgn aku. Mak citer aku salu balik kg. Bawak dia jalan2,makan2. Soping. Bahkan mak cite aku salu masak sedap2 kalau balik. Mak mesti beselera makan. Pastu kalau sebulan tu aku tak balik2..mak sentiasa menghitung dan mengira2 bila la aku nak balik kg. Macam2 mak cerita kat kwn2 dia aku beli untuk mak. Kain baju, tudung dan ntah hape2 lagi.



Mendengar tu aku sedih sgt, mengalir air mata. Suma tu aku buat dgn ikhlas sgt nak menggembirakan mak.. Tak sangka mendapat penghargaan paling tinggi pada mak..gembira sbb dapat buat mak bahagia walaupun seketika.



Jenazah mak disolatkan dirumah jer. Di tempat mana mak salu terbaring sakit sejak 2 bulan yg lepas. Aku dgn akak mmg dok mengkaji petanda2 100 hari seblum dijmput Allah. Tak sangka suma petanda tu ada pada mak, tapi kami tak perasan langsung pun. Bila mak dah takde baru kami perasan. Seblum mak sakit dan jatuh terlantar mmg mak langsung takde selera makan..itulah petanda awal sekali.



Pastu mak kerap becakap pasal mati..pasal pendek umur. Smpai ada ketika aku marah mak..nape cakap mcm tu. Mcm tau jer nak mati..padahal mmg betul...mmg mak dah tau dia akan pergi..way long seblum dia jatuh terlantar dan langsung tak berckp. Sebelum terlantar tu kami ada kuar mkan dgn mak dan akak. Aku anak beranak. Kami pi makan kat kedai feveret mak. Selalu kalau mak pi situ mmg beselera sungguh dia makan. Kali tu aku orderkan mak bihun sup, sehirup jer mak kata tak selera. Sempat gak kami pi beli telekung baru kat Aked man. Mak kata mana tau lenkali tak sempat. Mak sempat guna 2x telekung tu. Kunun untuk bulan ramadhan. Mmg selalu tiap tahun sbelum ramadhan aku balik kg. Aku akan kuar bawak mak makan2. Minum2 ABC. Tak sangka tu lah kali terakhir aku boleh buat untuk mak. Sbb 2 hari seblum puasa lepas mak jatuh langsung terlantar.



Selepas selesai mayat dikapankan, masing2 amik peluang cium mak buat kali terakhir. Rasa sejuk je pipi mak...Alhamdulillah, sempurna sungguh mayat mak, mcm mak tido masa kat hspital ketika aku jaga ari tu..sungguh bersih dan takde cela pun jenazah mak..mayat yg nampak berseri2...kuning...syukur Alhamdulillah..aku dgn akak sgt takut kalau ada apa2...maklumlah, kami je yg tau mak kami macamana..macamana mak layan dan jga arwah bapak dulu..mcamana mak kadang2 buat org marah dan tersinggung hati kan..tapi syukurlah, mungkin arwah pak dah ampunkan maka, mgkin org2 lain suma pun dah maafkan apa juga yg mak dah buat semasa hayat...Alhamdulillah...kami syukur sgt2..



Usai solat jenazah..dgn keadaan rumah yg penuh dgn mereka yg mensolatkan mak...jenazah diusung ke kubur. Sedih pilu tuhan jer yg tau perasaan kami semua. Kat kubur suma dah menunggu. Patut aku tak nampak adik lelaki aku tolong angkat jenazah masak mak dimandikan..rupanya dia dah ada di kubur. Rupanya dia ikut sekali kali kubur mak dgn abang ipar suami akak.



Tatkala jenazah diturunkan ke liang lahad, aku dan yg adik beradik lain seikhlas hati merelakan mak bertemu penciptanya. Kami akur dan redha mak hanya dipinjamkan pada kami menumpang kasih dan sayang. Walau dalam duka dan berat hati, kami relakan mak pergi. Kubur mak tak jauh dari kubur arwah pak...beberapa langkah jer. Ketika talkin dbaca, hati diruntun2 sayu..hati mendoakan agar roh mak tenang di sana. Hati juga puas dapat menggembirakan mak, dapat menjaga mak ketika sihat dah sakitnya. Dapat bersama mak di malam2 terakhir nyawanya di ambil kembali kepada penciptanya..



2 bulan mak terlantar sakit. Selama itu akak menjaga dgn ikhlas. Selama itu aku sekeluarga berulang alik kg tanpa kenal jemu, penat maupun lelah. Akak menjaga dgn begitu setia dan ikhlas. Tak tido malam meneman mak kalau mak sakit atau x bole tido. Meneman mak tido tatkala ribut kuat melanda dan mak ketakutan kesorangan.



Juga aku bersyukur sbb dapat buat mak bertemu abang ngah buat kali terakhir seblum dia menghabiskan nafasnya. Mmg benar, dia sgt2 menanti abang ngah balik. Seminggu sebelum pergi, akak kata mak asik merenung pintu dgn sayu. Tapi tak berkata apa2. Aku tau mak rindu abang ngah. Mak menanti2 abang ngah balik masa raya tu tapi keadaan tak mengizinkan.



Bersyukur gak aku sbb gesa abang ngah balik jugak tgk mak. Kalau tidak aku pasti bukan abang ngah jer menyesal seumur hidup bahkan aku juga pasti menyesal tak dapat membantu abang ngah.



Sebagai anak, baik aku maupun akak kami dah jalankan tanggungjwb kami sebaik mungkin seikhlas mungkin. Mgkin sbb itu Allah jemput mak lebih cepat. Allah permudahkan segalanya atas semua doa ikhlas kami buat mak.  Tanpa buat apa2 option pun, mak pergi dengan tenangnya..dapat jmpe abang ngah buat kali terakhir dah cukup berharga bagi kami..hajaat mak tercapai dapat jmpa abg ngah sebelum dia menutup mata.



Akhirnya, semoga roh arwah mak tenang di sana. Jgn risau mak, kami anak2 mak akan sentiasa menitipkan doa dan mensedekahkan yassin setiap masa buat arwah mak, buat arwah pak. Walau dalam sgt berat hati, kami relakan mak pergi. Kami relakan kami relakan perpisahan ini....semoga arwah mak dan arwah pak ditempatkan dikalangan org2 beriman dan bertakwa..Nantikan kami anak2 cucu mak di pintu syurga yaa.. AMIN

4 comments:

MyZsZs NOoR said...

Alfatihah untuk arwah. Didoakan semoga roh arwah ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Amin

Salam takziah untuk akak sekeluarga.

MommyCT said...

Salam takziah utk anna sekeluarga. Semoga arwah ibu ditmtkan dikalangan org yg beriman.

mrsharis said...

Al-Fatihah..

Sedihnya baca entry ni..teringat kt mak yg jauh kt sabah :(

Anna said...

Ttba teringat kat arwah mak..ase rindu, sedih dah sayuu sesgt..Alfatihah..Masa mak ayah kita ada lagi, cuba sedaya upaya gembirakan dorang. Kadang2 benda yg kita buat tu biasa2 jer..tapi dimata dan hati dorang sangat menggembirakan....luangkan masa sekerap boleh dgn mereka..sbb bila mereka takde..takde apa lagi dapat kita buat....