October 9, 2007

Selamat Hari Raya Aidil Fitri..maaf zahir batin

Ehh, bape hari lagi kita dah nak sambut raya kan. Kat opis pun aku cam takde mood lansung nak keje, bkan aku jer kengkwan lain pun same gak..buktinye beremail2 lan sume citer pasal kuih raya, cuti raya, balik raya nasib baik tak hantu raya.
Kepada mika2 yg ada peluang balik kg awal tu tahniah..aku balik umah MIL malam raya. Bukan aku sengaja k, tapi SP kena keje lagi hafday jumaat tu (walaupun dalam hati suke giler)...tapi mgkin plannya jumaat tu aku kena la masak sesekit rendang dan nasik impit. Bakar kek sekit. Apa lak kata mertua kang dak, dahle balik malam raya pastu lenggang kangkung plak. Agaknya doa aku termakbul sbb aku risau gak maklumler raya dgn duit gaji bulan lepas mana nak beli barang untuk masak, mana nak duit raya, nak travel lagi..rupanya Allah mudahkan aku, balik malam raya takyah pening pikir pasal budget2 tu sume..ada takde sket22 duit raya ala kadar.
Smlm aku pi bebuka kat Micasa tu..bolela tahan campared kat corus yg aku pi last year. Byk gak pilihan ada kambing, makanan melayu ulam2..org yg belanja tu pun best jugak sbb sekepla dgn kitorang..aku, id , adi dgn jenab yg pi. Jenab cam biasa lah makan sayuran dan ikan jer..cam kambing!..kami bertiga bergumbira makan scallop, udang, sotong, otak2, ayam, kambing...perrgh best. Kenyang sampai pagi tu..pagi ni aku pun tak lalu nak makan hape..dalam kul 8.30 kot baru kitorng balik. SP jemput aku kat sana..dgn ujan lebat amats. Sampai kat umah dalam kul 10 abang ngah telepon bagitau dia balik raya ni..awalnya ingat dia tak balik sbb ujung bulan 11 nanti kami akan buat kenduri 100 hari arwah bapak...syukur, kalau tak mak tinggal beraya dgn kakak je..aku raya ke 3 baru sampai kakak satu lagi pun gitu..adik pulak tahun ni turn dia balik umah mertua..nasib abang ngah balik idakler mak sunyi dan sedih sgt dipagi raya tu..
Oleh kerna, SP bekerja di bank maka aku hari ni telah membantu rakan2 untuk menukar duit raya, mostly duit RM1 dgn RM5..beratus2 duit dorang nak tukar.
Sbb lepas ni aku malas dah nak tulis kat sini, aku nak ambik kesempatan untuk ucapkan selamat hari raya maaf zahir batin....semoga selamat di perjalanan....jgn pandu laju2..kang kena saman lansung x leh kurang..sesia jer

1 comment:

anna m said...

lamanya tak update. everything ok?