August 23, 2007

Susahnya jadi Mak

Bila aku pikir2 balik, kadang aku rasa aku ni belum mencapai piawaian tahap ibu terbaik lagi..nape aku cakap cam tu??...sbb kadang2 aku rasa aku ni bukanlah dari kalangan orang yang punya tahap kesabaran paling tinggi, walaupun aku ni susah nak marah kalau dgn kawan2 atau kat opis tapi kat rumah...man...i totally cant control my self sometimes...
Aku tak terimagine cam nak mak dulu jaga kitorang..bkan sorang tapi 6 orang..tapi aku 3 orang pun aku rasa tahap gaban maksima pun aku surrender. Agaknya tu lah hikmahnya yg aku ni tak bole nak tambah anak lagi, takut aku tak leh handle kang aku dera lak depa tu..
Anak2 dgn 3 perangai berbeza yang bisa bikin ku semput...
Anak sulong, kakak umur dah 10 thn, tapi semua perkara kena suruh, kena kerah. Macam pahat dgn tukul. Nak solat pun kena cakap baru buat, dia selalu khayal dan leka. Kadang2 kalau bagi instruction kena cakap berkali2 baru ler paham..aku salu tak sabar dan salu kata dia tk paham cakap melayu..agaknya sebb tu kot..kan ckp mak tu doa...
Tapi skg kalau bab2 keje dapur tu bole dah diharap..at least. Buat air, buat susu adik, basuh pinggan, kemas meja, susun sayur dalam fridge..basuh berak dan kencing adik (hmmm yg ni skg mmg tugas dia). Basuh kasut sekolah pun tak bole pakai..tak bersih. Selalu la bibik kan membebel kalau dia basuh ksut sbb tak bersih. Pencapaian kat sekolah kebangsaan boleh katakan stagnant..maintain. Dia dok kat kelas B sejak darjah 1 sampai skg. Periksa no jgn cerita biasanya no 20an..Tapi pencapaian kat sekolah agama mmg memberangsangkan..mengkagumkan. Sebelum2 ni aku salu letak sasaran no 1-5 untuk dia mintak adiah, tapi baru2 ni mmg aku terkejut bila dia kata dapat No 2. selalu no 5 atau 4 jer. Satu aku tak gemar perangai kakak ni, dia tak sabar..contohnya kalau nak makan, nak dan dan tu gak..kalau nak tunjuk kertas periksa atau report kad, tak sempat2. Aku belum masuk umah dari balik keje lagi dia dah excited..selalu gak aku fire kat dia..kena bagi time2 rileks..lepas makan malam, lepas maghrib..tak reti2..asyik buat perkara sama jer..tak paham bahasa melayu...mmg nak kena cakap jawa dia ni.
Masa kecik dia mmg tak banyak masalah..pendiam, paling senang masuk keta jer tido..kalau time balik ke Johor tu sepanjang jalan ler dia tido sampai umah MIL. Masa kecik aku antar dia kat Kak Tam (kakak kawan aku ) untuk baby sitter dia. Mmg kak tam kata senang sungguh nak jaga dia..makan tido, makan tido..nangis jarang2 sekali, hampir tak pernah ..masa ngandung dia mabuk mmg teruk, tak makan kat umah pun, asyik makan kat kedai jer, tak tahan bau dapur, tak tahan bau orang bkak peti sejuk..sure muntah. Morning sickness mmg flat terus dari pagi sampai malam...beranak paling susah..sakit dah 14 jam tapi tak beranak2,masa tu kat GH jer..sudahnya kena operate. Lepas operate lak luka bernanah sbb jahitan tak elok..kena berulang alik kat klinik dan hospital cuci luka..makan ikan haruan sampai nak termuntah, minum pati haruan bagai nak rak...paling tak leh lupa minum air gamat..uweeekkk mcm bau longkang..pantang kaw2 sbb nak cepat baik..2 bulan tak makan cili langsung..
Masa aku ada dia sorang , senang jer umah tak bersepah. Dia mmg pandai jaga mainan dia. Semua elok2 lagi sampai sekarang (x tau pulak nape skg dia tak pandai jaga barang2 dia) asyik rosak bersepah...baju dia pnye ler banyak ...turun generasi ke generasi masih elok lagi..semua barangan baby mcm walker, stroller, playing pan suma masih elok sampai skg. Ada yg aku dah bagi kat anak2 sedara ada juga yang aku dah pass kat cucu2 saudara..
Kecenderungan kakak aku rasa untuk matapeljaran agama. Dia suka belajar ilmu fekah, tauhid akhlak...sbb itu cita2 dia nak jadi Ustazah..mudah2 han...paling suka menyakat amal dan biasa gaduh bercubit2 dgn adik2..rapat dgn sume sepupu terutama yg perempuan...
Anak aku ke 2 pulak ..ha ni mmg paling licik antara 3 orang...badan paling kecik dan paling kurus antara 3 orang, masa umur dia setahun dia dah tak nak minum susu lagi. Paling lambat cakap dan paling lambat jalan. Badan nya cam tak balance..salu jatuh jer masa kecik2..masa umur dia 1.5thn aku amik bibik keje. Dia dgn bibik rapat amat, bibik jugaklah yang rajin ajar dan urut2 kaki dia sampai berjalan..aku ingat lagi masa mula2 bibik dtg dia komplen nape bdak tu kurus sgt..tak bagi makan ke..dan bibik suh aku beli kaki ayam yg dia buat sup tiap hari sbb katanya orang jawa pecaya makan kaki bole cepat jalan..layan jer lah..kalau nak ikut kan dah bebrapa kali gak anak aku yg ni hilang..pertama kali masa kat pasar tani kat kg mak..berderau darah aku, nasib baik jumpe..dia tiba2 jer ilang melilau nasib baik bapak dia jumpe balik..elok jer diri kat depan orang jual mainan..insiden terbaru 2 minggu lepas, masa aku balik kg..masa bapak meninggal. Masa tu kat pasar, aku tgh sibuk beli sayur untuk kenduri tahlil bapak..sbb bapak dia sibuk mendukung adik aku pegang tgn budak ni..tak sampai 2 saat aku lepaskan tangan dia sbb nak amik dui, dia lesap...melilau aku carik rupanya kat kedai runcit depan sket dari tmpat aku bayar sayur tu...sbb nak beli mainan..haeeiiiii,
Tak lama dulu gak, aku tgh masak kat dapur, masa tu bibik cuti. Aku tak nampak kelibat dia, so aku jerit nama dia.."alin, alin 2-3 kali...tak berjawap..dia ni kalau dipanggil menjawp..:YA..saya..aku tak sedap ati, pi kuar jap intai, rupanya dah kuar kat jalan bawak duit RM1 nak tunggu aiskerim..dan semalam kakak report kat aku dia dah separuh jalan nak pi kedai..ish ish bdak ni mmg tak bole lepa...kalau pi mkan kat luar pulak, mcam kuda lepas kandang..berlari2 sana sini..tu lah sbbnya aku tak pernah bawak pi shopping complek shopping..harus ilang macam si Yin tu kang..ada tak de kalau nak pi pasar malam jalan tar samada dia dok kat stroller ataupun ayah dukung..
Dia ni mmg kenal sume sedara mara dia..dia tau kalau orang tu sedara belah bapak dia atau belah mak dia ni ha..aku ingat lagi satu hari aku pi kenduri umah bang long SP, sambil aku sembang2 dgn biras aku dia mencari2 tgn biras aku aka mak long dia sbb nak bersalam, nak cium tgn. Kalau dgn belah aku pulak, dorang cukup takut kalau keluar aku bwk bdak ni. bukan apa takut ilang. Kakak aku bole siap pesan...kita kuar ko jgn bawak delin kalau ayah dia tak ikut..aku takut dia ilang..sampai cam tu sekali.
Paling aku risau kalau balik kg aku..dahler kg aku tu kawasan sawah, parit sume berair, dia pula suka ilang2 cam tu seram aku..bila aku balik aku pesan kat sume orang tgk2 bdak ni..dan biasanya adik aku yg bungsu Cu Dir akan monitor dia cukup2..sbb umah mak tu ada bwh umah tmpat bole lepak, dan kat situ ler cu dir akan tinjau2 mana budak tu pegi..kalau mak aku lagi senang..di tutup pintu sume..ha dok la kau dalam umah..
Dan dia ni paling arwah bapak sayang..sbb dia ni pandai layan bapak. Masa bapak sakit terlantar dia salu dok sebelah bapak, tgk bapak makan..kadang2 bole cilok bapak pnye bubur sekali. Bapak yg tanam uri dia kat kg, so dia pun kidal mcam arwah bapak jugak...dia mesti datang cium bapak kalau kami baru sampai kat kg..umur dah 5 thn tapi bercakap tak bape lancar, masih pelat2 lagi, kdang aku tak paham apa dia ckap..paling suka makan sup..tak kira la sup tahu ke sup ayam ke...tapi dia allergic..tak bole silap makan, takbole berpeluh..mesti ruam2 gatal2..dan dia ada asthma yg kalau selesema dia dtang, batuk datang sekali siap le kena amik gas kat klinik..
Dia ni pulak mudah dipujuk..nangis pun kejap jer...suka pakai gaun dan suka bermekap cantik2..macam kakak dia jugak..dia pun masa kecik tak banyak hal tak banyak karenah..senang nak bela..malam tido mmg tak bangun2 pun nak susu...paling senang antara 3..tapi masa ngandung susah. Aku langsung tak lalu makan masa ngandung dia, asyik mabuk dan muntah pulak time malam jer..lepas balik keje..salu makan biskut jer masa ngandung dia, nasik jarang sekali..sbb tak lalu..mee ..mee..mee tu je yg aku suka. Masa ngandung dia aku konon nak bersalin normal sbb yg pertama tu dah ceaser...last2 x bole juga sbb dia breech, jadi masa tu aku beranak kat Pusrawi, so lepas 3 hari luka aku terus baik, sbb bayar mahal maaa.....pantang pun dah kurang sket ketat mcm yang pertama..lepas 30 hari, aku tak leh tahan aku bedal je sambal...
Yang ke 3 dan yang terakhir..perrrgh dgn dia ni aku betul2 surrender gile..tak tau dah cam ne nak handle yang sorang ni..mcm aku ckp kat previous entry, dia ni anugerah Allah yang paling tak disangka..mana tak scan2 3-4 kali kat specialist lak tu kata pmpuan alih2 lelaki...mmg kami terkejut badak. Masa ngandung yg paling susah sekali, mabuk setiap masa, muntah toksah citer. Siap dok kat tepi longkang depan umah tu ha..masak langsung tak leh..nasib baik masa ngandung 5 bulan bibik dah ada..masa ngandung 5 bulan tu lah arwah bapak sakit...masa tu la dia kena stroke, aku ingat masa ngandung 5 bulan tu lah aku balik kg bawak 2 anak naik bas. Sbb aku tak sabar nak tunggu SP, dia x bole cuti, so aku naik bas dari puduraya dgn perut boyot tu then abang Ngah kutip aku anak beranak kat Kuala. Sbb bas express takdak tiket.
Masa kecik2 si hero ni comel, tembam yer lah berat dia masa lahir 3.8kg..besar tu beb..kakak dia yg sulong 3.45kg jer, yg no 2 lagi kecik 2.9kgs jer..tang kat dia ha kau..sume baju baby pulak nasib baik besar2 ..kalu tak harus. Jaga dia mmg yang paling susah. Sbb aku pnye luka pun bernanah balik masa seminggu lepas beranak. Lepas tu malam pulak bangun 2-3 kali sbb nak susu. tak cukup susu, so aku campur nestum sikit baru ler senyap malam tak bangun. Aku tak mandikan dia langsung masa dia kecik..bibik buat semua. malam pun ayah dia yg bangun buat susu..mmg dia anak bibik sbb bibik yg jaga dari kecik sampai skg dah 3 tahun lebih..
Nakalnya Masya Allah...dia ni kadang2 aku tak bole sabar rasa nak rotan jer..bila time2 nak tidur tu banyak le songeh dia, nak urut kaki lah, nak garu belakang lah..sbb dia yg bongsu dia manja tak ingat pnye..nak dok bawah ketiak..tapi dia ni tak berani merayau sorang macam yg no 2, kalau bawak pi jaln pun dia tak kan lari jauh, sbb dia penakut, tanyalah dia anak sapa..dia kan jawap anak MAMA..kakak anak bibik..kak lin anak ayah.
Rajin ikut2 solat..walaupun main2. Barang umah suma rosak akibat dia lah. kmputer, meja, vcd ape2 je lah sume rosak sbb dia..dia suka pomen..suka main sepana, buat2 baiki , suka tgk ayah bertukang dan suka manjat..semlam je meja kat hall dah roboh, akibat di enjut2nya..katil kat lam bilik pun dah bape kali tukar sbb patah juga sbb dia buas jumping kat situ..sofa pun da lendut akibat dihenjut hari-hari..umah conteng..well tok sah citer pantang dapat pen atau pensil abis le sumenya dia kerjakan dan time nak raya sok sibuk le ayah cat umah balik.
Aku mmg tak tahan kalau kat umah bising, menangis atau bergaduh. Aku jadi stress. Sbb ibu itu kalau ayah dorang tak de umah aku pun tak nak ada umah. Dorang nih sikit tak heran aku acu2 rotan atau hanger sbb tau aku pukul tak kuat mana. cuba ayah pukul tgk harus berbirat...kadang2 aku balik keje penat lagi tension kalau dorang bergaduh. Bkan gaduh sket2, siap tumbuk berdebuk2, hai..entahler..biasanya sore aku le dah terpekik2 cam bini tarzan lak..
Nak buat cam ne..bila dah tensi tu kan....bila aku citer dgn mak...mak dgn selamba kata..takpelah 10 tahun lagi ok ler tu..heaaaii..10thn????..lama sungguh tu..bila aku sembang ddgn cousin2 yg ada anak sama baya...masalah kami rupenya sama jer....sebijik..aku wonder anak2 zaman moden mmg cam tu kot..dulu2 aku tak ler cam tu...cuma aku ngaku dulu aku mmg malas nak buat keje2 dapur dan keje2 umah tu..as times flies automatic pulak pandai urus diri bila dah kena berjauhan dgn mak..rasa camne susah, sume kena buat sendiri nak makan kena masak...kena bli bahan2 kat pasar..dulu?..tau makan tidor jer..
Apapun aku harap apa yg org tua2 kata betul..kalu kecik2 nakal sok besar dorang ok..harap2nye lah...susah betul nak jadi mak kan?

2 comments:

Along said...

Seronok baca pasal kerenah anak2. Ni bile depa dah besar, bile baca balik mesti syahdu.

Anna said...

tu lah Along..abang saya salu dok kata sabarlah..10 thn lagi ok la dorang tuh..10 thn dah jadi tua la kita kan