January 21, 2011

Coti-Coti Thaipusam

Macam aku kata, aku suka sgt dgn coti. Tak kira coti apa pun.  Masa utk bersantai2 kalau coti. Tak yah bangun awal sgt. Tak yah berhangkut beg2 berbondong2 ke umah baby sitter pepagi buta, tak yah kecoh nak masak bekal nak bagai..mmg besh!!.

Semalam SP bgtau aku dia nak join member2 dia pi mancing.  Since coti sehari tgk minggu gitu, aku relakan jer lah. Hahaha.  Bukan mancing apa..mancing ikan tuh. Niat konon nak buatkan bekal dia nasik lemak cuma tinggal impian sbb bangun pagi pun dah kul 7.30am.  Maklum ler bendera jepun amik kesempatan nak bangun lewat sikit bukan selalu pung!.

Lepas bangun jer aku pi tapaukan dia nasik lemak kat gerai kat area umah kami tuh. Dalam kul 7.45am kot dia pi berbekal air kosong dgn nasik lemak.  Lepas bdak2 bangun n pi ngaji, aku kemas2 umah, kemas dapur dan masak.  Since SP tak de, leh lewa2 masak dan masak sempoi2 jer kan.

Lepas siap masak, mandi sambil2 basuh dan sental bilik air.  Seminggu sekali mmg kena sental lau tak tak sedap aku nak mandi dgn berlendir, kotor dan berbau tuh. Maklumler bdak2 paham2 jer lah. Sambil tu aku basuh dan berus baju sekolah yg kotor cam belacan kena aiskerim tuh. Mesin tok sah cakap ler. 3 round semlam basuh. Cuaca terang benderang kering jer suma kain.  Lepas bdk2 balik ngaji aku kerah dorang basuh kasut sekolah.  Yg syok smlm cuti..yg tak syok ari sabtu anak2 suma kena sekolah ganti pulak!.  Jadik kena lah buat apa2 yg patut dulu. Sbb ari sabtu nanti sure sbok jugak kan.  SP msg kata dah dapat ikan sikit..happy bdak2 dgr.

Lepas siap makan, dalam kul 2 kot baru ler aku dok. Rehat n lepaks. Penat nya.  Kakak tolong lipat kaen2 yg ada 2 bakul tuh sampai siap. Lucky ada kakak. Dapat ringan beban sikit.  Aku layan HBO sampai kul bape tak ingat sbb lepas tu suma tido. Pengsan.

Sedar2 dah kul 5 lebih. SP masih lum balik lagi.  Dalam kul 6 lebih aku sms dia lagi. "Tak nak balik ker"???
rupanya dia dah On the way masa tu..

Bdak2  bangun tido jer terus maen basikal kat luar.  Berkawan dgn jiran2 anak india tu. Aku x kisah dorang nak maen ke hape. Yg aku tak suka bdak2 tu salu x pakai kasut kalau maen kat luar. Nanti suka2 masuk umah aku u olls.. mana aku tak sakit ati dan marah. Pengotor betul, ingat umah ni reban ayam ke.  Smlm sbb aku bengang aku sound anak2 aku direct. Kalau tak pakai kasut. JANGAN benarkan dorang masuk dalam umah. Pastu masuk2 bilik..isssh. pantang betul aku tau.  Tu sbb anak2 aku mmg kami x benarkan masuk umah jiran. Lau nak maen kat luar jer.  Aku dgr Amal sound dorang  "eh, korang kalau nak masuk umah saya kena pakai kasut .Kalau kaki ayam tak bole masuk..Nnti Mama saya marah. Mama saya x suka..Kotor.".  Fair lah kan.  Dasar dorang tuh. Mak bapak wat bodo jer. At least kasik tau anak tu nak maen kat luar jgn x pakai kasut. Apaa? ingt nak pi thaipusam kat batu caves ke berkaki ayam?. Nak masuk umah org pulak tu. Pijak karpet tikar aku bagai. Mana cek tak naek hanging kan?.

Masa SP balik, dia suh aku angkat tong dari lam keta..taaaaaada...ni ler hasilnya.

Ikan jelawat, berat dkat 2 kilo lebih. Jenuh mak nak buang sisik korang..tebal sgt2 tuh..berpeluh2 mengerjakannya...pastu ada 3 ekor Rohu besar pinggan makan tuh...jenuh menyiang sbb baunya mak hanyir amat gitu.  Dekat satu jam kot baru siap.  Tu pun berkepuk2 asam boh kat situ.  Lepas siap aku goreng sekor rohu, buat sweet n sour..wah mmg sedap ko, lemak sgt2. Ikan makan hasil sawit kan, mmg gemuk..isi perut pun lemak sawit jer.

Mmg berbaloi ler SP dgn geng2 bergelumang dgn pacat katanya. Pas tu tmpat tu jauh masuk lam utan. Aku tak tau lokasi exactly tp aku rasa kat area2 kerling tu ler kot.  Kalau dorang pi 4 orang dapat sorang byk tu mmg berbaloi sgt2 ler kan.

Malam tu aku tgk muka, tangan SP merah2. Gatal2 maybe sbb cuaca panas. Pulak tu dia pakai baju lengan pendek mmg berbalam2 ler muka dia.

Lepas maghrib, Aku tolong wat kan treatment muka dia. Basuh, cuci, scrub dan boh pelembap apa yg patut.  Suma alat facial mmg ada kat umah. Jgn taktau dua lelaki melayu terakhir kat umah aku tu once a while mintak aku wat kan dorang facial.  Cuma aku tak ler buat black head removal tuh. Cuma aku sental dgn scrub, boh toner dan boh apa2 cream yg patut.  Yg jantan kecik tu pun sama.  Sbok jer nak pakai sunscreen, serum dan ntah apa yg aku pakai seblum pi sekolah. Konon x mo kena sinaran UV..yo lah tu. Sok2 dah besar sure jadik rebutan anak2 dara country homes..huhuhu




8 comments:

Kasih Firdaus said...

wahhhh..meriahhh ikan....tak yah gi pasar yer kak..

Anna said...

Mmg ..x yah gi pasar aida. Lgpun ikan ni kat pasar pun mahal..Dok pk nak masak sbb besar sgt ikan2 tu..tak terabis lima beranak makan...berbaloi seharian meredah utan..sib baek akak x ikot..hehehe

MY HEART said...

kan kak Anna kan,

agak2 kalo kita create FB guna gambar si pisang tu.. ada tak perempuan yang macam pisang ni ketakutan lantas insaf sedar diri?

MY HEART said...

maksud saya create FB "KAMI BENCI GOLONGAN PISANG"

Anna said...

boleh jer..kita wat page cam kami benci pasha sendat..pastu kita kempen suma baca blog pasal pisang..sure readers mencanak me like..hohohoho....

Syed said...

Your husband is a very lucky guy. Period. :)

Uncle Lee said...

Hello Anna, wow! That is a BIG ikan Jelawat.
I used to fish for this wayyyy back in the '60s, '70s. They fight like crazy too when hooked!
Beautiful header pic you have.
You have a pleasant weekend and keep a song in your heart.
Lee.

Anna said...

Hi Syed,
tQ for dropping by.. :)

Uncle Lee,
its been a long time since he hang up his pancings..and for his patience, he deserved it. And my patience to brush all the dirt at his pants also :) Thank u. Thats the view of my kampung is Selangor. The sawah padi field where we used to catch all ikan keli, puyu etc when we were small.