February 5, 2013

Pathetic Sungguh..

Kalau nak kata ini sessi mengumpat sedara mara ke hape ke kan, terpulang..aku sekadar meluahkan apa yg terbuku dalam hati ni sekian lama...akan perangai2 dan peel2 pathetic sedara mara yg suka akan benda2 yg percuma.....pendek kata suka amik kesempatan...


Sedara mara ni kenkadang ada yg menyenangkan, tapi kadang2 ada jugak jenis yg menyakitkan hati, mata dan kepala. Kalau pasal nak berjalan/makan angin dgr kita pegi lajuuuu jer nak ikut..maklum kalau ikut kita x yah sesusah kuar duit bagai.  Kita yg lurus bendul ni memula ok lah kan…jenis tak kisah, ye lah sedara..apa de hal nak berkira sgt2. Tapi bila dah terkna kita pun. Jadi fed up..end up, malas nak layan. Gitulah yg terjadi pada aku..Aku ni mmg bukan jenis berkira2 sgt. Sbb pada aku kalau nak buat apa2 tu biar ikhlas. Bila terbit rasa tak ikhlas tu …tu lah dia masa untuk kita berfikir sejenak..lebih baik tak yah pemurah sgt bila hati kecil berkata2 mengumpat dan merungut2 betul tak?


Mmg seronok kalau bercuti reramai. More happening, more merrier org kata. Tapi kalau dah ramai2 bercuti tu agak2 lah kan. Kalu tak kuar duit.  Utk bayar hotel/apartment/chalet atau yg sewaktu dgnnya tu, hagak2 lah nak keluar duit utk benda lain. Sediakan bahan2 makan ker or paling2 tak hulur lah sikit seratus dua..tuk makan2. Alah, org yg bayar hotel beratus tak berkira pun ko dah dapat dok free lagi mau berkira bagai..harus sakit hati.


Masa kami bercuti reramai ke Cameron sewaktu masa dulu, aku bersama 3 keluarga lain. 2 daripadanya adalah dari anak buah SP dan satu kuarga lagi adalah kakak kandung SP. Masa tu aku yg bayar apartment berkongsi dgn anak buah SP yg sorang lagi which end up about 650 lebih for 2nites. Sbb ramai2 pegi kan

Mmg lagi jimat la kalau dapat memasak makanan. Maklum bawak segerombolan org, makan kat kedai kalu pitam la..sekali bole la..buatnya every time makand dari BF, Lunch, Tea break and dinner + supper nak makan kat kedai..tokeh balak pun pitam gitu.


So aku dgn anak2 buah SP tu berpakat nak bawak makanan2 mentah yg handy. Mcm nugget, sosej, roti dah sebagainya dari KL, sampai kat sana nnti leh le soping sayur ke or apa2 yg patut org kata. Maklum kat Cameron tu sejuk..so manjang nak makaaaan jer kejenya. Nite time pulak depan Apartment kami tinggal tu ada kedai kopi yg bole melepak mengeteh sesame..so for lite2 pnya makan kami turun je kat situ..pasal bil, masing2 tong tong bayar bergilir2. It was fun..sbb bdak2 enjoy..mak pak pun enjoy dan paling best, takde simpan duri dalam hati gitu…….end of good holiday story .


Now let’s story pasal bad holiday pulak..yg sampai skg aku rasa sakit hati..bengang dan tak ikhlas langsung….

There was a time masa tu SP dapat book apartment kat Fraser hills. Kebetulan pulak masa tu cuti sekolah panjang…kebetulan pulak adik SP yg dok dgn MIL tu datang KL (or rather mmg turun KL semata2 nak ikut bercuti ke kot?, ntah aku pun tak ingat..haha. For the first time kami kesana, aku sikit cuak lah. Maklum MIL pun ikut sama. Tempat makan pun kabarnya kat sana nan hado…so utk mengelakkan kejadian tidak diingini aku dah bersiap siaga, pack apa yg patut, pack apa yg perlu nak dibawak. Siap blender bagai. Sbb nak dok sana 3hari 4 malam. Punya la berbondong2 nak bawak mcam2..segala telur, beras dan barang2 dapor yg lain. Belum amik kira nugget, fries dan ntah hape2 lagi…masa tu seingat aku biras aku tu baru ada anak 2 kot…pnye la aku eksaited bawak mcam2 org tu?? Haram tak bawak apa2 uools, lenggang kangkung..bawak badan jer lah. Dah ler gitu, barang2 ringan, Maggie ke cekedis ke apaaa langsung takde bawaK!!..padahal anak2 dia masa tu pun kecik2 gak, time nak makan jer kan..



Takpe lagi, masa kat sana langsung tak kuar duit tu mmg sah lah kan. Langsung tak tolong atau pun beri sedikit tenaga tolong aku masak ke hape..apartment tu ada 4 bilik so mmg suma org dapat bilik sorang satu..dgn suasana sejuk bagai kan, asik lapor jer lah kejenya..Yg aku sakit hati sgt2..dah la pepagi buta aku bangun siapkan sarapan utk SMUA ORG, siap buat nasik lemak , goring nugget dan ntah hape2 lagi..dorang2 tu suma bangun tinggal makan jer…takpe lagi, lepas makan tolong cuci2 pinggan ke..kemas2 singki pun takde u olls!. Mana aku tak sakit hati….geram, sumpah seranah bagai dalam hati aku..mujur MIL ada masa tu..so terkawal lagi..simpan gak lah makan hati I u ools..



Bila nak keluar berjalan2 ke fraser tu, aku ingat nak la org tu banjer lunch ke hapa kan..Haraaaam!. Abis, masa jalan kat pekan bukit fraser tu beli jagung rebus pun tuk anak2 dia jer..tuk anak2 aku haram nak belanja!!.. part tu paling aku hangis sekali…geram giler. Bila dah balik ke apartment masing2 kebulur lah. Aku jugak terpaksa turun dapur masak apa yg patut. Dah sudah makan sampai tersumbat sinki buat tatau..pinggan2 pun tak tolong basuh..betul2 bercuti macam mem besar!!!. Sampai SP terpaksa tulung u olls, dia la basuh pinggan, basuh kuali segala lepas aku masak tu..yg lain tu?? Lepak goyang hapeee ntah…mana taknya??..aku dgr lepas balik dari fraser tu ada org tu sampai mengandung!!..maklum projek senang2 kat situ gaknya..cuaca sejuk pulak tu kan?...(issh, geram jer aku kalau teringat).



Sejak dari peristiwa itulah, aku mmg blacklist sedara yg ni utk join or ikut mana2 holiday kitaorang. Kalau yg nak ikut tu MIL sorang takpe!. Tapi kalau ada yg tak berkenaan nak ikut or just antar anak2 dia to join..SORRY Naik lori..wa dah serik dan takkan jadi lurus bendul lagi…



Bila kami balik kg pun macam tu..nnti anak2 mereka tu mengendeng2 la kami ni ajak gi MC D, ajak g KFC..ada aku kesaaah?? Tak kuasa aku nak layan. Cuma since hati aku ni lembut dan baik kan, kadang aku kesian dgn bdak2 aku bawk gak dorang makan2 kat luar…dah tu mak bapak dorang kedekut nak cepat kaya gaknya..semua pun berkira..nak bawak mati gaknya duit tu…

Kalau kami balik kg kat sana pun mmg kami jer yg akan kuar beli barang2 dapor segala..beli segala mala jajan makanan anak2..sbb pernah aku terkesima sekali bila isteri tuan rumah tnya mana stok2 biskut dia?? Padahal haram anak2 kita tak sentuh pun…tu pasal each time balik sana kalau anak2 nak apa2 aku beli jer terus..malas nak sakit hati dgn org yg berkira sebegitu.



One time, anak tuan rumah bercerita pasal burger ramly yg dijual kat tepi jalan..bla bla bla, sedap katanya..aku sengaja lah tease bdak tu..suruhlah ayah or ibu belanja…bdak yg lurus kan terus mintak dgn ayah dia..ayah dia kata, tak yahlah mkan burger..makan jer lah nasik yg ada tu….bila mintak kat ibu dia, ibu dia kata..tak yah lah..nnti tak termakan……….bila dah dgr gitu, aku tak sampai hati…kesian!! Aku ajak SP kuar pi tapau kejap..guess what??? Si Ibu dgn ayah siap suruh belikan tuk mereka burger yg paling mahal!!!, super special…so pathetic kan???...ish..taktau lah aku dorang tu pnye tahap kedekut…




 
















2 comments:

NenetPenne (NP) said...

tulah bila kita baik sangat, orang akan amik kesempatan..

i tak rasa ini membuka pekung didada tapi lebih kepada luahan perasaan...

i rasakan depa tu tahu tapi buat2 tak tahu..eeeh kalau i dia order nak spesial punya, i beli yang paling murah sekali...

kedekutttnya..tahap lebih kedekut dari haji bakhil nampaknya...

apalah malangnya SP dapat adik beradik mcm tu...

CikPuanHaLia said...

Sesekali kena bertegas kan kak..lelebih lg bila dh terkena. Kita pn tau fikir n bertolak ansur tp tgk gak keadaan..bak kata org kena ada give n take. Tp klu yg give asyik org yg sama mmg bengkek gak..