August 16, 2011

Pastikan Nasik Masak dulu.


Korang pernah dgr tak bidaah/tahyul pasal masak nasik dulu dari masak lauk2 pauk yg lain. Menurut kata org tua2 dulu kalau buat gitu, nanti laki/suami mati dulu. Dari dulu mende2 gini di pas dari mulut ke mulut, generasi ke generasi sampai dah jadik sebati dalam minda kita generasi sekarang nih. Aku pun tak terkecuali. Dulu mak salu jer pesan cenggitu. Jgn masak nasik dulu. Masak lauk pauk siap dulu baru ler masak nasik last katanya. Aku dan adik beradik perempuan konon2 mmg caya habis lah kan. Maklum mak dah brainwash dari dulu. Mak pun sure dia dah brainwash gak dari masa dia kecik sampai lah dia tua kan.



Tapi semua tu dah berubah sekarang. Semenjak dah berakal bole pulak carik bahan bacaan kat internet tentang kesahihan nya. (dalam hukum takde pun ya). Mati tu urusan Allah, bbile mase jer org nak mati bukan kerana masak nasik dulu ke hape. Semenjak dah kawin, ada suami dan ada keluarga sendiri mmg aku tak pernah fikir dah pasal tu. Yg pasti mmg kebiasaan aku, masak nasik dulu. Lepas tu baru ler nak fikir or get ready masak lauk2 pauk sekali. Between me dgn akak pun sama. Kami salu argue dgn mak pasal tu. Walau dalam senyap2 kat belakang, akak salu jer bisik kat aku..Ala mak tu tiap kali masak nasik kemudian gak. Tapi Arwah pak meninggal dulu jugak kan?. See?. Inilah maksud aku. Mak mmg dari dulu tak penah masak nasik dulu tau. Mmg nasik last baru dia masak.



Dulu2 aku salu jer lupa pasal masak nasik ni. Mana tak, lepas sibuk2 or kelam kelibut terutama bulan puasa kan. Terkejar sana, berkungtau kat dapur bagai. Ada 2-3 kali bulan pose dek kelam kelibut tu aku terlupa nak ketik suis periuk tu. Beras dan cantik jer basuh air cantik jer dah ngam2. Msa letak kat periuk tu bole plak terlupa u olls nak tekan suis tu.



Apalagi, taim nak buka dgn lauk yg sedap langsung berkobar2 nak makan, bila bukak nasik..cis masih beras lagi gitu. Tak ke kaciwa. Kalau lah masa tu kul 7 ke dan la lagi kan. Buatnya time2 5 minit lagi nak buka baru pasan. Tak ka naya? Dahler seisi umah mmg craving for nasik kalau buka puasa naya jer. Satu insiden bulan pose bberapa tahun lepas cenggitulah jadiknya. Mujur ada beli kueh dan makanan2 lain. Makan jer ler kueh tu dulu. Pas maghrib kot baru makan. Tu pun ngam2 terketik jer suis nasik tu, lembik2 tu terus makan boleh??.



Jadik, untuk mengelakkan kejadian serupa berlaku, nak nak lagi anak2 yg baru nak belajar pose tu. Aku make sure balik umah lepas bukak dan sangkut apa yg patut periuk nasik lah yg aku tuju dulu. Dan memastikan suma berjalan lancar, aku salu biarkan periuk tu tak ditutup. Biar menggelegak dan nak ampir kering tu baru ler aku tutup..Just to be safe just to be sure.



Tak kesahlah, bidaah tu kata mati suami dulu ker, mati apa ker. Yg pasti ajal maut tu ditangan Allah. Tak semestinya berlaku cam tu. Klau dah nak mati tu tak payah tnggu benda2 gitu ye dak.



Allah ada berfirman kan, tiap2 manusia/jiwa itu pasti akan menemui mati, tak akan terawal maupun terlewat walaupun sesaat...



Jadik, ari ni pastikan nasik dah masak ye.. koknya karang berbuka lauk bukan men membeles ttba nasik tak diketik. Haaa kau mcm kawan aku baru ni. Nangis katanya. Mana tak lauk super dupa hebat, tpi terpaksa makan dgn nasik sejuk belen sahur. Kan sadis tu....

4 comments:

NenekPenne said...

bidaah tu jer..
orang tua dulu2 kan byk pantang larang yagn entah hapa2...
kalau cakap direct kan senang....
ni kata duduk atas bantal berbisul laaa
kang cakap diret, tak baik duduk atas bantal pastu bantal pulak nak alas kepala...

Anna said...

Kan?..org tua dulu suka berkias2. Ce direct to ampang point jer. rasanya dorang buat gitu supaya kita masak lauk2 dulu sedap2 siap tu baru masak nasik . Ye lah dulu tu dapur kayu kan. Mana cukup tmpat. La ni pakai rice cooker apekehal kan..ketik tinggai jer setel masalah

nor said...

orang dulu dulu nak nasik berasap panas dan lembut.. kena wap, tu aja.
bantal tu tak nak kasi kotor kena pijak dgn kaki kotor, bontot bacin etc berhama ahbuk dan nak nak tidur letak kat bantal. So buat la alasan camtu..

masak nasi dulu..klaau masak last mahu lupa lauk dah masak sejuk lak lauk dan lama nak tunggu nasi masak..

Anna said...

Org dulu2 Nor, itu cara dorang berkiasa...org sekarang direct to the point..

Mmg pun..tulah yg saya amalkan. Pe pe hal, masak nasik dulu..senang